fbpx
Casă & Familie

Unt versus margarină

De ani de zile există o luptă între aceste două alimente care sunt destul de esențiale în pregătirea meselor și care au împărțit iubitorii lactatelor în două: cei pro unt și cei pro margarină, dar care este varianta mai sănătoasă? În acest articol veți găsi informații despre unt, margarină, conținutul acestora, modul de preparare, diferențele dintre ele și care este alegerea mai sănătoasă. 

Ce este untul?

Untul este grăsime naturală, solidă, extrasă din lapte și folosită ca aliment. Acesta se obține prin agitarea smântânei. Se consumă ca grăsime pentru prăjirea alimentelor sau ca ingredient alimentar în alte preparate. Acesta constă din grăsime care înconjoară minuscule picături de apă, proteine și din lapte. Cea mai des întâlnită formă de unt este cea obținută din lapte de vacă, dar se poate obține și din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capră, bivoliță sau iac. 

Ce este margarina?

Margarina este un amestec de uleiuri vegetale naturale cu o cantitate redusă de grăsime vegetală și apă. În funcție de tipurile de uleiuri vegetale folosite și de proporția acestora, margarina conține grăsimile esențiale Omega 3 și 6 în cantități variabile. Este un produs alimentar asemănător cu untul, obținut prin emulsionarea unor grăsimi vegetale sau animale cu apă sau cu lapte smântânit, care își are origine în Franța (prima margarină a apărut în anul 1869). 

Tipurile de margarină 

  • Margarina tartinabilă – este cea recomandată de nutriţionişti pentru consum zilnic.
  • Margarina pentru gătit are o consistenţă tare şi are o cantitate mai mare de grăsimi saturate (asemănător cu untul) şi este bine să o folosim la prăjituri şi aluaturi.
  • Grăsimile vegetale folosite ȋn industria de patiserie, cărora, ȋn România, li se mai spune ȋn mod eronat „margarină industrială”, deşi sunt produse substanţial diferite de margarină tartinabilă. Acestea sunt de cele mai multe ori hidrogenate şi este mai bine să le evităm.

Care este opțiunea mai bună?

Untul nu conține grăsimi trans, adică cele mai nesănătoase, pe când margarina are în componentele sale acest tip de grăsimi. Astfel, prin absența grăsimilor trans, untul devine mai puțin dăunător. În plus, untul are si proteine (chiar daca relativ putine), pe cand margarina nu. Untul este mai bogat în minerale bune și include vitamine naturale (deși unele tipuri de margarine conțin vitamine, acestea sunt în cantități mult prea mici pentru a avea vreo contribuție pozitivă). Procentul de grăsimi este aproximativ același, asta în cazul în care nu achiziționezi produse light sau dietetice. 

Așadar, deși ambele alimente sunt destul de nocive pentru sănătatea noastră, margarina este, în general, cea care poate produce mai multe daune decât untul și care ar trebui să fie exclusă complet din alimentația de zi cu zi.

Back to top button