fbpx
Casă & Familie

Puterea vindecătoare a vindecării

Lungul drum al schimbării mentalităților publice despre cancer, femeie și vindecare

De multe ori vindecarea personală depinde de starea de sănătate ecologică, fizică și psihică a mediului în care ne aflăm; sunt însă și cazuri în care vindecarea personală este cea care antrenează acele schimbări în mediul fizic și psihosocial care vor face posibil ca vindecarea altora să fie accelerată sau îmbolnăvirea să nu mai apară.

Principiul de bază al șamanismului spune că numai un vindecat devine vindecător. Ca urmare, în societățile tradiționale, cei care aspirau sau erau chemați la condiția de șaman treceau printr-o provocare la un nivel mai mult sau mai puțin simbolic, care echivala pentru ei cu trecerea prin boală. Pe această cale primeau inițierea care le permitea să devină vindecători. Acest principiu, mai mult sau mai puțin explicit subliniat, este valabil în toate sistemele terapeutice tradiționale, de la inițierea vracilor (și știm că prin tradiție aceasta era o profesie predominant feminină) până la inițierea din psihanaliză.

O poveste de viață

În urmă cu ceva mai mult de opt ani, viața unei femeie de succes, eficiente și mereu în acțiune, a fost complet bulversată de un diagnostic neașteptat: cancerul de sân i-a pus la îndoială feminitatea, stilul de viață de până atunci, existența, valorile, totul. Cu soțul și fiica ei de numai doi ani alături, Cosmina Grigore a învins. S-a luptat cu urmările mastectomiei, cu limfedemul, a învățat nutriție și și-a reconstruit corpul, deprizând tehnici de pilates, balet și fitnes. 

De unde i-a venit însă vindecarea? De la toate cele de mai sus, fără îndoială, dar în primul rând dintr-o continuă realiniere a valorilor și vieții ei cu corpul propriu, de la identificarea completă și plină de bucurie cu corpul ei feminin. Ea însăși spune că și-a adunat curajul, iar, da, curajul este ceea ce te adună în primul rând cu corpul tău, percepând cu claritate faptul că separarea curentă între „corpul“ „meu“ și „minte“ sau „suflet“ este complet artificială: nu ne posedăm corpul, ci suntem în el, suntem corpul nostru. 

Pe măsură ce se vindeca,  pentru ea a devenit din ce în ce mai importantă ideea de a le ajuta și pe alte femei să facă asta, mai întâi ca patient coach, ca antrenor de pacienți, apoi ca muncă de prevenție. 

Patient Coach

Poate că denumirea de patient coach sună exotic, dar oricine s-a confruntat că un diagnostic oncologic pe de o parte și cu sistemul medical românesc pe de altă parte știe că de fapt are mare nevoie de un ghid. Medicii sunt hiperspecializați și nu au niciodată timp, multe diagnostice sunt comunicate total neempatic, adesea incomplet înțelese și trăite dezastruos, presiunea socială este mare în special în cazul femeilor, așa că de multe ori toate această aură negativă psihosocială care însoțește diagnosticarea agravează evoluția, în loc să fie începutul vindecării. Un patient coach te ajută să îți menții umanitatea, feminitatea, în condițiile în care cresc exponențial șansele să fii tratată ca un obiect insuficient.

Asociația Imunis și echipa Imunis Dragons

Cosmina Grigore activa deja ca patient coach când a înființat Asociația Imunis, al cărei scop este prevenția și vindecarea în condițiile cele mai bune a cazurilor de cancer. 

De la consiliere, coaching, psihoterapie, nutriție, până la sport, toate aspectele sunt urmărite, pe toate planurile. De exemplu, Cosmina urmărește completarea tuturor valențelor sportului:

  • fortficarea fizică
  • conectare socială
  • sursă de bună dispoziție
  • competitivitate

O demonstreazâ cel mai bine înființarea echipei de DragonBoat Imunis Dragons, care va reprezenta România în 2023 la festivalul internațional de Dragon Boat din Noua Zeelandă.  Imunis Dragons este prima echipă formată exclusiv din supraviețuitoare ale cancerului de sân din România, acreditată la nivel internațional de către International Breast Cancer Paddlers Commission. Inițiatorul și sufletul echipei este Marian Baban, Maestru Emerit al Sportului, multiplu medaliat la Campionate Mondiale și Europene, J.O. Sydney, Atena și care animează acum clubul Kayak Champions din București. Echipa de vâslașe Imunis Dragons este special concepută pentru a ajuta pacientele cu cancer mamar să prevină și să managerieze limfedemul. S-a demonstrat științific faptul că mișcarea repetitvă cu partea superioară a corpului, cum este cazul vâslitului, ajută pacientele să se refacă după operație. 

Conștientizare

În paralel cu toată această activitate este prezentă mereu partea de conștientizare la nivelul publicului general, pentru că mare parte din ceea ce întâmpină o femeie înainte și după ce este diagnosticată, în special cu un cancer care îi pune la încercare feminitatea, ține de cei din jurul ei, de atitudinea de care se lovește în fiecare zi în anturajul mai apropiat sau mai îndepărtat.

La fel în ceea ce privește nutriția: simplul aspect fizic și digestiv nu are cum să fie suficient pentru a explica nici îmbolnăvirea pe fondul unei diete defectuoase și nici vindecarea favorizată de o dietă propice. Mai este ceva acolo de ingerat: cortegiul, corpul comun de semnificații fie acordate de noi, fie primite și acreditate de noi.

La întâlnirea organizației care a avut loc recent în Grădina cu Licurici, domeniul de pe malul Lacului Morii, unde membrele Asociației și-au sărbătorit activitatea împreună și unde sunt invitați și simpatizanți, oameni din presă, un moment extrem de gustat (la propriu!) a fost cel în care s-au împărtășit rețete și alimente vindecătoare provenind din bucătăria spaniolă, însă nu chiar ca atare, ci însoțite de legendele lor de descântece ale femeilor-vrăcițe din Galiția, purtătoare ale unei înțelepciuni feminine vindecătoare care se pierde în negura timpului.

Frica-n sân

Tot la această întâlnire m-a frapat realismul piesei scrise de Laura Ivăncioiu după relatările Cosminei și altor paciente, intitulate sugestiv „Frica-n sân“. Panoplia de prejudecăți și locuri comune recitate de mai mult sau mai puțin binevoitori care se pot afla în jurul unei femei deja fragilizate de un diagnostic cine știe cum pus și cine știe cum comunicat. Luate separat, erau numai vorbe negândite, spuse poate în chip de consolare dar oglindind de fapt temerile și atitudinile celor care le enunțau. Un argument în plus pentru ca întotdeauna cănd te pregătești să consolezi pe cineva să te gândești dacă pe tine vorbele respective te-ar consola… 

A trecut ceva timp de la acea întâlnire din grădină și mi-e în continuare proaspătă în minte: într-o unitate mică de timp și spațiu, Cosmina Grigore a reușit să reunească numeroase repere de vindecare, având ca numitor comun trăirea propriului corp și a feminității. După cum boala începe cu uitarea și desprinderea progresivă de corp, la fel vindecarea începe cu recuperarea și recentrarea treptată în propriul corp. 

Back to top button