fbpx
Casă & Familie

 Cu fața spre primăvară!

Faci față primăverii îngrijindu-ți tenul în mod adecvat!

Cum alegi de obicei dintr-un magazin creme, măști faciale, seruri și alte produse de îngrijire ? Desigur, în funcție de tipul de ten, numai că trebuie să ții seama și de faptul că tipul de ten nu e dat odată pentru totdeauna, ci se mai schimbă în funcție de mediul în care trăiești, de modul tău de viață, de starea de sănătate a corpului și chiar în funcție de dietă. Specialiștii în cosmetică de  la El Studio Style (https://www.el-studio.ro/) îți răspund la întrebarea:

Ce tip de ten am și ce produse mi se potrivesc?

Categoria în care se încadrează tenul tău este determinată de cantitatea de sebum pe care o produce. Sebumul reprezintă o substanță uleioasă compusă din acizi grași, trigliceride, colesterol și alte substanțe, ce este produsă de glandele sebacee. Rolul acesteia este de a hidrata și proteja pielea, fiind o barieră naturală împotriva evaporării apei din organism și implicit, a uscării tenului. Prea mult sau prea puțin sebum ar putea dăuna, de aceea există și tratamente faciale pentru a putea rezolva acest dezechilibru. Având în vedere aceste lucruri, putem enumera 5 tipuri de ten, recunoscute oficial de Academia Americană de Dermatologie:

 1. Uscat
 2. Uleios
 3. Sensibil
 4. Standard
 5. Mixt     

Cele care pun cele mai specifice probleme le pun tenurile uscat, uleios și sensibil.

1.   Ten uscat

Tenul uscat este caracterizat prin asprime, posibile mâncărimi locale, mici crăpături și decolorare a zonei, poate chiar și mici iritații. Cauzele pot fi producția scăzută de sebum, vremea rece, stresul, dușurile mult prea fierbinți, îmbătrânirea, aerul condiționat sau modificări hormonale. Posibile soluții pentru a ameliora problema:

 • Hidratează-te frecvent
 • Nu utiliza săpun sau geluri de duș cu substanțe chimice agresive
 • Evită expunerea pielii la condiții climatice extreme
 • Evită dușurile mult prea frecvente sau prea fiebinți
 • Utilizează creme și produse hidratante, în special în zonele predispuse la uscăciune

2.   Ten uleios

Cauza din spatele unui ten uleios este producția excesivă de sebum. Tenul cu sebum excesiv se distinge prin pori măriți, aspect strălucitor, textură uleioasă, puncte negre și coșuri. Zonele predispuse sunt adesea nasul și fruntea.

Factori ce pot influența intensificarea producției de sebum sunt vremea caldă, umiditatea, stresul, pubertatea, un dezechilibru hormonal sau chiar și o alimentație mult prea bogată în grăsimi. Ce poți face?

 • Evită folosirea produselor ce conțin alcool, pentru că ar putea provoca uscarea pielii și producerea a mai mult sebum, în consecință.
 • Spală acea zona a pielii de cel mult 2 ori și după ce transpiri
 • Nu sparge coșurile, pentru că ar putea să se vindece mai greu
 • Aplică un scrub din cafea, mălai sau zahăr
 • Aplică gelul din aloe vera asupra zonelor în cauză

3.   Ten sensibil

Pielea se poate irita ușor, în special când interacționează cu produse de îngrijire noi sau cu anumite climate neprielnice. Acesta este un indiciu destul de bun că ai putea avea tenul destul de sensibil. Ai putea observa, în acest caz inflamare, înroșire, usturime sau mâncărime locală.   

Spre deosebire de celelalte tipuri de ten, cel sensibil nu depinde de cantitatea de sebum produsă. Însă, persoanele cu un ten gras sau uscat pot avea totuși pielea sensibilă. În anumite cazuri, acest lucru este din cauza unor condiții medicale precum eczema sau rozaceea. Soluția este simplă:

 • Evită produsele ce au anumite ingrediente care îți dăunează
 • Folosește produse de igienă și îngrijire cu un pH neutru
 • Consultă un dermatolog, pentru a putea ameliora condiția tenului pe calea tratamentului specializat

Dacă te întrebi ,,ce tip de ten am?” și care ar putea fi soluțiile pentru a obține tenul perfect, tratamentele cosmetice la saloane precum El Studio pot fi răspunsul! Programează-te acum!

Vezi și
Close
Back to top button