fbpx
Casă & Familie

Românii, familiști convinși

Cele mai noi rezultate ale studiului Cipra despre calitatea vieții

Cu prilejul Zilei Familiei, ce are loc la nivel internațional pe 15 mai, CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză a lansat un nou studiu care are ca subiect calitatea vieții familiale în România anului 2022. 

Realizat cu sprijinul partenerilor de la Reveal Marketing Research, studiul oferă o imagine documentată despre factorii care influențează calitatea vieții în cadrul familiei, analizată pe cinci dimensiuni: interacțiunile cu familia, creșterea copiilor (parenting), stare de bine fizică, stare de bine emoțională și sprijin pentru persoanele cu dizabilități. Studiul a folosit Scala pentru calitatea vieții familiei, un instrument de analiză folosit la nivel mondial pentru măsurarea satisfacției cu privire la diferite aspecte și interacțiuni din interiorul familiei. 

Iată câteva concluzii:

Aspectele cele mai importante care determină calitatea vieții de familie sunt: interacțiunea cu familia (75%), creșterea copiilor sau parenting-ul  (73%) și starea de bine din punct de vedere fizic (73%). Pe lângă acestea, pentru respondenți contează într-o măsură mai mică o stare de bine din punct de vedere emoțional (67%) și sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități (66%).

Importanța factorilor familiali și a gradului de satisfacție declarat crește odată cu vârsta. Prin urmare, cei cu vârstele între 18-35 de ani se declară mai puțin mulțumiți de aspectele investigate față de grupele de vârstă peste 35 de ani.

Familia nu este însă un mediu de comunicare: deși 76% din respondenți se declară satisfăcuți de timpul petrecut împreună cu familia, când este vorba despre ce fac concret aflăm că cel mai mai procentaj de acord se înregistrează la afirmația: „Membrii familiei mele vorbesc deschis între ei”, cu doar 70%. Ruptura de comunicare și interacțiune este resimțita cel mai puternic de către tineri, unde acest procent ajunge la 51%. Se pare ca generația 35-44 ani și membrii seniori ai familiei, peste 55 de ani, reușesc să își alinieze valorile și atitudinile vizavi de viața în familie, nivelul lor de mulțumire fiind semnificativ mai ridicat pentru toate aspectele testate.

În creșterea copiilor, pentru părinți cel mai important lucru este transmiterea valorilor legate de felul în care se iau decizii (75%) și pe ultimul loc pe scala importanței se află implicarea părinților pe zona de teme și activități școlare (69%).

În privința nivelului de satisfacție în ceea ce privește starea de bine fizică, primii doi factori, cu procent egal de 72%, sunt îngrijirile medicale și siguranța percepută, acasă, la serviciu, la școală, în comunitate.  

Cei mai satisfăcuți de starea lor emoțională sunt adulții între 35-45 de ani, care simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe, dar și ca și-au găsit soluții de gestionare a stresului.

Pe ultimul loc se găsesc afirmațiile și calupul de aspecte legate de sprijinul pentru persoanele din familie ce suferă de anumite dizabilități. Pentru acestea, nivelul de satisfacție este undeva la jumătate pentru toate aspectele evaluate – sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor, relațiile cu furnizorii de servicii care oferă sprijin acestor categorii de persoane sau sprijinul oferit membrilor cu dizabilități pentru a-și face prieteni.

Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un eșantion reprezentativ de peste 1000 de respondenți din mediul urban și rural mare, femei și bărbați cu vârsta de peste 18 ani. 

Rezultatele integrale ale studiului pe cele 5 teme principale cu impact asupra calității vieții sunt disponibile integral pe site-ul oficial CIPRA,  secțiunea Studii.

Studiul a fost lansat pe 10 mai și în Parlamentul României, prin intermediul unei dezbateri publice în cadrul Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților. Tema a fost Familia Românească în 2022 și a evidențiat premisele, prioritățile și nevoile familiei de azi, având drept scop formarea și menținerea unei familii sănătoase în societatea noastră.

Mai multe detalii pe www.cipra.ro.  

Back to top button