fbpx
Auto & CălătoriiTimp liber

Ce paşi trebuie să urmăm pentru înmatricularea unei maşini

Pe piaţa auto din România sunt sute de mii de maşini importate direct şi care se tranzacţionează apoi între proprietari locali. Fiecare astfel de vehicul care intră în ţară trebuie înmatriculat, iar procedura complexă și de durată îi face pe șoferi să se simtă prinși în hățișul birocrației din sistem.

Care sunt paşii de urmat pentru înmatricularea unei maşini?

Ce acte sunt necesare pentru înmatricularea unei maşini noi?

Ce acte sunt necesare pentru înmatricularea unei maşini la mâna a doua?

Înainte de depunerea dosarului de înmatriculare,  trebuie să parcurgem o serie de etape ce includ obţinerea cărţii de identitate a vehiculului de la Registrul Auto Roman (RAR) sau de la compania de unde s-a achiziţionat vehiculul, completarea tipizatelor şi achitarea diferitelor taxe. Mai exact, la oficiul de înmatriculări trebuie să deţinem atât o poliţă RCA valabilă, cât şi o chitanţă de 37 de lei ce reprezintă contravaloarea certificatului de înmatriculare; taxa poate fi plătită atât online, cât şi la Trezorerie. Pentru plăcuţele de înmatriculare, trebuie achitată o taxă cu valoarea cuprinsă între 40 şi 85 de lei, în funcţie de tipul de număr ales (număr normal sau preferenţial).

Ulterior, dosarul complet se depune la oficiul de înmatriculare local.

Lista actelor necesare pentru înmatricularea unei maşini noi, cumpărată din România cuprinde:

 • cerere de înmatriculare;
 • fişă de înmatriculare vizată la circa financiară de care aparţinem;
 • cartea de identitate a autoturismului (original şi copie);
 • actul de identitate (original şi copie);
 • copie după asigurarea RCA valabilă;
 • chitanţa care atestă plata certificatului de înmatriculare (37 de lei);
 • dovada plăţii pentru plăcuţele de înmatriculare (numere);
 • procură notarială, în cazul în care actele nu sunt depuse de titular.

În cazul în care vrem să înmatriculăm o maşină cumpărată din alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să ştim că procedura este similară; singura diferenţă apare în cazul în care cumpărătorul este persoană juridică. Dacă firma în cauză nu este plătitoare de TVA, mai trebuie depus şi formularul „Certificat privind atestarea plăţii taxei pe valoarea adaugată, în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”; acest formular se poate obţine de la orice sucursală ANAF.

Pentru înmatricularea unei mașini second hand cumpărate în România, dar și pentru înmatricularea unei mașini noi, lista documentelor necesare cuprinde:

 • contract de vânzare-cumpărare în original şi copie, cu vizele de radiere şi înscriere de la ANAF;
 • dovada efectuării ITP-ului;
 • certificatul de înmatriculare deţinut de fostul proprietar;
 • plăcuţele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vrem să obţinem numere noi sau în cazul în care înmatriculăm maşina pe raza unui alt judeţ;
 • procură notarială, în cazul în care actele nu sunt depuse de titular.

Dacă vrem să înmatriculăm o maşină second-hand din alt stat membru al Uniunii Europene, vom avea nevoie de fişa de înmatriculare şi de cererea de înmatriculare, ambele completate cu datele noului proprietar şi ale maşinii. Vom mai avea nevoie şi de poliţa RCA, iar maşina va trebui înscrisă pe numele nostru, la instituţiile financiare, prin vizarea fişei de înmatriculare.

ATENŢIE: Pentru înmatricularea autoturismelor second-hand din Uniunea Europeană, trebuie să urmăm şi procedura Registrului Auto Român (RAR) pentru obţinerea cărţii de identitate a maşinii şi a certificatului de autenticitate.

Back to top button