fbpx
Auto & Călătorii

Vom putea călători mai liber în 2021?

După nouă luni de pandemie, cu toții suntem dornici să călătorim. Ne e dor de vacanțe, de plimbări, de explorare. Până va fi eradicată COVID-19, orice călătorie trebuie programată mult mai în detaliu decât înainte.

 Ține cont de faptul că pandemia poate schimba în orice moment condițiile de călătorie, atât la noi în țară, cât și în străinătate. E posibil să te îmbolnăvești pe drum sau imediat ce ajungi în localitatea de destinație. Sau poate că vei intra în contact cu o persoană detectată pozitiv, motiv pentru care va trebui să stai și tu în carantină 14 zile. 

Călătoriile în țară

În acest moment există puține restricții de călătorie în interiorul României. Hotelurile și pensiunile sunt deschise și pot să primească turiști, dacă respectă anumite reguli. Prin urmare, e de dorit să alegi o unitate de cazare înregistrată ca să ai certitudinea că este controlată de autorități. Cele mai multe au și restaurantele deschise, cu condiția să stea maximum șase oameni la o masă. 

Ce trebuie să faci înainte de a pleca la drum

  • Verifică pe site-ul hotelului sau pensiunii dacă este deschis și care sunt măsurile pe care le-a luat pentru evitarea răspândirii noului coronavirus; și mai sigur e să dai un telefon.
  • Verifică pe site-ul prefecturii din județul în care vrei să ajungi dacă sunt localități în carantină și care sunt măsurile impuse de autorități pentru stoparea pandemiei.
  • Verifică dacă obiectivele turistice și restaurantele din zonă sunt deschise și care sunt condițiile de acces. Multe și-au schimbat programul din cauza pandemiei, iar informațiile nu sunt actualizate pe site-urile lor de prezentare. Este bine să dai un telefon înainte. 
  • Alege ca mijloc de transport mașina personală sau, dacă nu este posibil, caută pe cât posibil să găsești variantele cele mai puțin aglomerate.
  • Organizează-te bine înainte să pleci la drum ca să nu fie nevoie să oprești pentru benzină, apă sau mâncare.
  • Ai grijă să ai suficiente măști și sticle de dezinfectant la tine.

Călătoriile în străinătate

Dacă în cazul călătoriilor în țară lucrurile sunt relativ simple și poți oricând să faci o excursie de o zi ca să mai ieși din rutina zilnică, plecatul în străinătate e mai complicat. 

Trebuie să iei în considerare condițiile puse cetățenilor români în țara unde vrei să ajungi, dar și de condițiile pe care va trebui să le respecți la întoarcere. 

În România încă se stă în carantină dacă vii din țările aflate în zona galbenă de risc. În mod normal, lista ar trebui actualizată săptămânal, în fiecare zi de luni, și pusă pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică

În realitate, nu există un algoritm respectat, așa că e foarte posibil să pleci într-o țară ”verde” care să devină ”galbenă” până te întorci și să fie nevoie să stai în izolare 14 zile.

Dacă îți poți programa plecarea, ideal ar fi să pleci într-o zi de marți și să te întorci luni, astfel încât să nu intri în incidența listei noi, în cazul în care aceasta se actualizează așa cum e prevăzut. 

Vom avea nevoie de vaccin pentru a călători?

În momentul actual se spune că în 2021 vom putea călători ușor dacă suntem vaccinați anti COVID-19. Compania aeriană Qantas a anunțat deja că nu va permite pasagerilor să se îmbarce dacă nu prezintă dovada vaccinării. Un reprezentant al Consiliului Internațional al Aeroporturilor, autoritatea care reprezintă toate aeroporturile din lume, a declarat pentru Reuters că nu poate să impună vaccinarea, însă recomandă să existe opțiunea de a se alege între această măsură și testarea. 

Dovada vaccinului va trebui prezentată nu doar când călătorești pe cale aeriană, ci și terestru. La nivel internațional se vorbește despre un pașaport de sănătate care să includă și vaccinul anti-COVID-19. 

Până se ia o decizie în acest sens lucrurile rămân complicate pentru cei care doresc să călătorească internațional. Agențiile de asigurări și-au propus să descâlcească puțin lucrurile și să dea mai multă siguranță călătorilor, însă o asigurare te protejează doar de pierderea banilor și nu total. Dezamăgirea unei vacanțe ratate rămâne. 

Ce soluții ai ca să nu pierzi banii plătiți pe vacanță?

Există asiguratori care au inclus în contracte și o clauză COVID-19 care prevede că, în cazul unor carantine sau dacă te îmbolnăvești, vei primi banii înapoi. Citește cu atenție aceste pasaje ca să fii sigur că ai acoperirea pe care ai plătit-o. 

Operatorii din transport și cei din turism au încercat și ei să se adapteze vremurilor de pandemie și au adaptat contractele astfel încât să nu iasă în pierdere nici ei, nici clienții. Citește cu atenție totul înainte să faci plata, mai ales pasajele marcate cu steluță și cele scrise mic. Uneori, 10-15 minute de atenție în plus te pot scoate din necazuri mult mai mari apărute ulterior. 

Să fim onești însă, planificarea unei călătorii pe timp de pandemie este o loterie! E decizia ta dacă vrei să riști și să plătești o vacanță în străinătate, fără să știi cum vor sta lucrurile în ziua plecării, sau să-ți iei gândul un timp de la astfel de deplasări. 

Dacă faci parte din prima categorie, iată câțiva pași absolut necesari. Chiar dacă granițele sunt deschide și nu urmează nici să stai în carantină la întoarcere, este bine totuși să verifici dacă e permis accesul la obiectivele turistice și ce reguli specifice au impus autoritățile respectivei țări. 

Poți să citești pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe care este actualizat destul de bine, însă nu întotdeauna în timp real. Pentru un plus de siguranță, poți scrie consulatului României din țara în care mergi. Informații neoficiale, dar adesea la fel de utile, poți obține din rețelele de social media – care este atmosfera, cât de mult se respectă regulile și ponturi pentru a petrece o vacanță care să merite tot stresul planificării în vremuri de pandemie.

Back to top button