fbpx
Timp liber

Sărbătoare în capitală, în weekendul 7-8 mai: revine Semimaratonul București!

Străzile se vor goli de mașini și se vor umple de 10 000 de alergători entuziaști

Weekendul acesta, pe 7-8 mai, Bucureștiul găzduiește cea de-a 11-a ediție a OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON, în organizarea complexă realizată de Bucharest Running Club mereu la cotele cele mai înalte. Toate cele 10 000 de locuri destinate alergătorilor au fost deja ocupate – toți alergătorii între 0 și 18 ani au avut gratuitate la înscriere.

Zilele de concurs

Sâmbătă, 7 mai, vor avea loc cursele necompetitive: de la ora 09.00 Cursa Populară (2,5 km) și de la ora 10.30 începe Cursa Copiilor pe categorii de vârste: 0-5 ani, 6-7 ani, 8-9 ani, 10-12 ani.  Traseele au ca puncte de start și sosire Piața Constituției și se desfașoară pe Bd. Unirii până la Piața Unirii.

Duminică, 8 mai, va fi un singur start, de la 09.00 pentru cursele competitive de semimaraton (21 km), semimaraton ștafetă (echipe de câte trei membri: 6,5 + 7 + 7,6 km), 10 km individual și fotolii rulante. Traseele pornesc din Bd. Libertății (în dreptul Parcului Izvor) și finishul este în Piata Constituției și vor parcurge bulevardele din centrul și nordul Bucureștiului (Calea Buzești, Piața Victoriei, Șoseaua Kisseleff, Calea Victoriei, Bd. Unirii, Bd. Decebal, Bd. Basarabia).

La cursele de duminică participă inclusiv sportivi profesioniști, deoarece Semimaratonul București OMV Petrom va găzdui, din nou, Campionatul National de Semimaraton, aflat in organizarea Federației Române de Atletism, iar cursa de semimaraton este criteriu de calificare pentru Campionatul Mondial de Semimaraton (din noiembrie, Yangzhou, China).

Organizare

Aproape 20 de cauze sociale sunt susținute de Semimaratonul București și de alergători: Autism Voice, Asociația ALIA, Ajungem Mari, Alianța România Fără Orfani, Hope and Homes for Children România, Hospice Casa Speranței, HELP Autism, Magicamp România, N-AVEM SÂNGE, Pădurea Copiilor, Salvați Copiii România, Teach for Romania,  United Way. 

Toți participanții, adulți și copii, vor primi și anul acesta albume foto personalizate, oferite de OMV Petrom. Albumele vor putea fi descărcate de pe site-ul evenimentului.

„Semimaratonul București OMV Petrom este o sărbătoare a Bucureștiului. Avem 10.000 de participanți, alte câteva mii de susținători, sute de voluntari, câteva zeci de puncte de animație și hidratare pe traseu. Am scăpat de limitările COVID, iar asta vine la pachet cu mai mulți participanți la curse, mai mulți susținători pe traseu și, pentru prima data după trei ani, cu Cursele copiilor, pentru care ne bucurăm foarte mult, mai ales că au fost atât de dorite, încât am suplimentat locurile.” spune Valeria Răcilă van Groningen, președinta Bucharest RUNNING CLUB.

Istorie

Am ilustrat articolul cu o fotografie făcută la cursa copiilor din 2019 – fie și numai să asiști la o astfel de cursă este o experiență! Este o adevărată bucurie și o gură de speranță să vezi că atâtea famili aleargă împreună, că își încurajează copiii să alerge, să facă sport, să se miște. Mișcarea și energia sunt și trebuie să rămână în continuare apanajul jocului și copilăriei și este minunat că ne amintim de firescul acestor lucruri!

Din 2019 nu s-a mai alergat liber în direct la Semimaratonul București. 2019 a fost o ediție deosebită: OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON a devenit membru cu drepturi depline al AIMS (Asociaţia Internațională a Maratoanelor și Evenimentelor de Alergare Stradală) și deține certificarea World Athletics Label Road Race a Federației Internaționale de Atletism. Ca urmare:

– standardele de organizare a curselor sunt similare unui campionat mondial;

– rezultatele obținute în cursele din cadrul evenimentului sunt recunoscute automat de Federația Internațională, adaugate în palmaresul sportivilor participanți și pot fi baza de calificare a acestora la competițiile majore europene și mondiale.

La finalul anului 2019 (primul an de certificare World Athletics și ultimul an „normal”, înainte de pandemie), evenimentul a ocupat locul 21 în clasamentul mondial al competițiilor de semimaraton.

Încă de la conferința de presă de pe 4 mai aproape că puteai vedea entuziasmul plutind în aer. Ca și cum până atunci oamenii stătuseră într-un soi de expectativă și acum au început să trepideze: da, chiar se întâmplă! Da, nimic nu ne va mai sta în cale, da, chiar vom alerga împreună în weekendul acesta! Avem șansa să ne împărtășim bucuria de viață cu alți oameni sănătoși care nu se tem să împărtășească aceeași bucurie de viață cu noi! 

Invitație

Poate mai mult decât în alți ani, sarabanda bălțată a alergătorilor, larma de fluiere, vuvuzele și aplauze vor fi o sărbătoare colectivă de mult dorită. Oricine poate participa la ea, chiar dacă nu excelează la capitolul sportiv. Din experiență o spun, prezența susținătorilor dă aripi unui alergător și, trecătorule, niciodată nu știi dacă nu cumva exact vorbele tale de încurajare au fost cele care au făcut diferența și l-au convins pe unul sau altul dintre alergători să nu renunțe!

Iar dacă cele scrise pe aici te-au inspirat să ieși la alergat, înscrierile online pentru cursele virtuale sunt deschise până vineri, 6 mai – pentru cursele de sâmbătă – și până sâmbătă, 7 mai – pentru cursele de duminică. Alergi când vrei, până pe 22 mai, și vei face și tu parte din Povestea Semimaratonului.

Mai multe informații pe: www.bucuresti21km.ro

Back to top button