fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Cum să ții coronavirusul departe de casa ta?

Pandemia de coronavirus pare departe de final și trebuie să facem eforturi tot mai mari ca să nu intrăm în contact cu virusul și să rămânem sănătoși. Cu atât de multe cazuri depistate zilnic și, potrivit specialiștilot epidemiologi, mult mai mulți bolnavi decât cei descoperiți de teste, pare din ce în ce mai dificil să evităm contractarea bolii care a pus pe jar omenirea în 2020: COVID-19.

Cu toate acestea, mulți dintre oameni nu pot sau nu vor să stea închiși în casă. Trebuie să meargă la serviciu, la cumpărături, la medic sau, pur și simplu, să iasă la plimbare. Chiar dacă lucrezi de acasă și te protejezi șa maximum, tot ești obligat(ă) să intri în contact măcar cu curierii care te aprovizionează cu mâncare și alte lucruri trebuincioase în casă. Cum faci să nu aduci virusul în casa ta?

Dincolo de orice altă măsură de prevenție, distanțarea socială este cea mai importantă. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recoamandat încă de la începutul pandemiei păstrarea unei distanțe de cel puțin de 2 m de persoanele cu care ne întâlnim. Ține cont de faptul că multe dintre îmbolnăviri au avut loc în medii familiare: petreceri, nunți, înmormântări. Oamenii tind să lase garda jos când sunt înconjurați de cunoscuți, așa că renunță și la distanțare.

H2 Coronavirusul rezistă pe suprafețe

Virusul se ia și dacă atingi suprafețe contaminate. Din reflex, ducem mâna la nas sau la ochi sau poate că mâncăm ceva fără să ne spălăm cum trebuie sau fără să ne dezinfectăm mâinile. Cel mai simplu este să avem mereu în buzunar o sticluță de dezinfectant pe care să îl folosim de fiecare dată când este cazul. Când ajungem în casă, e obligatoriu să ne spălăm imediat pe mâini minimum 20 de secunde, înainte de a atinge orice altă suprafață. Ideal ar fi ca la intrarea în spațiul de locuit să fie un covor îmbibat în clor, ca să ne dezinfectăm pantofii. Cheile și clanța pot fi dezinfectate cu spirt.

Un studiu realizat de oameni de știință din CDC, Institutele Naționale de Sănătate și alte instituții arată că acest tip de coronavirus poate trăi două-trei zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil. Știind această informație, îți recomandăm să dezinfectezi temeinic lucrurile pe care le folosești în afara casei: telefonul, cheile, portofelul și orice alt obiect pe care pui mâna fără să te speli. Dacă este deja cineva bolnav la tine în gospodărie, este deosebit de important să dezinfectezi suprafețele în fiecare zi. O atenție deosebită trebuie să acorzi clanțelor, mânerelor, meselor, blaturilor, tastaturilor și întrerupătoarelor de lumină.

Utilizează pentru dezinfectare o soluție diluată de înălbitor de uz casnic sau o soluție pe bază de alcool cu ​​cel puțin 70% alcool. Nu uita să aerisești bine casa după ce dezinfectezi!

H2 Mâncarea mea este sigură?

Potrivit Departamentului pentru Hrană și Medicamente (FDA) din SUA nu există o dovadă a transmiterii COVID-19 prin intermediul hranei. Dar ambalajele trebuie dezinfectate cu mare atenție! Cu fructele și legumele e cel mai dificil, fiindcă nu pot fi spălate cu clor sau cu spirt. Totuși, le puteți spăla cu săpun timp de 20 de secunde și apoi să le clătiți bine.

Atenție! Nu uita să te speli pe mâini după ce manevrezi ambalajele și înainte de a găti sau mânca, folosește doar ustensile curate, care n-au intrat în contact cu ambalaje sau suprafețe nedezinfectate. Dacă mănânci la restaurant sau dacă vrei să comanzi mâncare, asigură-te că personalul urmează practici sigure de pregătire și manipulare a alimentelor.

H2 Pachetele venite prin curier sunt sigure?

Atunci când te întâlnești cu un curier păstrează distanța și poartă mască de protecție. Dovezile actuale arată noul coronavirus rezistă pe suprafețe de carton sau hârtie până la 24 de ore. Așadar cutiile sau alte tipuri de ambalaje pot avea urme de COVID-19. Soluția este să scoți tot ce se poate din ambalaje imediat ce ajung la tine în acasă, apoi să te speli foarte bine pe mâini și să dezinfectezi totul în jur. Pungile și cutiile care nu pot fi aruncate pot fi șterse cu soluții pe bază de alcool cu concentrație de minimum 70% .

H2 Coronavirusl trăiește pe haine?

Dovezile arată că noul coronavirus nu rezistă foarte mult pe materialele textile. Evident, dacă ți s-a întâmplat să tușească sau să strănute cineva spre tine, atunci este necesar să speli totul. Există soluții care pot fi adăugate în mașina de spălat și care sunt eficiente împotriva noului coronavirus. Același sfat este util și dacă ai fost în aglomerație.

Back to top button