Auzim deja la tot pasul de alimente bio, ecologice, organice sau naturale… Costă simțitor mai mult decât cele fără eticheta ”verde”, dar ne promit că nu conțin nicio substanță care să ne facă rău. Ce înseamnă fiecare dintre aceste atribute și care sunt diferențele?
Nu orice producător poate scrie pe etichetă bio, ecologic, organic sau natural doar pentru că știe că nu a folosit aditivi alimentari sau pentru că a crescut legumele la el în solar. Procesul de certificare este de lungă durată și implică o mulțime de verificări din partea autorităților.
Produsele BIO, ECO, organice și AE
Dacă te-ai hotărât să consumi alimente cât mai curate trebuie, să știi că, în acest context, BIO, ecologic (ECO) și organic sunt sinonime. Practic, atunci când vezi pe eticheta unui produs unul dintre aceste atribute sau sigla ”AE” poți să ai garanția că ai cumpărat un aliment care a fost foarte bine verificat de autoritățile statului unde a fost realizat și că îndeplinește niște standarde foarte clare.
Atributul „organic” este folosit cu precădere în Statele Unite, Canada și Anglia, iar denumirea BIO sau ECO se folosește în spațiul franco-german. În România, așa cum ne informează și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (https://www.madr.ro/agricultura-ecologica.html) termenul corect este „agricultură ecologică” (AE).
Ca să poți obține certificarea AE în România, e interzis să folosești la fermă, în perioada de producţie, organisme modificate genetic (OMG-uri şi derivatele lor), fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori şi regulatori de creştere, hormoni, antibiotice etc. În etapa de procesare și preparare a alimentelor, e interzis să folosești aditivi alimentari, substanţe complementare şi substanţe chimice de sinteză.
Sigla BIO
Cea mai cunoscută siglă pentru produsele BIO este cel sub forma unui dreptunghi verde, în care apare o imagine stilizată a unei frunze, conturată de 12 steluțe. Este folosită de toate statele Uniunii Europene și este obligatorie pentru produsele alimentare preambalate. Sigla BIO este însoțită de locul de producere al materiilor prime agricole, codul organismului de inspecție și certificare, precum și mențiunea „Agricultură UE” (UE Agriculture) sau „Agricultură din afara UE” (Non-EU Agriculture).
Sigla BIO specifică României este de forma unul cerc în interiorul căruia sunt literele „AE” (Agricultură ecologică). Această siglă certifică faptul că „cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de producţie ecologică”, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale.
Procesul de certificare BIO
Ca să obțină un certificat de agricultură ecologică, nu e suficient ca fermierul să garanteze autorităților că a folosit doar apă de ploaie ca să își crească recolta. Mai întâi, ferma sau terenul agricol trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum doi ani, în care exploatația se va curăța de eventualele substanțe nocive pe care le-ar putea conține. Apoi, trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Autoritățile fac inspecții periodice ca să verifice respectarea standardelor.
Podusele naturale
Pentru produsele care au înscrisă pe etichetă mențiunea ”natural” nu există o legislație la fel de strictă. Prin urmare, nu putem pune semnul de echivalență între ecologic și natural. În teorie, un aliment care este vândut ca fiind natural al trebui să fie minim prelucrat, să nu conțină aditivi alimentari, hormoni și antibiotice, iar materia primă să fie și ea naturală. Totuși, nu există reglementări legislative în acest sens, astfel încât producătorii care folosesc abuziv acest termen nu pot fi pedepsiți.
Câtă vreme nu există legislație care să impună criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un produs natural, mențiunea e folosită pe orice fel de marfă – alimente, cosmetice, detergenți — ca strategie de marketing, menită să atragă clienții și să ridice prețul.
Ca să nu pici în capcană, te sfătuim să citești foarte bine eticheta, mai ales lista de ingrediente. Chiar și la produsele AE mai rămâne un procent de 5% din compoziție pe care producătorii îl pot acoperi cu orice. De exemplu, vedem un iaurt cu fructe bio. 95% din compoziția sa este reprezentată de iaurt provenit din agricultura ecologică, iar legislația îi permite să păstreze mențiunea de eco/organic/bio chiar dacă adaugă 5% fructe care nu au această certificare.
De asemenea, ține cont de faptul că un produs care în mod tradițional nu este sănătos pentru organism, nu va avea alte efecte doar pentru că este produs în sistem organic. Zahărul este, poate, cel mai elocvent exemplu. Oricât de bio ar fi, e bine să-l consumi cu moderație sau deloc, dacă poți.
Așadar, citește complet fiecare etichetă ca să știi ce consumi!