fbpx
ABC financiarDigital & TehnologieFinanciar & Asigurări

Cardul, mai eficient decât pușculița

Decât să-ţi ţii economiile în puşculiţă, vei descoperi că e mai rentabil să le depui într-un cont deschis de părinţi la o bancă. La acel cont poate fi ataşat un card, ca să nu fii nevoit să mergi la casierie însoţit de părinţi ori de câte ori vrei să depui sau să scoţi bani. În acest fel, oriunde te-ai duce, nu vei mai purta cu tine bani cash, pe care rişti să-i pierzi sau, chiar mai rău, rişti să-ţi fie furaţi. Vei avea mereu banii în siguranţă, în bancă, unde ei se vor şi înmulţi. Iar ca să te foloseşti de ei, nu trebuie decât să-ți folosești cardul. Fie la bancomat sau la POS-ul din magazin, fie online, pentru o cumpărătură pe internet.

Să presupunem că pleci într-o excursie. Vizitezi un loc frumos şi vrei să-ţi iei o amintire sau să cumperi un cadou pentru părinţi. Nu ai suficienţi bani la tine, iar cardul este gol. Dacă vrei să-i faci o surpriză mamei tale, sună-ţi tatăl. Convinge-l că nu cheltuiești bani inutil şi, cu un simplu transfer bancar, în doar câteva secunde vei avea pe card banii de care ai nevoie.

Nu te teme că părinţii pot urmări  modul în care utilizezi cardul. Bucură-te că o fac, pentru că vor putea interveni la timp, în caz că eşti pe punctul de a face o greşeală. Cu ei trebuie să te consulţi ori de câte ori vrei să faci o achiziţie importantă. La ei vei găsi sprijin de fiecare dată când vei avea nevoie. În plus, priveşte partea plină a paharului. Când vor vedea cu câtă atenţie îţi gestionezi finanţele, vor avea şi mai mare încredere în tine.

Îţi plac jocurile online, poate ai acasă un Playstation sau un X-box. Ştii deja că jocurile noi costă bani, şi nu puţini. Dacă eşti cumpătat şi nu cheltui în neştire, părinţii îţi pot da voie să îţi cumperi, din când în când, câte un joc nou. Vei reuşi mult mai uşor să-i convingi dacă vei economisi singur măcar o parte din sumă. Iar când în sfârşit ai reuşit să-ţi atingi ţelul, nici nu va mai fi nevoie să mergi în magazin, dacă ai la dispoziţie un card. Toate platformele au o secţiune în care toate titlurile noi pot fi cumpărate online, de multe ori chiar la preţuri mai mici decât cele de la magazine.

Dar poate cel mai important avantaj al folosirii unui card este că vei avea mereu la dispoziţie o listă de tranzacţii, un mini-extras de cont, cu ajutorul căruia vei putea şti mereu câţi bani ai economisit, câţi bani ai cheltuit, când şi pe ce anume.

Extrasul de cont reprezintă detalierea tuturor operaţiunilor derulate pe contul curent. Putem afla:

• Suma disponibilă în cont la începutul lunii, denumită sold iniţial;
• Sumele utilizate din cont în cursul lunii, evidenţiate în coloana debit;
• Sumele încasate în cursul lunii, evidenţiate în coloana credit;
• Suma disponibilă în cont la sfârşitul lunii, denumită sold final.

Back to top button