fbpx
Timp liber

Sport nautic, performanță și agrement pe lacul Titan

Cupa Titan reunește sportivi de performanță și amatori practicanți de caiac, canoe și dragon boat!

Pe 9 iulie, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii invită iubitorii de sporturi nautice la Cupa Titan la caiac-canoe, ediția de vară 2022. Pe lacul Titan din parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din București se vor întrece atât sportivi de performanță cât și amatori. Competiția are tradiție, iar anul acesta aduce câteva noutăți importante:

Anul acesta Cupa Titan include o disciplină nouă: este singura cursă de dragon boat pentru sportivii de performanță din București. (Dragon Boat este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci).

Tot dragonboats se vor întrece și în cursa Imunis, însă aici echipajele vor fi alcătuite exclusiv din persoane supraviețuitoare de cancer de sân. Pe plan internațional sunt larg recunoscute beneficiile acestui sport pentru recuperarea fizică și menținerea în stare bună de sănătate a acestor persoane. România va prezenta la Campionatul Internațional de Dragonboat din Noua Zeelandă 2023 un echipaj de supraviețuitoare ale cancerului la sân, membre ale Asociației Imunis.

La final, antrenorii clubului Titanii vor organiza sesiuni de inițiere în caiac pentru copiii din centre de plasament, iar amatorii vor putea participa la igienizarea lacului Titan din caiace.

Evenimentul include 4 categorii de concurs:

1. Caiac sprint 200 m, pentru sportivii de performanță din toate categoriile, masculin și feminin: K1 U12, K1 cadeți (13-14 ani), K1 juniori 2 (15-16 ani), K1 juniori 1 (17-18 ani), K1 seniori (19-35 ani) și K1 master (35 ani +);

2. C1 canoe, master, masculin și feminin;

3. Caiac tură amatori, 1000 m, K1 tura open, 19 ani +, masculin si feminin;

4. Dragon Boat, 200 m, care include:

Cursa Imunis, echipe de 10 persoane, toboșar și cârmaci,

Cursa open mixt, 19 ani +, echipe de 10 persoane, toboșar și cârmaci.

Înscrierea la toate categoriile de concurs este gratuită, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Formularul de înscriere, programul și toate detaliile evenimentului se găsesc pe pagina competiției: https://www.kayakchampions.ro/cupa-titan

Dacă încă nu practicați vreunul dintre aceste sporturi, sunteți invitați să urmăriți competiția de pe malul lacului, probele sunt foarte spectaculoase. Atenție, există o probabilitate foarte mare să doriți să încercați – nu ezitați!

Cupa Titan face parte din “Campioni în caiac – Titan”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local și a fost creată pentru a promova și dezvolta comunitatea de caiac-canoe din zona București, oferind posibilitatea sportivilor de performanță de a-și testa nivelul de pregătire pentru campionatele naționale.

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Sporturile nautice au adus de-a lungul anilor și încă aduc mari succese și performanțe internaționale, la campionatele olimpice, mondiale și europene de seniori și juniori. Aceste sporturi se bucură de mare simpatie la noi, dar amatorii le practică pe scară relativ redusă. De aceea unul dintre principalele scopuri ale Cupei Titan este de a demonstra că ele sunt accesibile amatorilor, cărora le aduc numeroase beneficii pentru sănătate și, deloc în ultimul rând, multă bucurie și triumf! Caiacul dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, capacitatea de efort și atenția distributivă – în cazul Dragon Boat, sport de echipă, se alătură și capacitatea de sincronizare. Competiția încurajează mișcarea în aer liber și practicarea sportului pentru persoanele vulnerabile, promovând o atitudine responsabilă față de mediu.

Înființat în 2017, organizatorul Cupei, ACS Nautic Titanii este primul club sportiv de caiac – canoe din București care se adresează în egală măsură copiilor și adulților. Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica aici mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional: caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat. Clubul a organizat numeroase evenimente sportive, printre care cantonamentul de pregătire al echipei naționale de caiac-canoe care a participat în anul 2018 la Youth Olympic Games, primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Mari Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius.

Back to top button