fbpx
Casă & Familie

Cât ne costă şi ce avantaje are un abonament într-o reţea de sănătate privată

Datorită costurilor relativ reduse, abonamentul de sănătate este accesibil unei mase mari a populaţiei, de cele mai multe ori fiind inclus în lista de beneficii extra salariale oferite angajaţilor de compania la care lucrează. Acest lucru se explică prin faptul că angajatorii încheie contracte cu clinicile private, iar abonamentele oferite în baza acestor contracte sunt deductibile fiscal.

Cum putem beneficia de un abonament la o reţea de sănătate privată

Care sunt principalele avantaje oferite de acesta

Care sunt punctele slabe ale abonamentului 

Abonamentele aduc beneficii majore prin efectul de prevenţie şi identificarea timpurie a unor potenţiale afecţiuni. Mergând preventiv la medic, putem identifica din timp problemele grave, ceea ce înseamnă mai puţini bani cheltuiţi pentru tratamente sau intervenţii complicate. Prin intermediul acestuia, putem beneficia de un pachet de servicii medicale de bază, dar care nu acoperă şi zona spitalicească.

Există mai multe tipuri de abonamente, care se diferenţiază prin serviciile oferite, respectiv preţ. Cel de bază acoperă strict zona de medicină a muncii şi un pachet limitat de servicii pentru prevenţie; acesta este ales în cazul în care compania nu îşi permite să plătească foarte mult şi stabileşte ce specialităţi medicale alege pentru angajaţii săi sau creează un pachet personalizat.

Însă, de cele mai multe ori, abonamentele acoperă atât zona de prevenţie, cât şi zona de diagnostic, adică oferă acces la consultaţiile medicale de specialitate, acces la anumite analize de laborator şi diferite reduceri pentru investigaţii imagistice.

De la 1 februarie 2017, orice angajat care are un abonament de servicii medicale private este scutit de plata impozitului, în limita a 400 de euro pe an. Pentru a beneficia de facilitatea fiscală, abonamentul medical trebuie dus angajatorului, care face deducerea de impozit din veniturile totale ale angajatului, iar contravaloarea se regăsește în salariu.

Pe scurt, principalele avantaje ale abonamentului la o reţea de sănătate privată sunt:

  • o relaţie directă cu furnizorul de sănătate
  • îngrijire medicală primară
  • acces continuu la servicii, specialităţi şi tehnologie medicală
  • istoric medical monitorizat prin dosar electronic, la care are acces atât pacientul, cât şi medicii
  • acces la un sistem medical integrat

Pe de altă parte, abonamentul are și o serie de dezavantaje:

  • individul beneficiază doar de serviciile medicale ale clinicii la care este abonat
  • serviciile medicale gratuite incluse în abonament sunt limitate; printre acestea se numără, cel mai adesea, servicii medicale de bază, analize de laborator, consultaţii la medici primari şi specialişti. Doar abonamentele de tip „premium”, care implicit sunt şi mai scumpe, includ o gamă extinsă de servicii.
  • investigaţiile medicale de tip RMN sau computer tomograf, precum şi intervenţiile chirurgicale, nu sunt incluse în abonament; abonatul beneficiază cel mult de o reducere de 20% din preţul serviciului.
Back to top button