fbpx
Alimentație

Cât de sănătoase sunt mezelurile și care este rolul lor în alimentație

Cât de sănătoase sunt mezelurile și care este rolul lor în alimentație

„Mezel” este un nume generic dat mai multor preparate alimentare din carne, de tip salam, parizer, crenvurști sau șuncă. Întrebarea „sunt mezelurile sănătoase?” este una întâlnită frecvent, mai ales în cazul părinților care nu știu cât de bine ar fi pentru copiii lor să mănânce astfel de alimente. 

Nu te lăsa păcălit 

Crenvurștii sunt de obicei alegerea pe care o fac mulți părinți, pentru că majoritatea copiilor mănâncă de zor genul acesta de alimente gustoase, dar nesănătoase. În plus, un lucru esențial de care trebuie să ținem cont este că sub nicio formă mezelurile nu pot și nu vor înlocui carnea sau mesele principale ale zilei.

Producătorii din România, chiar dacă au fost obligaţi să menţioneze pe etichete toate componentele reţetei, se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Dintr-o listă de aproximativ 15-20 de ingrediente, doar un singur ingredient este carne. Restul de ingrediente sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă.

De multe ori putem vedea pe ambalajul mezelurilor „parizer de pui” sau „crenvurști din piept de pui”, însă, dacă citim eticheta, o sa observăm că procentul cărnii propriu-zise este nesemnificativ, în comparație cu celelalte elemente, care sunt dăunătoare. 

Ingrediente folosite și valoarea nutritivă

 1. Aditivii alimentari (cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri) – reprezintă orice substanță naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment. Se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic în timpul producerii, procesării, preparării sau tratării, devenind astfel un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. 

Cele mai întâlnite E-uri din mezeluri: E250 – Nitrit de sodiu; E450 – Difosfaţi; E621 – Monoglutamat de sodiu; E300 – Acid ascorbic; E301 – Ascorbat de sodiu; E120 – Carmin

 1. Amidonul – deși, teoretic, a fost interzis printr-un ordin (nr. 975), acesta încă se gasește în compoziția anumitor mezeluri. Este folosit, în general, pentru că reține multă apă și crește greutatea produsului. 
 2. Făina de soia – deși este unul dintre puținele ingrediente sănătoase din compoziția mezelurilor, are un înalt grad alergenic.
 3. Coloranți, arome sintetice – cu efecte adverse remarcabile, de la diferite alergii alimentare pana la apariția cancerelor, în special de stomac și colon.
 4. Glutamatul – este cunoscut pentru gustul bun, dar contribuie la aparitia obezității și a dependenței. 
 5. MDM – procesul de prelucrare industrializata a tendoanelor, pielitelor, grasimilor la  care se adauga tocatura de oase (procesare intensa a carcaselor de pui).
 6. Sare si zahar in excesconform OMS, excreţia excesului de sodiu în cazul copiilor este mult mai anevoioasă în comparaţie cu eliminarea acestuia în cazul adultului. Astfel, consumul de sare trebuie limitat prin evitarea adăugării de sare în preparate şi limitarea consumului de alimente bogate în sodiu cum ar fi murăturile, produsele afumate sau cele procesate, precum mezelurile.

Efecte pe care le poate avea consumul de mezeluri:

Conform Dr. Delia Chira, medic pediatru, în astecomedical.ro, consumul mezelurilor, mai ales la copii, poate duce la numeroase afecțiuni, precum: 

 • Obezitate – cu toate complicatiile ei (ateroscleroza, hipertensiune arteriala, deformări osoase etc).
 • Boli cardiovasculare 
 • Diabet zaharat
 • Carențe de vitamine și minerale
 • Creșterea alarmantă a riscului de cancer, in primul rând de stomac și colon, dar procente semnificative se înregistreaza și pentru sân, prostată sau pancreas.

OMS recomandă limitarea consumului de grăsimi „invizibile” regăsite în produse precum mezeluri sau cârnaţi, mai ales la copii. Deși mezelurile sunt, evident, nocive și dăunătoare pentru toată lumea, recomandările medicilor pediatrii sunt clare şi exclud consumul de mezeluri procesate în alimentaţia copiilor, considerând că acestea pun o presiune mare pe sistemul digestiv al unui copil.

Back to top button