fbpx
Financiar & Asigurări

Momentul ideal pentru a folosi cardul de credit

Cardul de credit ne oferă libertatea de a avea acces oriunde şi oricând la o anumită sumă de bani, fără a fi nevoiți să apelăm la împrumuturi de la cunoscuţi. Pe lângă rapiditate şi siguranţă, cardul de credit ne oferă şi posibilitatea de a returna banii în rate. Astfel, ne ajută, exact când avem nevoie, să obţinem bunurile sau serviciile pe care altfel nu ni le-am putea permite.

Cum să folosim ineligent cardul de credit

Ce să evităm să facem cu cardul de credit

Mai sunt zile bune până la salariu și trebuie să mergem la cumpărături? Sau poate am găsit o super ofertă de Black Friday, dar fix atunci nu avem suficienţi bani la îndemână? Cu cardul de credit în portofel, nu numai că putem profita de superoferte, dar scăpăm şi de grija împrumuturilor de „azi pe mâine”. Un card de credit este, de fapt, un împrumut pe care ni-l pune la dispoziţie o bancă sau o instituţie nebancară ce include, de obicei, aceleaşi avantaje pe care le oferă şi cardul de debit.

Un atu în plus al cardului de credit este că ne putem folosi de banii împrumutaţi fără a plăti dobândă, cu condiţia să îl folosim pentru achitarea cumpărăturilor direct la comercianți şi să restituim suma cheltuită înainte de expirarea perioadei de graţie. Şi avem timp din plin: majoritatea băncilor oferă perioade de graţie de 45 până la 60 de zile. Cu alte cuvinte, dacă facem cumpărăturile când trebuie, putem încasa şi două salarii în perioada de graţie, deci ar trebui să reușim să achităm datoria la timp.

ATENŢIE: Aproape niciun emitent nu oferă perioadă de graţie pentru sumele de bani retrase de la ATM, de aceea este de preferat să nu apelăm la această soluţie decât dacă nu avem de ales. În acest caz, emitentul ne va calcula dobândă încă din ziua retragerii până în momentul în care stingem„datoria”.

Sunt trei variante din care putem alege pentru a plăti datoria de pe cardul de credit:

  • integral, în timpul perioadei de graţie (cea mai avantajoasă);
  • în rate, prestabilite anterior cu emitentul;
  • prin plăţi minime lunare (cel mai adesea, reprezentând 5-10% din valoarea totală a datoriei).

În esenţă, putem folosi cardul de credit pentru a plăti bunuri și servicii – fie online sau la spaţiile de vânzare – atât în ţară, cât şi peste hotare. Sunt milioane de comercianţi care acceptă plata cu cardul. Tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că la achiziţia pe care dorim să o facem putem folosi şi cardul de credit.

Atunci când este folosit corect, cardul de credit este cel mai bun instrument de economisire. Ca să reușim să facem acest lucru, trebuie să ne ținem banii de salariu în contul curent sau să facem un depozit pe termen scurt, de 30 de zile. În acest timp, facem toate cheltuielile cu cardul de credit. La sfârșitul perioadei de grație, vom observa că:

  1. am putut să facem tranzacții cu valoare mare, în rate fără dobândă;
  2. am primit recompense pentru banii pe care i-am cheltuit;
  3. putem să ne cumpărăm diverse lucruri prin intermediul recompenselor primite;
  4. am câștigat dobândă la banii de pe cardul de credit.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici

Back to top button