An după an, când blocul tău intră în revizia termică și rămâi pentru mai multe zile (sau săptămâni!) fără apă caldă sau căldură, te gândești să-ți instalezi centrală termică de apartament. Ai tot amânat acest lucru, fiindcă nu știi exact ce presupune schimbarea, te temi de discuțiile cu vecinii, nu știi ce model de centrală să-ți iei, nu mai zic de problema montajului… cum găsești meșterii potriviți?! Încercăm să facem un pic de lumină 😊.
Cum alegi centrala termică de apartament
Pe piață există mai multe tipuri de centrale termice: pe gaz, cu condensare, pe lemne și electrice. Pentru apartamente, în mod cert ai de ales între cele pe gaz și cele electrice. Centralele termice pe lemne sunt mai potrivite la casă.
Centralele termice pe gaz cu condensare
Din punct de vedere al eficienței și avantajelor, centralele termice cu condensare sunt cele mai potrivite. Deși costul de achiziție este cel mai mare, cu timpul îți vei da seama că investiția merită. Eficiența lor energetică trece de 100%, ceea ce înseamnă o economie la consumul de gaz de până la 35%. De asemenea, nivelul de noxe va fi mai scăzut, deci poluează mai puțin. Mai mult, au o durată de viață de 15 ani, cu 5 ani mai mult față de cele convenționale.
Centrala termică cu condensare este potrivită pentru locuințele de dimensiuni mari. Atunci când o alegi, trebuie să ții cont de dimensionarea corectă a capacității de încălzire față de suprafața apartamentului și de izolarea pereților exteriori ai imobilului. Radiatoarele din casă trebuie dimensionate și ele cu grijă, pentru că funcționarea în regim de condensare limitează temperatura agentului termic la 40-50 grade Celsius. Trebuie să ai în vedere și faptul că va fi nevoie de o scurgere pentru apa rezultată în urma condensului, care este acidă. Pentru modelele de capacitate mare, este nevoie chiar de o stație de neutralizare a acestei ape.
Centralele termice pe gaz
Centralele pe gaz convenționale sunt și ele de două feluri: cu tiraj natural sau cu tiraj forțat. Cele cu tiraj natural sunt cele mai ieftine, dar vei avea nevoie de un coș de fum; la cele cu tiraj forțat nu îți trebuie coș.
Centralele termice pe lemne
Centrala pe lemne este avantajoasă pentru că lemnul este destul de ieftin. Totuși, dacă nu alegi un model cu încărcare automată, va trebui să pui constant lemne pe foc, dacă vrei să ai căldură și apă caldă fără întreruperi. Cele cu încărcare automată acceptă doar peleți și sunt mult mai scumpe, dar sunt și mai eficiente. Costurile ințiale cu instalarea sunt ridicate, fiindcă ai nevoie de cazane, pompe de circulație, vase de expansiune, puffere și sisteme de siguranță care să permită absorbția căldurii în cazul în care se oprește curentul.
Centralele electrice
Centralele electrice sunt cel mai simplu de instalat, dar consumă foarte mult. Nu au o gamă de puteri foarte mare, însă, în locuințele mari, poți monta mai multe astfel de centrale.
Montajul centralei termice
Înainte să te-apuci să montezi centrala termică, trebuie să te debranșezi de la rețeaua centrală de încălzire, o procedură care îți va lua destul de mult timp.
Orice fel de centrală termică ai alege, vei avea nevoie de o firmă acreditată de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Firma îți va monta centrala, instalația de încălzire, radiatoarele și tevile.
Dacă alegi o centrală pe gaz, ai nevoie în plus de un proiect făcut de o firmă autorizată de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Aceeași firmă va face și instalarea alimentării cu gaz. De asemenea, trebuie să instalezi în locuință și un set de detectoare de fum și gaz.
După ce ți-ai instalat centrala termică, trebuie să o supui periodic unei revizii tehnice. Termenul prevăzut de lege este de 24 de luni, însă, dacă simți nevoia, poți face revizia și mai des.
Înainte să cumperi o centrală de apartament, cere cât mai multe opinii de la cei care deja au modelul dorit de tine, dar ține cont și de tipul de locuință pe care îl au cei pe care îi întrebi. Poți citi și recenzii pe site-urile de profil, ca să-ți faci o idee despre problemele pe care alții le-au întâmpinat la instalare sau după.