V-aţi întrebat vreodată care e vârsta potrivită de la care un copil poate folosi un card? Un lucru e cert. Vârsta de la care cei mici devin experţi în a folosi gadgeturile scade de la un an la altul. Un studiu realizat de compania britanică Pktmny – o prescurtare de la Pocket Money (în traducere, bani de buzunar) relevă că vârsta de la care un copil poate deprinde abilităţile de a folosi corect un card bancar este de doar 8 ani.
În România, trebuie să ai 14 ani împliniţi ca banca să-ţi poată elibera un card pe numele tău. Ai nevoie de carte de identitate şi trebuie să fii însoţit de unul dintre părinţi pentru a putea primi un astfel de instrument de plată.
Asta nu înseamnă, însă, că nu există soluţii. Poţi folosi un card prepaid, pe care părinţii îţi pot depune, în fiecare lună, o sumă de bani. Acela este bugetul tău, pe care tu ţi-l poți gestiona de unul singur, sfătuindu-te cu ei ori de câte ori vrei să faci vreo cumpărătură. În felul acesta, vei deveni mai organizat, vei alege cu mult mai multă atenţie pe ce dai banii, şi, la nevoie, vei învăța să economiseşti pentru a putea cumpăra un produs mai scump, despre care şi părinţii cred că ai nevoie.
Ce poți face cu un card? O mulțime de lucruri: să mergi la film cu prietenii, să ieși cu ei la suc, la mall, în sala de jocuri, să îți sărbătorești aniversarea într-un loc de joacă, să îți reîncarci cartela telefonică sau să comanzi jocuri online. Poţi achita pentru toate acestea mai simplu, mai rapid şi mai în siguranţă, cu ajutorul unui card.
Ai grijă, însă, câţi bani cheltuieşti. Rişti să-ţi consumi integral bugetul dintr-o dată și, apoi, pentru restul lunii vei fi nevoit să te abţii de la a mai face ce-ţi doreşti. Să ai pe mâna un card nu e o joacă. E o responsabilitate și te va ajuta să fii mai calculat. Când îţi vei da seama că banii nu se obțin tocmai ușor, vei ajunge să-i prețuiești mai mult.
În afara banilor de alocaţie, ce alţi bani ai putea să-ţi depui în cont?
Eşti la vârsta la care poţi porni, cu ajutorul părinţilor, desigur, propria ta afacere. Sunt copii care îşi vând pe Internet jucăriile sau cărţile vechi, de care nu mai au nevoie, cu ajutorul părinților, desigur. Alţii îşi ajută părinţii la treburi prin casă, iar unii dintre ei obţin, astfel, o mică sumă de bani drept mulţumire.
Poate bunicii, de teamă să nu greşească atunci când îţi aleg un cadou, preferă să îţi dea bani și să-ţi cumperi singur ce-ţi doreşti. Poate părinţii îţi cedează lunar banii de alocaţie. Toți acești bani pot intra pe cardul tău, de unde îi vei folosi pentru ceea ce îți dorești și ai nevoie să-ți cumperi.