fbpx
Casă & Familie

Fiica ta vrea să se machieze. Cum alegi cosmeticele cele mai blânde cu pielea copilului tău?

Ți-ai surprins mica prințesă încercându-ți rujul, oja sau fardul de obraz? Înseamnă că e momentul să afli cum să alegi produsele de machiaj care nu afectează pielea copiilor. În magazine există o gamă impresionantă de cosmetice pentru copii, mai ales pentru fetițele care au peste 6 ani. 

Mai întâi de toate, vorbește cu fiica ta. Spune-i că înțelegi că este curioasă să încerce machiajul și o poți lăsa să încerce acasă. Dar sfătuiește-o să amâne cât mai mult momentul în care începe să folosească frecvent fardurile și oja. Nu uita să-i spui că este frumoasă fără machiaj, e important să audă asta! 

Un prim pas ar fi să cumperi fetei tale un strugurel ușor colorat, apoi un luciu de buze. Dacă ești de acord, îi poți da voie să-și coloreze unghiile în weekend sau pentru o ocazie specială.  

Atunci când cumperi cosmetice pentru copii, trebuie să fii foarte precaută, chiar dacă este înscrisă pe ambalaj mențiunea că sunt destinate celor mici. 

Citește cu atenție lista de ingrediente

Dacă vezi pe etichetă o mulțime termeni pe care nu îi înțelegi, lasă produsul pe raft… măcar până te informezi ce înseamnă acele substanțe. Alege pentru fiica ta produse cu ingrediente naturale și organice, chiar dacă sunt mai scumpe. De asemenea, asigură-te că nu sunt testate pe animale și explică-i copilului alegerea ta. 

Nu te baza pe faptul că mărcile scumpe sunt neapărat sănătoase. Produsele de machiaj pot conține ingrediente bine cunoscute pentru declanșarea reacțiilor alergice, așa că informează-te serios înainte să-ți lași copilul să le folosească. Poți chiar să soliciți rapoartele de testare în laborator, în special pentru ruj, fard de obraz și fard de ochi, ca să fii sigură că produsele nu conțin toxine. 

Cosmeticele pentru adulți nu sunt potrivite pentru pielea copiilor

Unele mame le oferă fiicelor lor propriile produse de machiaj, fără să știe că ingredientele nu sunt deloc potrivite pentru pielea sensibilă a copiilor. Machiajul pentru adulți este făcut să reziste întreaga zi, unele produse sunt chiar impermeabile și ca atare, foarte greu de îndepărtat. Adesea conțin mai mulți aditivi, iar pigmenții sunt de cele mai multe ori mult prea puternici. 

Ai grijă la data de expirare

Nu-i oferi niciodată copilului tău produse de machiaj vechi, ca să se joace. Poate fi tentant, fiindcă tu nu mai cheltuiești bani, iar copilul își poate satisface curiozitatea. Dar este foarte periculos pentru piele să intre în contact cu substanțele expirate din ruj, fard sau ojă.

Cosmeticele pentru adulți au o mulțime de conservanți artificiali care le fac să reziste și peste doi ani. Totuși, produsele pentru copii ar trebui să aibă, în mod ideal, cantități foarte mici de conservanți și să reziste 1-1,5 ani pe raft și 6 luni după deschidere.

Se poate spăla sau nu?

Majoritatea mărcilor de machiaj scot pe piață versiuni „de lungă durată”, „rezistente” sau chiar „permanente” ale produselor lor. În traducere, ”greu de îndepărtat de pe față”. 

Pielea copiilor este foarte sensibilă la substanțele chimice pe care le conțin fardurile care rămâne intacte pe față toată ziua. Așadar, asigură-te că produsele pe care le cumperi pentru fata ta sunt ușor lavabile. Înainte să i le dai copilului să le folosească, aplică produsele pe pielea ta și încearcă apoi să le cureți cu apă și săpun. Dacă sunt greu de îndepărtat, nu-i da voie fiicei tale să le folosească și caută alte produse mai naturale.

 Pe scurt, produsele cosmetice pentru copii ar trebui:

  • să fie fabricate din materiale prietenoase cu pielea sensibilă a copiilor;
  • să nu conțină substanțe chimice toxice sau alte ingrediente dăunătoare;
  • să fie ușor lavabile, ca să fie cât mai puțin agresive cu pielea copiilor;
  • să fie sigilate când le cumperi;
  • să nu fie expirate.

Cosmetice

Machiați-vă împreună

Fii alături de fiica ta atunci când încearcă să se machieze. Intră în joc și folosește acest timp ca să o înveți (sau să învățați împreună 😊) cum să se machieze corect. Neapărat, arată-i copilului cum să îndepărteze machiajul corect și complet. Produsele cosmetice nu trebuie să rămână pe față peste noapte. Folosește dischete demachiante și o soluție de apă micelară cât mai naturală sau apă și un săpun de față. 

 

Back to top button