Domnul Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului
Vorbeam de informare la începutul acestui material. Trebuie să ne gândim la consumatorul mediu informat. Mai mult decât atât, am discutat nu numai cu colegii de la ANRE, am discutat și la nivelul Parlamentului. Lucrurile acestea sunt deja prinse în acte normative și la un moment dat vor fi, cred eu, foarte bine înțelese, atât de către furnizori, cât și de către consumatori. Este nevoie o factură să ți arate ce ai consumat. Cred că e foarte puțin important pentru o persoană în etate din mediul rural ce a lucrat, nu știu, în zona cooperativei în perioada tinereții, să vorbim de energia activă-reactivă, plusul, minusul… în condițiile în care sunt convins că respectivul consumator vrea să știe cât a consumat și cât are de plătit. Am discutat încă de la acel moment și cred că era primăvara anului trecut, am discutat inclusiv despre simplificarea contractelor. Ne dorim foarte tare și am avut chiar ieri o întâlnire, la invitația colegilor de la A.N.R.E.. Ne dorim foarte tare să se înțeleagă că nici măcar citirea unui cod QR nu este la îndemâna fiecărui consumator.
Mai mult decât atât, am insistat și insistăm în continuare, inclusiv în discuția de ieri, (n.r.1 martie), să fie marcată cantitatea consumată; dacă aceasta depășește un consum recomandat, să putem avea toate aceste informații într-un singur câmp vizual, să nu fim nevoiți să răsfoim o documentație întreagă pentru a ști cât, când și cum trebuie să achităm. Am rugat, de asemenea, ieri să se ia în calcul că acolo unde nu poate fi diseminată informația în mod electronic, să se discute la nivelul consiliului local din comunitatea respectivă, din localitatea respectivă și acolo să fie asigurat consumatorilor o zonă în care să își poată obține informațiile și poate chiar un sprijin în a le înțelege.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului este marcată anual, pe data 15 martie, pentru a sensibiliza opinia publică despre importanţa cunoaşterii drepturilor consumatorilor din întreaga lume, fiind şi un bun prilej pentru mobilizare în vederea protejării acestora.
ANPC dedică întreaga săptămână, 13-19 martie, acestui eveniment, marcându-l cu intervenții și prezentări care facilitează accesul publicului larg la legislația care protejează consumatorii de abuzurile comercianților.
Fragment din interviul realizat cu președintele ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, domnul Horia Constantinescu, de Asociația Sută la Sută Românesc, prin platforma Tribuna Consumatorilor