Desigur, indiferent ce cumpărăm drepturile noastre sunt același. Însă pentru bijuterii și obiecte din metale și/sau pietre prețioase există un corp de reglementări speciale și, desigur, se impune o prudență specială.
Ce trebuie să verifici când vrei să cumperi o bijuterie, un ceas din aur sau o piatră scumpă?
Ce încredere prezintă furnizorul?
Verificați dacă furnizorul are autorizatia ANPC. Operațiunile cu metale prețioase și pietre prețioase se pot efectua de către operatorii economici numai în baza autorizaţiei eliberate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pe perioadă nedeterminată, vizată anual de către aceasta. O copie a autorizației trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului sau pe site-ul magazinului online.
Nu achiziționați bijuterii de la persoane neautorizate, site-uri sau pagini de Facebook care nu prezintă toate informațiile legale despre vânzător ori dacă autorizația ANPC nu este afișată.
Dacă ai timp să faci o alegere chibzuită, comparând prețuri și calități
Evitați comercianții care vă presează cu o ofertă care pare foarte avantajoasă, dar care este pe cale să expire. Verificați dacă bijuteria pe care o cumpărați este nouă sau recondiționată și dacă este marcată conform prevederilor legale în vigoare. (despre marcaje, vezi mai jos)
Cum poți plăti?
Încasările și cu plățile numerar pentru mărfuri ce depășesc 10.000 lei, sunt interzise prin lege.
Dacă ți se dă bon fiscal sau factură
Refuzați achiziția sau semnalați situația autorităților dacă nu vi se oferă factură sau bon fiscal pentru produsul pe care doriți să-l achiziționați. Păstrați bonul și/sau factura. Certificatele de garanție nu sunt documente fiscale și nu pot însoți eventualele reclamații.
Dacă ți se dă certificat de calitate
Asigurați-vă că veți primi un Certificat de calitate în origina. Acesta trebuie să conțină:
- detalii corecte, precise și complete referitoare la produsul cumpărat (tipul metalului, tipul pietrelor, natura acestora, caratajul, eventualele tratamente la care au fost supuse, etc)
- datele de identificare ale operatorului economic de unde achiziționați produsul.
Cum se livrează produsele
Uitați-vă dacă livrarea sau service-ul după vânzare sunt incluse în preț (service-ul poate include servicii suplimentare ulterioare cumpărării, de exemplu lărgirea sau micșorarea verighetelor, scurtarea unui lanț etc.).
Dacă se pot returna produsele
Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul aparitiei unor defecte ulterioare, de exemplu.
Competenţele ANPC în materia metalelor preţioase şi pietrelor preţioase sunt:
- Autorizarea operatorilor economici care efectuează operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase;
- Analiza şi marcarea obiectelor din metale preţioase;
- Expertizarea metalelor prețioase, dispuse de instanțele de judecată și de notariatele publice, la solicitarea organelor de urmărire penală, a organelor vamale sau a organelor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, precum și la cererea persoanelor fizice și juridice.
Detalii despre calitatea bijuteriilor
În România, conform legii, sunt considerate metale prețioase: aurul, argintul, platina și paladiul.
Titlul metalului reprezintă proporția de metal prețios fin conținută de un obiect, exprimată în miimi. Titlurile legale în România:
a) pentru aur: 333‰, 375‰; 500‰; 585‰; 750‰; 833‰; 900‰; 916‰, 986‰ și aur fin 999‰;
b) pentru argint: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ și argint fin 999‰;
c) pentru platina: 950‰;
d) pentru paladiu: 950‰.
Pentru a simboliza titlul aurului se folosește și o terminologie mai veche, având drept unitate de măsură KARATUL prescurtat Kt. sau K.
Astfel aurul fin (999‰) mai este descris ca aur de 24 Kt. Acest lucru înseamnă că din 24 de părți ale un întreg, toate 24 sunt aur fin. Pentru un obiect din aur de 14 Kt (585‰), de exemplu, numai 14 părți sunt aur fin, restul de 10 părți (până la 24) fiind constituite din alte metale aliate. Pe același exemplu aurul de 9 Kt. reprezinta titlul de 375‰ s.a.m.d.
Aurul pur este întotdeauna galben. Culoarea diversă a aurului din bijuterii (galben, roșcat, alb) poate genera confuzii cu privire la calitatea și prețul acestora. Însă această culoare este dată de metalele de aliere și nu de vreun tip diferit de aur.
Astfel:
• pentru aur galben aliajul folosit poate cuprinde Au, Ag, Zn, Cu
• pentru aur roşcat (roz): Au, Cu
• pentru aur alb: Au, Ag, Zn, Ni sau Au, Ag, Pd
Desigur se pot realiza astfel o multitudine de aliaje utilizând proporții diferite ale metalelor aliate.
Pentru o bijuterie din aur cu tilul 585‰ (14 Kt), cantitatea de aur este identică, chiar dacă bijuteria este din aur de culoare galbenă, albă sau roșcată (roz), celelate metale de aliere aflându-se în proporții diferite, culoarea obiectului fiind conferită de aceste proporții.
Privitor STRICT la prețul aurului, acesta nu trebuie să difere doar pentru că aliajul are o culoare diferită, titlul aliajului fiind cel care dictează prețul în cea mai mare măsură (neluând în considerare complexitatea obiectului, manopera sau alți factori subiectivi), iar în cazurile prezentate acesta poate fi același pentru mai multe culori diferite de aur.
Pentru a întruni condițiile legale la vânzare, toate bijuteriile și obiectele din metale prețioase trebuie să fie marcate cu: marca de titlu, marca de responsabilitate și marca de stat.
Obiectele din metale preţioase care poartă deja o marcă aplicată de o autoritate publică română începând cu anul 1906 se consideră legal marcate şi pot fi comercializate.
Marca de stat, este marca oficială, protejată prin lege, reprezentată de un simbol unic pentru tipul de metal preţios, alături de precizarea titlului redat în cifre arabe, care se aplică pe obiectele din metale preţioase exclusiv de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ca autoritate competentă, înainte de punerea pe piaţa naţională a acestora.
Marca de responsabilitate, este marca stabilită şi înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care se aplică pe obiectele din metale preţioase de către operatorii economici care pun pe piața naţională produsul respectiv şi prin care aceştia îşi asumă responsabilitatea în legătură cu eventualele vicii ascunse ale obiectului din metal preţios.
Marca de titlu, este semnul convenţional, diferit în funcţie de titlul metalului preţios, care se aplică de către producător pe obiectele din metale preţioase, exprimat în cifre arabe. 585, 750, 925 etc.
Pe teritoriul României pot fi comercializate și obiecte din metale preţioase care au aplicată o marcă de titlu ce reprezintă titlul legal conform legislaţiei dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European şi Turcia, dacă acestea au aplicată de către o autoritate competentă din acel stat o marcă echivalentă cu marca de stat, cu condiţia ca indicaţiile furnizate să conţină informaţii echivalente şi inteligibile pentru consumatorii din România
Marca echivalentă este deci marca oficială a altor state membre ale Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European şi Turcia, aplicată obiectelor din metale preţioase, care au fost analizate de către o autoritate competentă, în conformitate cu cerinţele identice sau echivalente cu cele specificate în prevederile actelor normative naţionale în vigoare.
Conform prevederilor legale în vigoare, pot fi comercializate pe teritoriul României și obiecte din metale preţioase care au aplicată de către o autoritate competentă, dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European şi Turcia, o marcă echivalentă cu marca de stat, cu condiţia ca indicaţiile furnizate să conţină informaţii echivalente şi inteligibile pentru consumatorii din România.
Statele Membre ale Uniunii Europene cu sistem de marcare oficială obligatorie a metalelor prețioase sunt: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovaci, Bulgaria, Franț, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, Spania, Republica Cipru, Croația, România.
De asemenea, pe teritoriul României sunt recunoscute mărcile de responsabilitate ale operatorilor economici proveniţi dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European şi Turcia, înregistrate la autoritatea competentă din statul de stabilire.
Legislația metalelor prețioase prevede și situațiile când pe obiectele din metal prețios nu pot fi aplicate cele trei mărci precum și exceptările de la marcare
Astfel:
Obiectele din metale preţioase pe care, din cauza construcţiei, nu pot fi aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat pot fi comercializate dacă au aplicată marca de stat ori sunt însoţite de certificatul de testare, după caz.
Legislația în vigoare prevede exceptarea de la marcare pentru:
a) obiectele din argint în greutate de până la 2,00 grame (se vând cu certificate de testare sau rapoarte de încercare de la ANPC)
b) obiectele din paladiu în greutate de până la 2,00 grame (se vând cu certificate de testare sau rapoarte de încercare de la ANPC)
c) obiectele din aur în greutate de până la 1,00 gram (se vând cu certificate de testare sau rapoarte de încercare de la ANPC)
d) obiectele din platină în greutate de până la 1,00 gram ((se vând cu certificate de testare sau rapoarte de încercare de la ANPC)
e) fragmentele de obiecte din metale preţioase;
f) monedele, medaliile şi plachetele din metale preţioase ((se vând cu certificate de testare sau rapoarte de încercare de la ANPC)
g) lingourile din metale preţioase ((se vând cu certificate de testare sau rapoarte de încercare de la ANPC)
h) metalele preţioase sub formă de materii prime;
i) obiectele confecţionate din metale preţioase destinate exportului.
Fii un consumator informat! E important!