Digital & Tehnologie

Primul diamant de laborator creat în România

O premieră prezentată de compania Carbon Dynamics și Casa de Bijuterii MICRI

Compania Carbon Dynamics și Casa de Bijuterii MICRI au prezentat joi, 12 mai, în cadrul evenimentului „Diamantul de laborator – Un vis devenit realitate”, desfășurat la Muzeul Național de Geologie (MNG), primul diamant de înaltă calitate crescut în primul și singurul  laborator din România pentru industria de bijuterii. Carbon Dynamics a donat muzeului un diamant de 1.14 carate crescut în laborator, care va deveni exponat permanent. La eveniment au participat și prof. Emil Constantinescu, fost președinte al României și profesor de geologie și cristalografie, precum și actrița Monica Davidescu, ambasadoare a brandului de bijuterii de lux Casa de Bijuterii MICRI. 

Evenimentul „Diamantul de laborator – Un vis devenit realitate” a fost realizat în parteneriat cu Institutul Geologic al României – IGR București, într-o locație unică prin concepția sa – Muzeul National de Geologie. 

Piatra numită diamant și proprietățile ei

Alessandro Amato, co-fondator al Carbon Dynamics, a vorbit participanților despre procesul prin care se obțin diamantele în laborator și a relatat pe scurt povestea fascinantă a diamantelor.

Diamantele, compuse din atomi de carbon, s-au format în straturile superioare ale mantalei terestre, la adâncimi cuprinse între 150 și 300 km, chiar 650 km în cazul diamantelor mari de cea mai bună calitate, la temperaturi de peste 1350 de grade și presiuni de preste 50 000 de atmosfere. Diamantele sunt în medie vechi de vreun milion de ani, adică de două ori mai vechi decât plantele care au dat naștere cărbunelui. Așadar, carbonul din diamante nu poate proveni din cărbune, ci din rocile topite care se afla în mantaua terestră, unde o posibil să mai existe o cantitate imensă de diamante. Practic, noi am făcut cunoștință cu ele ca urmare a erupțiilor vulcanice, care au expulzat rapid la suprafață diamantele. Dacă diamantele sunt ridicate încet la suprafață, temperatura și presiunea scad progresiv, iar diamantul se transformă în praf, în grafit.

Diamantul este cel mai dur material cunoscut, este extrem de transparent la lumină, radiații infraroșii și ultraviolete și este rezistent la orice tip de acid. Diamantul permite sunetului să se propage cu viteza cea mai mare. Aceste proprietăți îl fac incredibil de versatil în lumea mecanicii, optoelectronicii, biotehnologiei și electronicii cuantice, iar utilizarea sa este limitată doar de costurile încă extrem de ridicate. Astăzi cei mai mari producători de diamante naturale brute sunt Rusia, Bostwana, Canada, Africa de Sud și Angola.

Diamantele de laborator

Din 1722, când Lavoisier a demonstrat că diamantele sunt compuse din atomi de carbon ca și cărbunele, aventurieri, oameni de știință și visători de toate calibrele au pornit în cursa pentru crearea unui diamant perfect în laborator, la fel ca alchimiștii porniți de când lumea în căutarea formulei de obținere a aurului.

Carbon Dynamics este prima și singura companie din România, și printre puținele din lume, capabilă să crească diamante de laborator, folosind procedeul CVD ( chemical vapor deposition – asemănător procesului care se petrece în spațiul cosmic, în norii de gaze unde se formează stelele). Energia folosită provine din surse regenerabile și producția are un impact redus asupra mediului. Diamantele obținute sunt șlefuite apoi manual de către meșteri din Anvers, după o tehnică neschimbată de sute de ani. 

„Acestea sunt diamante“ a subliniat Alessandro Amato, arătând că ele nu se deosebesc cu nimic de cele scoase cu mare trudă din pământ. Au aceleași proprietăți, aceeași duritate și strălucire și pot fi prelucrate absolut la fel ca și cele din natură. Din punctul de vedere fizic și al respectării calităților 5C (Carat, Clarity, Colour, Cut, Certificate), diamantele crescute în laborator sunt identice cu cele care zac ascunse în adâncurile pământului și păstrează unicitatea specifică lor: nu există două diamante de laborator la fel. Diamantele de laborator pot fi folosite absolut la fel ca și cele naturale, în industrie sau în arta bijuteriilor. 

„Diamantele sintetice sunt diamantele păcii“ a spus profesorul Emil Constantinescu, expert în cristalografie, amintind de vizita pe care a făcut-o, pe când era președinte, în Africa de Sud, la una dintre cele mai mari mine de diamante. Diamantele provenite din pământ sunt de multe ori înconjurate de eforturi, lupte, războaie, conflicte, sclavie și sânge. Cele crescute în laborator sunt sustenabile și încep să devină accesibile. Diamantul de laborator ajunge să aibă costuri finale pentru public sub jumătate din prețul celor naturale.

Bijuterii unicat

Casa de Bijuterii MICRI, colaborator principal al Carbon Dynamics, oferă acum clienților săi posibilitatea de a alege bijuterii cu diamantele de laborator create de Carbon Dynamics. „Diamantele au fascinat încă din cele mai vechi timpuri. Au fost simbol al bogăției, mod de afirmare al unui statut social superior și, prin raritatea lor, un obiect al dorințelor și al orgoliilor. Regi și regine, de-a lungul istoriei, și-au măsurat statura istorică prin pietrele prețioase care le-au decorat bijuteriile coroanei. În modernism, diamantul a rămas același simbol de statut, care atrage priviri și care provoacă deopotrivă admirație și invidie”, a spus fondatorul Casei de Bijuterii MICRI, Cristian Ioniță. 

Mai multe informații găsiți pe www.carbondynamics.eu și www.micri.ro 

Back to top button