Despre vitamina D s-a vorbit frecvent în ultima perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, mai ales că foarte mulți specialiști au recomandat-o ca fiind o minune pentru sistemul nostru imunitar.
Vitamina D este o vitamină liposolubilă care joacă un rol important în organismul nostru. Nu este răspunzătoare doar pentru sănătatea sistemului osos, ci are efecte benefice și asupra sistemului imunitar.
Vitamina D și sistemul osos
Vitamina D este necesară pentru construirea și menținerea oaselor sănătoase. Calciul, componenta principală a osului, poate fi absorbit de corp numai atunci când este prezentă vitamina D. Aceasta este produsă de organism atunci suntem expuși la lumina directă a soarelui, care transformă o substanță chimică din piele într-o formă activă a vitaminei (calciferol).
Vitamina D nu se găsește în multe alimente, dar o puteți obține din lapte îmbogățit, cereale îmbogățite și pești grași precum somon, macrou și sardine.
Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de mulți factori, inclusiv de momentul zilei în ne expunem la soare, anotimpul, latitudinea și pigmentarea pielii. În funcție de zona în care locuiești și de stilul tău de viață, producția de vitamina D poate scădea sau poate lipsi complet în lunile de iarnă. Protecția solară, deși este importantă, poate reduce și ea producția de vitamina D.
Mulți adulți în vârstă care nu ies regulat la plimbare au probleme cu absorbția vitaminei D, astfel încât au nevoie să ia suplimente alimentare care o conțin ca să-și păstreze oasele sănătoase. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 de unități internaționale (UI) pentru copiii cu vârsta de până la 12 luni, 600 UI pentru vârstele de la 1 la 70 de ani și 800 UI pentru persoanele de peste 70 de ani.
Influența Vitaminei D asupra diferitelor boli
Cancer. Cercetările sugerează că vitamina D, mai ales atunci când este luată împreună cu calciu, ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Sănătate cognitivă. Au apărut unele cercetări care sugerează că vitamina D ar putea juca un rol și în sănătatea cognitivă. Într-un studiu destul de redus s-a constatat că adulții cu vârsta de 60 de ani și peste care sufereau de demență au beneficiat de îmbunătățirea funcției cognitive după administrarea unor suplimente cu vitamina D.
Scleroză multiplă. Cercetările arată că suplimentarea pe termen lung a vitaminei D reduce riscul de scleroză multiplă.
Osteomalacia. Suplimentele sunt utilizate și pentru tratarea adulților cu deficit sever de vitamina D, care are ca efect pierderea conținutului mineral osos, dureri de oase, slăbiciune musculară și oase moi (osteomalacie).
Osteoporoza. Studiile arată că persoanele care primesc suficientă vitamină D și calciu în dietele lor își pierd mai încet mineralele osoase, previn osteoporoza și au probabilitate redusă de fracturi.
Psoriazis. Aplicarea vitaminei D sau a unui preparat local care conține un compus al vitaminei D numit calcipotrienă pe piele poate trata psoriazisul la unii oameni.
Rahitism. Această afecțiune rară se dezvoltă la copiii cu deficit de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D poate preveni și trata problema.
Luată în doze adecvate, vitamina D este, în general, considerată sigură.
Vitamina D și sistemul imunitar
Un studiu recent a indicat faptul că pacienții spitalizați cu COVID-19 care aveau niveluri suficiente de vitamina D prezentau un risc scăzut de rezultate adverse și deces.
Vitamina D joacă un rol critic în răspunsul imun pe care organismul îl are în fața agenților extermi. Are atât proprietăți antiinflamatorii, cât și imunoreglatoare și este crucială pentru activarea sistemelor de apărare a sistemului imunitar. Mai mult, îmbunătățește funcția celulelor imune, inclusiv a celulelor T și a macrofagelor, care îți protejează corpul împotriva agenților patogeni. De fapt, vitamina D este atât de importantă pentru funcția imună, încât nivelurile scăzute au fost asociate cu o susceptibilitate crescută la infecții, boli și tulburări legate de imunitate.
De exemplu, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoza, astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), precum și infecțiile respiratorii virale și bacteriene.
Un studiu recent publicat în „British Medical Journal” susține că suplimentele alimentare cu vitamina D ar putea oferi protecție împotriva infecțiilor tractului respirator, de la bronșite și până la gripă ori pneumonie. Din cercetarea echipei de la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL) reiese că riscul de îmbolnăvire scade cu 12% în cazul persoanelor care iau suplimente cu vitamina D.
„Concluzia noastră este că efectul protector al suplimentelor cu vitamina D este puternic în cazul celor care au un nivel scăzut de vitamina D și suplimentarea ar trebui să se facă zilnic sau săptămânal”, spune Adrian Martineau, coordonatorul studiului, citat de publicația NewScientist.
Efectele supradozajului de vitamina D
Cu toate acestea, administrarea unei cantități prea mari de vitamina D poate fi dăunătoare. Copiii cu vârsta de cel puțin 9 ani, adulții și femeile însărcinate și care alăptează, care iau mai mult de 4.000 UI pe zi de vitamina D, ar putea prezenta: greaţă, vărsături, apetit slab, constipație, slăbiciune, pierdere în greutate, confuzie, dezorientare, probleme de ritm cardiac, afectarea rinichilor
De unde ne luăm vitamina D în mod natural?
Cei mai mulți dintre noi nu ne expunem la soare suficient pentru a ne asigura un nivel optim de vitamina D. Pentru a reuși acest lucru, ar trebui să facem plajă timp de 10-30 de minute de câteva ori pe săptămână, fără să aplicăm pe piele cremă de protecție solară. Pentru persoanele cu pielea sensibilă, aceasta ar însemna un risc mai mare de arsuri solare sau de cancer de piele. Iată ce putem mânca, însă, ca să suplimentăm doza de vitamina D din organism:
Aliment – Doza (UI) – Procent din doza zilnică recomandată
Ulei din ficat de cod – o lingură (15 ml) 1,360 UI/34 mcg – 340%
Somon gătit – (85 gr) 447 UI//11 mcg – 112%
Ton, conservă în apă – (85 gr) 154UI/4 mcg – 39%
Ficat de vită gătit – (85 gr) 42 UI/1 mcg – 11%
1 ou mare (gălbenuș) – 41 UI/1 mcg – 7%
1 sardină în conservă ulei – 23 UI/0,6 mcg – 6%
Brânză – (85 gr) 18 UI/0,4 gr – 6%