Uleiul de măsline, campionul inimilor
Uleiul de măsline a devenit un ingredient trendy și câteodată aproape obligatoriu odată cu popularizarea pe scară largă a „dietei mediteraneene“ care de ani buni trece drept cea mai sănătoasă din lume
Pilonii de bază ai dietei mediteraneene sunt uleiul de măsline, consumul regulat de legume și fructe și ocazional de pește.
Uleiul de măsline este cunoscut și apreciat în spațiul mediteranean din antichitate, unde era ingredient atât în bucătărie cât și în farmecia sănătății și frumuseții. Era folosit pentru uz intern și extern deopotrivă.
Cea mai pură și mai valoroasă formă a uleiului de măsline este chiar… un suc de fructe: măslinele se storc prin presare la rece. Aici contează, evident, calitatea măslinelor: dacă sucul de măsline obținut are o concentrație de mai puțin de 0,8% acid oleic, este considerat „ulei de măsline extra-virgin“. Dacâ însă concentrația de acid oleic este mai mare, de 0,8 până la 2%., uleiul se va numi „ulei de măsline virgin“.
Metodele moderne implică și zdrobirea și amestecarea măslinelor, apoi separarea uleiului de pulpă prin centrifugare.
După centrifugare, mai rămân cantităti mici de ulei în turtele de măsline – acesta poate fi extras folosindu-se solvenți chimici și este cunoscut ca „ulei din turte de măsline“. El poate trece printr-un proces de rafinare chimică – pentru separarea uleiului de componentele solide ale măslinelor. Ceea ce rezultă poate fi găsit pe piață sub numele de Sansa sau Pomace. Dintre toate, acest ulei este cel mai sărac în substanțe nutritive.
Persoanele care caută maximum de beneficii pentru sănătate trebuie să consume ulei de măsline extra-virgin, de preferință în salate. Acest ulei nu trebuie încins foarte mult, de aceea nu este indicat pentru prăjit și fritat.
Uleiul de măsline extra-virgin are un gust distinct, puternic, special și are un conținut ridicat de antioxidanți fenolici, motivul principal pentru care considerat atât de valoros pentru sănătate. Mai conține și vitamina E, foarte valoroasă și ea.
Datorită conținutului mare de grăsimi sănătoase, uleiul de măsline este benefic pentru sistemul cardiovascular (consumul regulat de ulei de măsline este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare), pentru că reduce oxidarea colesterolului rău LDL, îmbunătățeste sănătatea vaselor de sânge (menține funcția normală a endoteliului, care căptușește vasele de sânge), ajută la gestionarea coagulării sangelui (previne coagulări nedorite, care sunt deseori cauzele atacurilor de cord), scade tensiunea arterială.
Se consideră că uleiul de măsline are efect antiinflamator (datorită acidului oleic), că ajută la ameliorarea artritei reumatoide și astmului, la prevenirea diabetului de tip 2 și obezității și chiar că are un rol în prevenirea instalării maladiei Alzheimer.
Uleiul de măsline menține sănătatea sistemului digestiv și previne afecțiuni la nivelul stomacului (datorită efectului antibacterian, uleiul de măsline combate bacteria Helicobacter pylori, responsabilă de afecțiuni precum ulcerul și cancerul gastric)
În plus, uleiul de măsline este benefic în diverse tratamente pentru piele, în caz de dermatită, arsuri solare sau diverse iritații.
Uleiul de măsline conține:
– acizi grasi nesaturați (85%),
– acizi grasi saturați (15%),
– vitaminele E și K
– urme de vitaminele B și C,
– sodiu, potasiu, calciu, fier
- lecitină
O lingură de ulei de măsline conține:
119 calorii
13.5 g grăsimi (din care 1.86 sunt grăsimi saturate)
1.9 mg vitamina E
8.13 mcg vitamina K
Ulei de măsline importat direct de la producători din Grecia puteți găsi aici: https://www.mediteranea.ro/
Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu gustul puternic de măsline, rutina de a prepara meniurile cu ulei de măsline extra-virgin este o provocare. De aceea pe piață există și variante care se recomandă „cu gust blând“ sau „aromatizate“, cum sunt cele lansate de Monini (www.monini.ro)
Uleiul extra virgin cu trufe este cel mai potrivit pentru paste, carne și carpaccio, precum
și pentru ouă, pizza și cheese fondue. Face ca fiecare reteta sa fie mai apetisanta!
Uleiul extra virgin cu busuioc este perfect pentru rețetele în stil italian. Este recomandat
pentru paste, salate și este, de asemenea, excelent pentru a da aroma supelor. De
asemenea, este potrivit pentru salate proaspete de paste și orez, roșii și mozzarela sau
cartofi.
Uleiul extra virgin cu usturoi si chilli este potrivit pentru un gust picant al sosurilor de
roșii, pentru pește sau supele de legume. Se recomandă la fripturi, legume raw și
preparate.
Uleiul extra virgin cu lămâie este ideal pentru salate și marinade, foarte bun pentru
pește (fiert și prăjit) și este absolut special pentru preparatele din păsări de curte și
legume. Este potrivit si pentru a da aromă aluatului pentru prăjituri.