fbpx
ABC financiarFinanciar & Asigurări

Cum se folosește un card?

Ca să putem achita cumpărăturile direct cu cardul, comerciantul ne va pune la dispoziţie un cititor de card sau EFTPOS (termenul vine din prescurtarea denumirii englezeşti Electronic Funds Transfer at Point Of Sale). Cu cardurile mai noi, care folosesc tehnologia contactless, putem face plata prin simpla lor apropiere de acele POS-uri care suportă aceeași tehnologie. POS-ul este, în esenţă, un dispozitiv capabil sa citească informațiile de pe banda magnetică sau de pe cipul cardului, care apoi comunică cu calculatorul băncii, conectat la Internet, pentru a afla dacă avem suficienţi bani în cont şi pentru a face apoi transferul din contul nostru în cel al comerciantului. Totul doar în câteva secunde, simplu, rapid și sigur.

Elementele importante ale unui card

  • Numărul cardului (evidențiat pe fața cardului);
  • Data de expirare (evidențiată pe fața cardului);
  • PIN-ul (cod secret, comunicat de bancă, necesar în validarea operațiunilor);
  • Codul de securitate (trei cifre evidențiate pe spatele cardului, utilizat în efectuarea anumitor operațiuni fără prezența cardului, cum ar fi rezervările la hotel, plăți online);
  • Parola 3D Secure (parola cunoscută numai de către posesor pentru efectuarea operațiunilor pe internet în maximă siguranță).

Codul PIN și codul CVC2/CVV2

Majoritatea tranzacțiilor necesită introducerea codului PIN. Prescurtarea vine din engleză, de la Personal Identification Number – număr personal de identificare. PIN-ul este, de regulă, un cod format din patru cifre, o parolă pe care doar titularul cardului ar trebui să o cunoască. În cazul tranzacţiilor contactless, nu este nevoie de introducerea condului PIN pentru tranzacții ce nu depășesc 100 lei.

Cu cardurile putem plăti orice, fie că este vorba despre un joc sau o jucărie, o haină sau un produs electronic, o factură de telefonie mobilă sau una de energie electrică, fie că vorbim despre rezervarea unor bilete de avion sau a unei vacanțe într-o țară exotică.

În cazul unei plăţi online, comerciantul ne va solicita numele titularului cardului, numărul cardului (format din 16 cifre), data expirării și codul CVC2/CVV2 – ultimele trei cifre de pe spatele cărții electronice pentru a putea efectua tranzacția. El este numit CVC2 (Card Verification Code) de către Mastercard și CVV2 (Card Verification Value) de către VISA. Acest cod este codul de securitate al cardului.

În unele cazuri, ne poate solicita suplimentar și codul 3DSecure, o măsură suplimentară de siguranță ce reprezintă un număr  pe care îl primim pe mail sau pe SMS și care ne permite să finalizăm o plată online.

Back to top button