Din alimentația zilnică absorbim în organism multe toxine și mulți acizi. Pentru a reda corpului vitalitatea și energia și pentru a ușura eliminarea toxinelor au fost elaborate mai multe variante de detoxificare. Dar sunt oare toate eficiente?
Eliminarea apei în exces și a toxinelor este scopul oricărei diete de detoxificare. Corpul este ajutat să scape de acizii în surplus și să elimine toxinele. Dintre modalitățile numeroase de detoxificare, vă prezentăm trei variante de succes:
Ayurveda: cură holistică
În cultura indiană, purificarea corpului joacă un rol esențial de mii de ani. Conform principiilor ayurvedice, trebuie găsită o soluție individuală pentru fiecare om. Așa cum ființele variază enorm între ele, la fel variază și otrăvurile care se află în corp. Cura este una holistică, care ia în calcul atât corpul, cât și spiritul.
În principiu, această cură se bazează pe trei acțiuni esențiale: masaje cu ulei, ritualuri de transpirație și terapii de recuperare. Aceste tratamente îndepărtează în modul lor specific germenii bolilor și reduc greutatea. Mai ales femeile cu un temperament vulcanic pot profita de această varaintă de detoxificare. Terapia le redă relaxarea și energia. Dacă te simți epuizată și nu ai prea mult timp pentru a merge la un centru ayurvedic, te poți dedica îngrijirii proprii acasă: consumă alimente sănătoase și ușoare și practică exerciții de yoga, care fac bine corpului și spiritului.
În plus bea multă apă. Dimineața, pe stomacul gol, bea un pahar cu apă, în care poți adăuga puțin ghimbir proaspăt tăiat. În felul acesta pui în mișcare metabolismul și te pregătești de ziua de detoxificare. Micul dejun poate consta din fulgi de ovăz în apă fiartă și mere rase, la prânz se recomandă tăiței din cereale integrale sau orez cu legume, iar seara o supă colorată, cu multe ingrediente proaspete. În ziua de detoxificare carnea și produsele lactate sunt interzise. Băile cu uleiuri eterice sau o ședință de saună completează ziua.
Dieta bazică
De obicei, în decursul unei zile, consumăm foarte multe alimente nesănătoase. Problema este că în acest mod absorbim mulți acizi în corp. Cafeaua, zahărul, carnea, laptele, nicotina și alcoolul creează un dezechilibru între bazele și acizii din corp. De aceea, în regimul bazic trebuie să renunți la aceste lucruri timp de una sau două săptămâni. În schimb, în meniu ajung alimente sănătoase, cum sunt legumele și fructele. Un avantaj aparte: nu trebuie să te înfometezi. În fiecare zi poți mânca trei mese atât de bogate, că te vei simți sătulă.
Există multe meniuri bazice. Regula de bază a tuturor este să eviți ingredientele acide și să savurezi alimente bazice. Poți începe ziua cu un musli bazic (fără lapte sau iaurt), la prânz te poți bucura de o supă delicioasă și poți încheia ziua cu legume călite scurt în tigaie. Dacă ții dieta minim cinci zile, vei observa că te simți mai proaspătă și mai ușoară.
Dieta cu sucuri: băutură în loc de mâncare
O variantă foarte practică și mai ales ușor de transpus în realitate este cura cu sucuri. Ideea din spatele ei este simplă: înlocuiești toate mesele din zi cu o jumătate de litru de suc. Dimineața bei un pahar cu apă caldă, pentru a pregăti corpul pentru noua hrană. Poți prepara sucuri din fructele și legumele tale preferate, pe care le speli apoi cu un pahar de apă. Cel mai bine este să bei sucul cu paiul, pentru a lua înghițituri mici.
Sucurile pot consta din cele mai diferite ingrediente: portocale, mere, broccoli, spanac și alte fructe și legume din care corpul va absorbi multe substanțe nutritive prețioase. Doza de vitamine o va înlocui pe cea de cafeină de dimineața. Dacă menții această cură cu sucuri timp ce cinci zile, corpul se va concentra să se purifice în profunzime.
Indiferent ce variantă vei alege, după cele minim cinci zile de dietă corpul tău va fi mai sănătos, vei fi plină de energie, vei simți mai intens mirosurile și vei fi mai odihnită. Însă înainte de a alege una dintre variante, ar fi bine să întrebi medicul de familie sau să te programezi la un cabinet de medicină holistică, pentru a afla dacă ai vreo contraindicație și cum să abordezi cel mai bine cura de detoxificare.