Jucăriile îi însoţesc pe copii din primele clipe de viaţă, ajutându-i să se exprime, dar şi să cunoască şi să înţeleagă lumea. Pentru că acestea sunt o parte atât de importantă din viaţa celor mici, părinţii ar trebui să le aleagă cât mai bine, în funcție de vârsta copiilor..
În primele 18 luni de viaţă
Între 18 luni şi 3 ani
Între 3 şi 5 ani
Între 6 şi 12 ani
Pentru primele 18 luni de viaţă ale copiilor, ar trebui să alegem jucării ce le oferă acestora posibilitatea de a învăţa lucruri despre mărime, formă, sunet, textură, cauză şi efect. Jucăriile alese trebuie să fie colorate şi luminoase pentru a stârni curiozitatea copilului şi nevoia sa de a explora.
Spre exemplu, cutiuţele muzicale, instrumentele muzicale simple, jucăriile ce scot sunete la o simplă atingere sau scuturare sunt cele mai indicate. În plus, specialiştii recomandă şi jucăriile simple, care necesită o singură mişcare a copilului pentru a produce un efect. Jucăriile ce presupun tragerea sau împingerea, apăsarea sau aşezarea sunt importante fiindcă îi ajută pe cei mici să îşi dezvolte musculatura. Şi jucăriile moi sau cele care pot fi uşor apăsate sunt recomandate la această vârstă, pentru că sunt uşor de manevrat.
Între 18 luni şi 3 ani. În această perioadă, copiii sunt foarte activi din punct de vedere fizic și sunt atrași de jocuri în care imită lumea adulţilor. Încă nu sunt pregătiţi să se joace împreună, ci predominant în paralel, unii lângă ceilalţi. Se recomandă puzzle-urile din piese mari care să dezvolte abilităţile motrice de bază, precum mişcările ample, care nu presupun precizie sau fineţe. Ulterior, pot fi folosite şi puzzle-urile mai mici sau înşiruirile de mărgele de dimensiuni mari pe sârmă sau aţă pentru a-i ajuta să îşi dezvolte şi abilităţile motrice fine.
Pe de altă parte, seturile de jucării ce imită meserii sunt şi ele de preferat la această vârstă, fiindcă îi ajută să afle mai multe despre lumea înconjurătoare. Apoi, seturile tematice de jucării, de animale, legume şi fructe etc, precum şi seturile de cartoane cu animale, păsări, obiecte sunt utile pentru dezvoltarea vocabularului copiilor cu vârsta de până în 3 ani.
Între 3 şi 5 ani. Preşcolarii sunt interesaţi de lumea din jur şi decoperă cu plăcere numerele şi literele. Jocul simbolic este preferatul celor mici fiindcă le place să se deghizeze şi să imite. Păpuşile ajută la dezvoltarea vocabularului, mulți copii simulând anumite dialoguri cu ele. Alte jucării recomandate pentru această vârstă sunt seturile de animale în miniatură şi cele de piese de mobilier. De asemenea, jocurile de construcţie (cuburi, dar nu numai) sunt potrivite acestei vârste.
Jucăriile folosite la nisip (găletuşe, cupe etc.) îi ajută pe copii să înveţe despre volum, greutate şi măsurare, iar pentru a-şi dezvolta un echilibru mai bun, săritul coardei, şotronul sau mersul pe tricicletă şi bicicletă sunt jocurile adecvate.
Între 6 şi 12 ani. Micii şcolari sunt tot mai influenţaţi de către prieteni şi se axează pe jocuri specifice genului lor. Băieţii se vor juca cu băieţii, iar fetele cu fetele. Aflându-se în perioada în care trebuie să înveţe despre reguli, despre societate, acum e momentul potrivit să le propunem celor mici jocuri de echipă, de societate, puzzle-uri complexe, dar şi jocuri în care atenţia este pusă la încercare.
De asemenea, putem opta pentru jocuri ce implică arta şi îndemânarea, seturi complexe de construcţie, dar şi jucării şi obiecte folosite pentru activităţi sportive: mingi, coardă sau rachete de tenis, de exemplu.
Indiferent dacă sunt cumpărate, improvizate sau create acasă, este important ca jucăriile să se potrivească preocupărilor şi nivelului de dezvoltare ale copilului.