fbpx
Educatie

Paula, fetița cu mâini de aur și suflet bun care merită un viitor pe măsura talentelor ei

Despre Paula, profesorii spun că face magie cu mânuțele ei. Orice se apucă să modeleze, să tricoteze, să meșterească, îi iese senzațional. Are o abilitate practică pe care a dobândit-o în timp, încercând să fie de folos. „Sănătate să fie, noi ne descurcăm cu cât de puțin”, aceasta e deviza familiei Paulei. Sunt patru membri în casă ce, momentan, trăiesc doar din alocație, bursa copilei și ajutor social. Așa a fost să fie, nu s-a mai găsit de lucru și se descurcă cum pot, chiar dacă în trecut tatăl era constructor și mama lucra la un magazin. Paula face tot ce poate să ajute, să fie de folos în gospodărie, să economisească, să nu irosească și toată bunătatea din inima ei o împrăștie printre toți cei din jurul ei, fie colegi, profesori sau oameni din sat.

La școală toți o privesc ca pe un lider, e energică, e veselă, e comunicativă și are inițiativă. A învățat să cânte singură, fără vreo oră de canto sau fără să o îndrume cineva, doar ascultând și doar folosindu-se de talentul ei înnăscut. Cântă ca o privighetoare și e chemată la toate spectacolele din sat. Iar dacă e vreo acțiune în care se poate folosi de îndemânarea sa, e prima care participă. Toți o admiră pentru că e o sursă de inspirație și o demonstrație a faptul că greul poate naște anumite talente ce, dacă sunt valorificate, se pot transforma în ceva minunat.

Nu se știe încă drumul pe care va merge mai departe, nu visează la un liceu de muzică pentru că știe că nu are pregătirea necesară, atât teoretică, cât nici practică, însă un lucru e cert: va merge la liceu. „Indiferent cât de greu o să ne fie, merge la liceu. Mai greu o să fie să o trimitem la facultate, dar nu ne lăsăm. Vom face tot posibilul să ajungă bine în viață”, spune mama ei. Paula merită să aibă parte de ceva EXTRAORDINAR și împreună putem să-i așternem un covor de stele, astfel încât să-și valorifice talentele.

Pentru Paula și alți copii din România cu vieți dificile, dar cu talente extraordinare născute din cele mai grele experiențe de viață, organizația Narada a creat programul nevoi ordinare pentru copii EXTRAordinari. Prin HartaEdu, Narada selectează 10 școli cu scopul de a crea un ecosistem în jurul copiilor EXTRAORDINARI din comunitățile respective. În acest spațiu dedicat în cadrul unui laborator EXTRA, Narada își propune să aducă laolaltă copii cu rezultate academice bune, dar cu mai puține abilități practice, alături de copiii care au dezvoltat mai degrabă a doua latură și au o altfel de experiență de viață, pentru un altfel de proces de învățare și interacțiune.

Ei vor fi ghidați să lucreze împreună de profesori care îi vor sprijini într-un ritm de 1 la 1. În fiecare din cele 10 școli organizația investește în construirea capacității profesorilor de a identifica acei copii cu talente ascunse și de a le fructifica abilitățile în mediul academic. După o intervenție continuă preț de șase luni, în vara anului următor, Narada va trage concluziile acestui pilot, pentru a putea oferi practicile și modalitățile de scalare prin HartaEdu.

Pentru construirea acestei intervenții integrate este nevoie de investiții pe multiple paliere și ajustări pe parcurs pentru a atinge obiectivele. Fiecare dintre cei 20 de copii cu talente ascunse, selectați de profesorii din cele 10 școli vor constata poate pentru prima dată că sunt văzuți, auziți și încurajați printr-o serie de programe ce se vor desfășura în laboratoarele EXTRA pe care Narada le construiește, dar și prin servicii dedicate fiecăruia dintre ei, precum terapie psihologică, acces la tehnologie, servicii de mentoring și tutoring sau transport către și înapoi de la cursurile de specialitate ce se potrivesc talentului fiecăruia. Pentru fiecare copil e nevoie de 366 de euro pe lună, ceea ce înseamnă 90 de SMS-uri recurente la 8864 cu textul EDUCAȚIE sau 36 de donații a câte 10 euro pe https://extraordinar.hartaedu.ro/. Oameni de bine s-au alăturat deja inițiativei Narada, printre care Cristina Cerga, Creative Director al The Hurricane care a creat conceptul de comunicare al campaniei și Florin Grozea împreună cu echipa Mocapp.

Pentru o schimbare sustenabilă este nevoie și de implicarea mediului de business, astfel că oricine provine din această zonă poate direcționa către Narada 20% din impozitul pe profit realizat în 2024 ce urmează să fie plătit la începutul anului viitor, pentru a construi laboratoarele EXTRA din cele 10 școli, a echipa profesorii cu competențele necesare, a susține financiar serviciile critice pentru cei 20 de elevi cu talente ascunse și apoi pentru a amplifica programul la nivel național. Poveștile de viață ale copiilor pot fi aflate în detaliu pe https://extraordinar.hartaedu.ro/

Back to top button