fbpx
Casă & Familie

În vremurile acestea, oamenii își doresc cel mai mult siguranța

Cu Oana Năstase despre cum vede un coach provocările ultiimilor ani

Oana Năstase se bucură de o experiență bogată în calitate de manager, antreprenor social și leader de ONG, expert și consultant pentru comunicare și relații instituționale la Banca Mondială – biroul din România, Oana a devenit mentor (distinsă în 2016 ca „Mentorul Anului“) apoi coach și consultant cu multiple acreditări internaționale.

Crezul ei principal se referă la alinierea interioară, respectiv alinierea a ceea ce gândești cu ceea ce simți, ce vorbești, ce faci. Sloganul ei de coaching este  “aliniază și realizează”. În calitate de coach „ajut oamenii să își (re)găsească valorile, nevoile, intersecția dintre ele, să își (re)definească viziunea, misiunea, menirea personală, să își stabilească obiective congruente cu acestea, să își facă planuri de acțiune și să identifice metodele realiste de a-și atinge tintele. Lucrez cu oameni care cred în familie, în dreptul și privilegiul de a aduce copii pe lume. Își doresc relații armonioase în cuplu, în familie. Îi interesează să aibă relații funcționale sau chiar bune la muncă, în carieră“ spune ea. Și continuă vorbind despre comunicare și afinități: „Coachingul este o relație bazată pe încredere. Iar încrederea se construieșste cu deschidere, adevăr, experiență și competență demonstrate, responsabilitate, empatie, afinitate.“  

Sunt tocmai acei parametri umani care au fost puși la încercare la modul cel mai dramatic în ultimii ani de izolare și nesiguranță pe glob. 

Am întrebat-o pe Oana cum s-a văzut pandemia din perspectiva unui coach și a vorbit despre modificările apărute la nivel uman. „Radicalizarea discursului politic, public, oficial a dus la radicalizarea răspunsului individului, la scăderea și mai mare a încrederii în autorități, guvern, stat, organizații internaționale și globale. Toate entitățile sociale au fost atacate și afectate până la cele fundamentale: comunitatea, compania, familia, cuplul, individul. În prezent oamenii sunt mai bombardati ca niciodată de informație, de situații de urgență, de crize medicale, economice, alimentare, de război. Stresul și bolile psihice nu au fost niciodată la cote mai înalte. 

Omul este un individ social. Izolarea lui pe termen lung sau marginalizarea duc la alienare. 

Trebuie să ne păstrăm relațiile interumane vii, sănătoase, reale, față în față. Și de aceea e mare nevoie ca fiecare dintre noi să lucreze cu sine, ca fiecare să se poată înțelege și accepta pe el în primul rând, să își găsească vocea interioară, autenticitatea și abia apoi să poată dezvolta relații autentice cu alții. În calitate de coach,  dar și de om care crede în liberul arbitru, în libertățile fundamentale, în drepturile omului, am aceste repere pe care încerc să le păstrez pentru mine, pentru familia mea și pentru oamenii cu care lucrez: să ne ascuțim gândirea critică, să avem curaj să gandim și să ne exprimăm liber, să ne păstrăm umanitatea, trinitatea trup- minte- suflet.“ 

Cât despre viitor, cu toții putem fi de acord că este într-o măsură foarte mare impredictibil, de aceea cel mai prețios lucru este să ne centrăm pe noi și pe valorile în care credem.

„Axioma generală în care trăim este: singura constantă este schimbarea. În situația actuală în care circumstanțele se schimbă, în care presiunea și lipsa de predictibilitate exterioare cresc, nu mai e timpul în care să trăim exterior, să ne raportăm la standarde impuse de alții . Cred că ori înveți să dezvolți competențe specifice unicității tale, adevărului tău interior, ori te pierzi în mirajul și nisipurile mișcătoare ale circumstanțelor exterioare care s-au acutizat în ultimii doi ani.

Cred că lucrul cu sinele nu mai este în categoria “bine de făcut” ci intră deja în grupa lucrurilor absolut necesare pentru a spera la echilibru și viață împlinită. Siguranța o găsești în interior și de acolo poți construi punți bazate pe valori comune cu alți oameni.“ spune Oana.

Back to top button