AlimentațieCasă & FamilieEducatie

ANPC continuă activitățile de informare și conștientizare în favoarea unui comportament responsabil în e-commerce


Comitetul pentru Politicile legate de Consum al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică al ONU a adresat responsabililor ANPC o scrisoare prin care exprimă mulțumirile sale pentru activitatea de informare realizată de acest organism, în favoarea cunoașterii și conștientizării drepturilor consumatorilor în țara noastră și așteaptă cu interes continuarea dialogului constructiv cu autoritățile române.

Comitetul și-a exprimat aprecierea pentru calitatea angajamentului României în procesul de revizuire a aderării la acest organism până în prezent, pentru prezentarea sa la întâlnire și pentru disponibilitatea de a răspunde întrebărilor ridicate de delegați.

Comitetul a apreciat, de asemenea, informațiile furnizate Secretariatului anterior întâlnirii, inclusiv materialul pentru pregătirea proiectului de raport privind politica de consum în România.

În discuția sa, Comitetul a identificat următorul domeniu în care alinierea României ar trebui îmbunătățită înainte ca Comitetul să continue cu revizuirea aderării, și anume: amplificarea eforturilor pentru educația și sporirea gradului de conștientizare a consumatorilor, pentru a consolida încrederea consumatorilor în cumpărăturile online. Acest proces include și sensibilizarea cu privire la identificarea și raportarea tiparelor numite dark (întunecate, necurate, chestionabile, chiar frauduloase) în comerțul online.

În acest scop este încurajată luarea în considerare a resurselor și parteneriatelor cu asociațiile de consumatori pentru a ajuta la această activitate.

În plus, Comitetul a identificat câteva domenii în care alinierea României ar putea fi în continuare îmbunătățită:

Consolidarea cooperării internaționale, inclusiv prin luarea în considerare a posibilelor acorduri de cooperare bilaterală și multilaterală cu țările din afara UE, în special cu cele vecine.

Creșterea în continuare a educației consumatorilor pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a drepturilor consumatorilor, în special a consumatorilor vulnerabili. Ar putea fi luată în considerare resursele și parteneriatele cu asociațiile de consumatori pentru a ajuta la această activitate.

Ajutarea asociațiilor locale de consumatori să se dezvolte, pentru a avea mai multe asociații de consumatori capabile să acționeze la nivel național.

Creșterea sumelor maxime de amenzi pentru practici comerciale frauduloase, înșelătoare și neloiale, pentru a acționa ca un factor de descurajare pentru întreprinderile mai mari.

• Utilizarea mai extinsă a perspectivelor comportamentale pentru a informa dezvoltarea politicii consumatorilor. Statisticile privind plângerile consumatorilor ar putea ajuta, de asemenea, în acest sens.

• Luarea în considerare a utilizării portalului OECD Global Recalls în mod mai regulat pentru a fi informat cu privire la rechemarile de produse din afara Uniunii Europene.

Dezvoltarea de campanii de educare și conștientizare a consumatorilor, susținută de o colaborare consolidată cu organizațiile de consumatori și de afaceri este unul dintre punctele cele mai apreciate de Comisie, activitate care a dat foarte bune rezultate până acum și va fi în continuare dezvoltată.

O prioritate este și implementarea angajamentelor privind siguranța produselor cu magazinele online, pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a proteja mai bine consumatorii împotriva produselor nesigure care pot fi disponibile pentru vânzare pe acele platforme.

Un alt punct de interes care va deveni prioritar este reprezentat de recrutarea de personal expert și consolidarea testării produselor în laborator pentru a îmbunătăți procesul de detectare a produselor nesigure.

Va fi de asemenea îmbunătățită eficiența comunicării cu consumatorii în legătură cu procesele de rechemare a produselor.

O prioritate imediată sunt acțiunile de aplicare a legii privind siguranța produselor, inclusiv stabilirea de obiective de aplicare și luarea de măsuri pentru consolidarea mecanismelor de aplicare, cum ar fi punerea în aplicare a amenzilor pentru neconformitate.

Back to top button