fbpx
Digital & Tehnologie

REDIVIUM AUSTRALIA anunta parteneriatul cu ECOWES si SNRB in vederea reciclarii si procesarii bateriilor litiu-ion in Romania

Compania REDIVIUM Australia anunta parteneriat cu ECOWES (companie de colectare si reciclare a bateriilor din Romania) si Asociatia SNRB (organizatie cu responsabilitate extinsa a producatorilor din Romania). Partenerii urmeaza sa efectueze un studiu de fezabilitate detaliat pentru a evalua viabilitatea implementarii in Romania a unei facilitati de reciclare a bateriilor litiu-ion cu o capacitate initiala de 10 tone pe zi, utilizand tehnologia de reciclare cu licenta Redivium, tehnologie utilizata deja in tari precum Germania.

Astfel, in data de 01 februarie, Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor ( SNRB) impreuna cu ECOWES si REDIVIUM Australia au organizat o conferinta de presa unde au anuntat in avanpremiera prima investitie, cu o valoare de peste 40 milioane de euro, intr-o facilitate de reciclare a bateriilor litiu-ion ceea ce confera Romaniei un rol de pionier in Europa centrala si de Est. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului sub patronajul  Comisiei pentru Comunicatii, tehnologia informatiei si inteligenta artificiala din Senatul Romaniei. La eveniment au luat parte reprezentanti din comisiile de mediu ale Camerei Deputatilor si Senatului, ai Cancelariei Primului Ministru, precum si reprezentanti ai Asociatiei Administratorilor Publici Locali din Romania. Din partea REDIVIUM Australia au participat: dl. Brett Salt  – CEO Redivium, dl. Michael O’Leary-Collins  – Chief Executive Europe, Dr. James Gunn – Director – European Operations and External Affairs,  dl. Hrvoje Katicic – Finance Director – Europe, dl. Farhan Mohammed – Director – Engineering Europe si dl. Aljoša Antolin  – Director – Business Development. Din partea EUCOBAT (Asociatia pan-europeana a organizatiilor de transfer responsabilitati in ceea ce priveste managementul deseurilor de baterii si acumulatori ) a participat dl. Eric Ruyters – Secretar General.  

Discutiile preliminare privind incheierea acestui parteneriat au inceput in 2022. Acest proces a inclus vizitarea fabricii de reciclare Primobius GmbH din Hilchenbach, Germania. Partenerii au o experienta vasta in domeniul bateriilor si acumulatorilor mai ales in ceea ce priveste programele si procesele de tratare si reciclare a bateriilor aflate la sfarsitul duratei de viata. ECOWES opereaza in prezent o linie de sortare a bateriilor si doua instalatii de tratare a bateriilor alcaline si a celor cu Li provenite atat de la populatie cat si cele rezultate din demontarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.  Asociatia SNRB are in prezent peste  920 de membri in Romania, opereaza peste 5.000 de puncte de colectare la nivel national si este membru fondator si membru in Consiliul Director al EUCOBAT, (asociatia europeana a sistemelor nationale de preluare a responsabilitatii producatorilor in ceea ce priveste bateriile si acumulatorii). Acest acord cu REDIVIUM pentru implementarea unei facilitati de reciclare a bateriilor cu Li ofera partenerilor acces direct la o solutie durabila de reciclare a bateriilor la scara industriala, facand ECOWES si Asociatia SNRB parteneri strategici in regiunile licentiate REDIVIUM.

Conform acordului, REDIVIUM si Partenerii s-au angajat sa lucreze impreuna pentru a finaliza un studiu de fezabilitate pentru implementarea unei facilitati de reciclare a bateriilor cu o capacitate initiala de 10 tone pe zi.

Acest parteneriat pentru realizarea unei facilitati de reciclare intre REDIVIUM si Parteneri se adauga facilitatilor Redivium proiectate in Regatul Unit cu G&P Battery Recycling Ltd (GPBR) si in Serbia cu Metalfer Group (Metalfer).

In contextul geopolitic actual, evenimentul a avut ca si obiective prezentarea avantajelor si oportunitatilor acestui parteneriat pentru Romania, cat si readucerea in atentia tuturor actorilor a necesitatii colaborarii intre toti factorii implicati in managementul deseurilor de baterii si acumulatori.

Despre PARTENERI:

REDIVIUM Ltd este un pionier in solutii de resurse durabile, dedicat revolutionarii modului in care gestioneaza si recicleaza materialele critice, inclusiv bateriile provenite din vehiculele electrice. Cu un angajament fata de

gestionarea mediului si o abordare avansata, REDIVIUM conduce tranzitia catre un viitor mai ecologic si mai durabil.

Asociatia SNRB ( Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor ), infiintata in 2010, este membru al consiliului director al EUCOBAT, (asociatia europeana a sistemelor nationale de preluare a responsabilitatii producatorilor in ceea ce priveste bateriile si acumulatorii) si singurul partener roman al RENEOS, o retea de top nationala de colectare a bateriilor din Europa. SNRB aplica legislatia nationala si europeana privind gestionarea deseurilor de baterii si acumulatori, inclusiv a celor provenite de la vehiculele electrice. SNRB are 920 de membri in Romania si opereaza peste 5.000 de puncte nationale de colectare, sustinute de proiecte educationale active in scolile din Romania. Misiunea SNRB este aceea de a prelua responsabilitatea producatorilor si importatorilor de baterii si acumulatori in vederea organizarii unui sistem performant de colectare si reciclare a deseurilor de baterii si acumulatori (DBA).

ECOWES : Infiintata in 2017 langa Bucuresti, compania a reciclat initial paleti din lemn. Din 2020, si-a diversificat si extins activitatea pentru a recicla deseurile de echipamente electrice si electronice si este printre putinele companii din Romania care recicleaza deseuri de baterii si acumulatori. Pana in prezent, ECOWES opereaza atat o linie de sortare a bateriilor, cat si doua instalatii de reciclare pentru baterii alcaline si cu Li.

Back to top button