fbpx
Auto & CălătoriiFinanciar & Asigurări

Ce este Cartea Verde și la ce te ajută?

 

Dacă vrei să pleci din țară cu mașina, să știi că ai nevoie de Cartea Verde. Documentul trebuie să fie valabil în toate țările prin care treci, chiar dacă la unele granițe ți se cere să îl prezinți și la altele, nu. Dacă grănicerii îți solicită Cartea Verde și nu o ai la tine, trebuie să o plătești pe loc. Ai grijă că în unele țări nu este deloc ieftină și nici nu se accepta plata cu cardul! 

Cartea Verde este parte integrantă a poliței RCA începând cu anul 2007, după integrarea României în Uniunea Europeană. Sistemul Carte Verde cuprinde 47 de țări – statele europene și cele din jurul Mării Mediterane, precum și Rusia, Iran și Azerbaidjan.

Lista țărilor membre ale sistemului de Carte Verde: Austria, Albania, Andorra, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Elveția, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croația, Italia, Israel, Iran, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Rusia, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina.

Ce este Cartea Verde?

Documentul Carte Verde este un certificat internațional de asigurare în baza căruia proprietarul (sau șoferul) vehiculului pentru care documentul a fost eliberat este asigurat în privința răspunderii civile pentru pagubele produse în cazul unui accident. Mai pe scurt, Cartea Verde funcționează la fel ca un RCA internațional. 

Potrivit Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România începând cu data de 01.07.2020, societățile de asigurare din România tipăresc polițele de asigurare Carte Verde pe suport de hârtie albă.

Pentru autovehiculele înmatriculate și asigurate în alte state membre ale Sistemului Carte Verde, începând cu data de 01.07.2020, sunt valabile deopotrivă asigurările Carte Verde tipărite pe hârtie albă și cele tipărite pe hârtie verde.

Cum îți dai seama în ce țări este valabilă asigurarea?

Cartea Verde este valabilă pe teritoriul statelor ale căror simboluri NU sunt marcate cu „X” pe formular. 

Atunci când se incheie o asigurare RCA, se generează de regulă, în mod automat, pentru aceeași perioadă de valabilitate, și o asigurare Carte Verde, valabilă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum și pentru Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția și Serbia, fără a plăti nicio primă de asigurare suplimentară. 

Înainte să pleci din țară, verifică atent dacă asigurarea ta are acoperire în statele pe care le vei traversa. Există situații în care documentul nu este valabil în toate statele membre ale sistemului Carte Verde. 

Ce se întâmplă dacă ai un accident cu mașina în străinătate?

În primul rând trebuie să completezi cu mare atenție formularul de constatare amiabilă și să te asiguri că și celălalt șofer implicat în accident face același lucru. Sunt unele state unde trebuie să aștepți venirea poliției înainte să te-apuci de completat. Dacă ai nevoie de mai multe informații, poți să contactezi biroul național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul. Datele de contact ale birourilor naționale se găsesc pe verso-ul documentului Carte Verde. 

În documentele pe care le închei în caz de accident, constatare amiabilă sau proces-verbal, trebuie să fie indicate obligatoriu numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul și seria documentului de asigurare Carte Verde și perioada de valabilitate al acestuia, precum și numele societății de asigurare. Este nevoie și de documentele de identificare ale șoferilor implicați în accident. 

Păstrează copii (poți să le pozezi cu telefonul!) ale tuturor documentelor pe care le completezi și ale actelor celuilalt șofer. E bine să faci câteva fotografii la locul accidentului, care să cuprindă cât mai multe detalii, nu doar pagubele produse mașinilor. Trebuie să se vadă strada, semnele de circulație, poziția autovehiculelor și numerele de înmatriculare ale acestora. 

Dacă nu ai provocat tu accidentul și vehiculul vinovat de producerea accidentului este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs coliziunea, pentru soluționarea cazului de daună se vor demara demersuri către asiguratorul RCA al vehiculului sau de către Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), după întoarcerea ta în România. În cazul în care vehiculul vinovat este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul vor rezolva dauna ori Biroului național din statul respectiv, ori BAAR la întoarcerea în România. De asemenea, dacă ai asigurare CASCO, te poți adresa direct societății asiguratoare. 

Dacă tu ești șoferul vinovat pentru producerea accidentului, trebuie să predai celuilalt șofer o copie a asigurării tale Carte Verde, precum și copii ale actelor tale și ale mașinii. Pasul doi este să anunți cât mai repede societatea care ți-a emis asigurarea.

Back to top button