fbpx
Casă & Familie

Beneficiile utilizării detergenţilor biodegradabili

Contează deopotrivă pentru noi, dar şi pentru mediul înconjurător ce alegere facem în ceea ce priveşte detergenţii şi produsele de curăţat. Fie că este vorba despre curăţarea hainelor, a vaselor sau despre produse destinate igienei personale, este important să cunoaștem o serie de aspecte.

Ce sunt detergenţii biodegradabili?

Avantajele produselor de curăţat biodegradabile

Detergenţii biodegradabili sunt compuşi din enzime alimentare şi bacterii nepatogene. Nu există riscuri pentru sănătate în folosirea lor şi nici nu au impact negativ asupra mediului, de aceea mai sunt numiţi şi detergenţi ecologici.

Hainele spălate cu detergenţi biodegradabili sunt mai puţin iritante pentru pielea sensibilă. Acest lucru este extrem de important, pentru că hainele pe care le îmbrăcăm sunt în contact permanent cu pielea noastră. Dacă folosim substanţe dure pentru spălarea lor, reziduul va rămâne, de asemenea, în contact cu pielea pe tot parcursul zilei. Detergentul şi balsamul de rufe biodegradabili sunt hipoalergenici, un aspect important mai ales pentru persoanele cu sensibilitate cutanată.

Produsele biodegradabile de curăţat casa sunt hipoalergenice. Pentru o mai mare eficienţă, produsele de curăţat clasice pot conţine substanţe chimice care pot avea efecte negative asupra pielii mâinilor, generând, în timp, sensibilitate suplimentară şi reacţii alergice. Produsele biodegradabile, indiferent că este vorba despre soluţiile pentru curăţat vase şi sticlă, cele degresante sau pentru curăţarea suprafeţelor sunt mult mai blânde cu pielea datorită compoziţiei lor, putând fi utilizate chiar și de către persoanele cu piele sensibilă.

În plus, detergenţii biodegradabili au nevoie de un consum mai mic de apă pentru clătire. Ingredientele pe care aceştia se bazează se dizolvă mai uşor în apă decât mixturile chimice din detergenţii clasici. Hainele proaspăt spălate nu lasă senzaţia leşioasă, care apare în cazul unor detergenţi obișnuiți, iar cantitatea de apă necesară pentru clătire este, astfel, mult mai mică.

Detergenţii biodegradabili sunt mai accesibili la preţ. Aceste produse se vând, de obicei, la vrac, iar prețul pe cantitate este mult mai rentabil. Formele concentrate sunt chiar şi mai eficiente din punct de vedere al raportului preţ/cantitate. În plus, ne permitem să diluăm detergentul în formula dorită, în loc să ne bazăm pe cea concepută de producător. Totodată, investiţiile producătorului cu ambalarea şi imaginea sunt reduse, ceea ce diminuează costul final.

Una dintre cele mai importante calităţi ale acestui tip de produse este faptul că sunt mai puţin poluante. Deversarea apei utilizate după spălare, amestecată cu detergent, este inevitabilă. Însă ingredientele biodegradabile ale detergenţilor de acest tip sunt mult mai bine tolerate de mediul înconjurător, deoarece nu conţin nitriți şi fosfaţi.

Totuşi, nu trebuie să confundăm detergenţii biodegradabili cu cei bio. Detergenţii biodegradabili conţin ingrediente active care nu deteriorează suprafeţele, se dizolvă uşor şi nu sunt toxice pentru mediul înconjurător. Pe de altă parte, detergentul bio (biologic) conţine enzime de curăţare şi ingrediente active naturale, extrase din plante. Mai exact, un detergent bio este şi biodegradabil, însă un detergent biodegradabil nu este neapărat 100% bio. Acest lucru justifică şi diferenţele mari de preţ dintre cele două categorii de produse.

 

Back to top button