fbpx
Timp liber

5 remedii chinezești

Medicina tradițională chineză, bazată pe plante, rămâne una dintre cele mai vechi tipuri de medicină de pe planetă. Multe medicamente moderne sunt derivate din aceste remedii din plante

Ierburile naturale sunt extraordinar de eficace, ceea ce înseamnă că atunci când sunt integrate în dieta zilnică, sub supravegherea atentă a unui profesionist (medic sau specialist în medicină tradițională), pot să te ajute să-ți păstrezi sănătatea și vitalitatea mult timp. Lumea de astăzi a pierdut, de multe ori, contactul cu tradițiile, de aceea câteva lecții simple de medicină tradițională pot readuce în conștiința oamenilor importanța legăturii lor cu natura, cu plantele, cu propriul corp. Maeștrii chinezi spun de multe ori că prin observarea atentă a propriei fiziologii, prin ascultarea semnelor pe care ni le transmite corpul și psihicul, putem să înțelegem de ce avem nevoie pentru a fi sănătoși și putem deveni proprii noștri medici. Dar până vom atinge această cunoaștere, iată 5 remedii recomandate de medicii chinezi pentru unele dintre cele mai frecvente afecțiuni de care suferim cu toții.

Ginkgo biloba 

Ginkgo biloba este un copac foarte atrăgător, din care se obțin substanțe extrem de benefice pentru oameni. În medicina tradițională chineză, remediul este prescris celor care suferă de alergii și de afecțiuni care-și au sursa în poluarea urbană. Planta are proprietăți antiinflamatoare și antialergice. Frunzele conțin cantități semnificative de antioxidanți și flavonoide care luptă cu radicalii liberi, așa că remediul ajută și pentru a îmbunătăți sănătatea ochilor. Persoanele care sunt expuse la niveluri mari de poluare (cum este cazul tuturor celor care trăiesc în orașe mari, în special în București) pot încerca cu încredere acest remediu. De asemenea, ginkgo biloba este un remediu excelent pentru persoanele cu afecțiuni de plămâni sau de inimă. Ajută la combaterea tusei, astmului și inflamațiilor cronice.

Ginseng

Celebra plantă orientală și-a făcut deja un renume excelent, fiind recomandată pentru întărirea sistemuui imunitar și pentru vitalizarea organismului. Însă ginsengul se remarcă printr-o paletă mult mia mare de proprietăți benefice. Planta a fost îndelung studiată și s-a dovedit că este bună nu numai pentru combaterea stresului și oboselii cronice. Rezultatele testelor au arătat că ginsengul sporește rezistența organismului, elimină stresul și chiar stabilizează nivelul glicemiei. Desigur că înainte de a consuma ginseng (lucru valabil pentru toate remediile prezentate aici) trebuie să consulți un medic, deoarece planta interacționează cu alte medicamente și chiar și cu cantitățile mari de cofeină ingerate în decursul unei zile. Dacă medicul îți permite, adaugă câteva picături de ginseng într-un pahar de apă, dimineața, pentru a-ți asigura fluxul energetic pentru ziua respectivă.

Astragalus

Planta este cunoscută de milenii, iar proprietățile ei curative sunt apreciate și folosite de peste 4.000 de ani. Exractul din rădăcină de Astragalus este folosit ca tonic pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, pentru stimularea digestiei și pentru vitalizarea metabolismului. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor și la prevenirea infecțiilor. Este un excelent tonic pentru splină și plămâni. Un alt efect benefic al acestui remediu milenar este faptul că ajută la vindecarea răcelilor: la primul semn de durere în gât sau de nas înfundat, adaugă câteva picături de extract de Astragalus într-un pahar cu apă sau într-un ceai binefăcător.

Schisandra chinesis

Fructele acestei plante sunt apreciate și folosite pentru capacitățile lorcurative din cele mai vechi timpuri. Maeștrii taoiști și familia regală chineză consumau acesteu fructe pentru a stimula activitatea cerebrală. Se spune că este una dintre puținele plante care echilibrează mintea și spiritul. De asemenea, îmbunătățește memoria. Consumull de ceai de Schisandra face ca pielea să-și păstreze tonusul și elasticitatea.

Ciuperci medicinale

Ciupercile Reishi întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc și amplifică efectele antioxidanților, sporesc vitalitatea celulelor roșii ale sângelui și au un efect general calmant asupra corpului. Ciupercile Reishi albe sau roșii induc o stare de relaxare și previn insomniile. De asemenea, ajută la vindecarea disfuncțiilor sexuale ale femeilor. 

Vezi și
Close
Back to top button