Casă & FamilieEducatie
În tendințe

Florentina Baloș și Mădălina Preda. Pentru părinți și copii. Gustă cu atenție_Bucură-te de moment.

Florentina Baloș – ambasador al Asociației SUTĂ LA SUTĂ ROMÂNESC, stă de vorbă cu Mădălina Preda -Professional Organizer | Chronic Disorganization Specialist® CVOP™️ | Time Management and Productivity Specialist | Speaker, mentor în cadrul programului ,,Gustă cu atenție. Bucură-te de moment!,,- în care elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a învăță să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conștient și să se bucure de aceste momente, dar și să fie atenți la citirea etichetelor atunci când aleg o gustare.

Florentina Baloș: Vă îmbrățișăm cu bucurie. Astăzi o avem alături de noi pe Mădălina Preda expert în organizare și planificare. Mădă, mulțumim tare mult că ești și astăzi alături de noi. Să știi că o să trec direct la subiect și încep cu o întrebare personală: Ce înseamnă pentru tine ca trainer, ca mentor, dar și ca mamă programul Gustă cu atenție. Bucură-te de moment?

Mădălina Preda: Pentru mine a fost o surpriză foarte mare acum trei ani de zile când m-ați contactat; unul la mână, fiindcă am aflat de existența unui asemenea program în România. Era primul de care auzeam și mi se pare fantastic că oferiți genul ăsta de educare copiilor și doi, că v-ați gândit să asociați planificarea cu educarea în domeniul nutriției. Personal și eu aveam nevoie de informațiile pe care de-a lungul anilor le-am căpătat de la voi. Informații de foarte mare valoare pentru mine pe care apoi în mod evident le-am dus către copiii mei. Am patru copii, dintre care două deja sunt domnișoare, sunt măricele și să le vezi ce frumos întorc ele eticheta și se uită și citesc și sunt mindful of there snacks, practic, exact ce exact ce îi învățați voi pe elevi.

F.B. :  Mă bucur că uite, cumva, ai răspuns la una dintre întrebările pe care voiam să ți le adresez: dacă și tu în urma programului ai început să introduci noțiunea de mindful snaking, de mâncat cu bucurie, cu intenție și cu atenție în casa ta și dacă și pe tine te ajută?


M.P. : Da, m-a ajutat foarte mult fiindcă sunt foarte multe informații. Partea de planificare deja o știam și o implementam, dar informațiile specifice de genul macronutrienți, piramida alimentelor ș.a., sunt foarte importante și au fost bine primite în familie. Iar rezultatele s-au văzut în frigider și în alegerile noastre alimentare. Noi am renunțat complet la întregi game de produse ultraprocesate.


F.B.: Mădă, ce e planificarea?


M.P.: Planificarea este o abilitate a funcției executive a creierului, abilitate pe care o avem cu toții. Noi nu am putea să funcționăm zi de zi dacă nu am avea aceste competențe de planificare. Trebuie să știi că te trezești la ora cutare ca să ajungi la birou, la ora cutare… Uite, tu ai planificat întâlnirea pentru acest podcast și ai planificat tot parcursul până la ea. Este o competență pe care noi o avem nativ, dar care are foarte, foarte multe valențe și devine foarte complexă în viața noastră de zi cu zi. Acum ritmul este foarte alertă intră componențele de management de timp: aici intră tot ce ține de latura profesională, de latura personală. Planificarea se traduce într-o atitudine pe care tu o ai și este o abilitate pe care poți s-o exersezi și pe care poți să o dezvolți până la nivel de Artă și să o integrezi ulterior în stilul tău de viață. Ea este nativă doar că de multe ori noi n-o băgăm în seamă și o luăm de-a gata.


F.B. Mădă, vorbești în cadrul workshop-urilor de vampirii de timp. Ce/cine sunt vampirii ăștia de timp? 


M.P.: Expresia e un mod metaforic și mai prietenos pentru elevi prin care înțelegem capacitatea de a detecta unde se scurge timpul nostru în mod real; care este Dracula ăla care vine și mi-a luat mie timpul și nu mai am timp să… Dă-mi voie să citez o listă făcută de elevi, pentru care cer mare atenție și părinților. Nu mai am timp: nu am timp pentru școală/ nu am timp pentru familie/ nu am timp pentru ieșit afară/ nu am timp pentru prieteni/ nu am timp pentru somn/ nu am timp pentru mâncare/ nu am timp pentru teme, jocuri, pasiuni/hobby/ nu am timp pentru mine(!)… Să spui chestia asta la 15-16 ani este un tablou extraordinar de complex. Uite de ce este nevoie de genul ăsta de educație. Ce tineri adulți scoatem noi mai departe? Deja frustrați? Deja tarați? Tineri care deja au învățat despre ei că nu au competențe, că nu au timp, că lumea asta este prea mare? Cum poți să-mi spui la 15 ani că n-ai timp să dormi, că nu ai timp să mănânci, că nu ai timp să te bucuri de prieteni, de familie…? 


F:B.:  Are situația aceasta legătură cu era social media?


M.P.: Da, are o legătură foarte strânsă. Tocmai din cauza asta noi trebuie să aducem noi modalități de educare a tinerilor, noi modalități care să răspundă noilor provocări. De asta e binevenit acest proiect ,,Gustă cu atenție. Bucură te de moment”, care face foarte bine ceea face, având în vedere și era fast food-urilor, a ultra procesării alimentelor, a mâncatului pe genunchi cu o tabletă și un telefon în mână, a mâncatului acela automat așa… la diverse seriale.


F.B. : Cum sunt adolescentele tale când vine vorba de organizare? 


M.P. : Copiii mei nu au avut telefon mobil până când nu le-a dăruit sora mea. Iar accesul la televizor lipsește pentru că noi nu avem televizor în casă. Deci nu cred că sunt un exemplu neapărat relevant. Alegerea a fost una personală. Eu una, am ales asta fiindcă eu aveam o dependență de televizor, mai ales de știri. Nu puteam să mă culc sau să mă trezesc fără să ascult știrile alea…Când am sesizat lucrul ăsta la mine – Mă rog, eu am și lucrat în televiziune foarte multă vreme și știu ce fac știrile- și când am fost în stare să mă observ, efectiv am scos televizorul din casă. Asta a fost soluția mea iar copiii mei au crescut într-un mediu fără televizor și cu anumite alternative. Dar asta nu este o normă ci este o alegere personală.


F.B. : Simți deschidere și curiozitate din partea liceenilor în cadrul workshop-urilor?


M.P.: Enorm de multă! Foarte multă deschidere, foarte multă bucurie, sunt extraordinar de curioși participativi. Copiii sunt așa ca niște bureți absorbanți, vor să audă toate informațiile astea pe care noi le dăm. Bine, noi și oferim informația într-un mod foarte dinamic, foarte prietenos, iar workshop-urile mele îmi vin combinate în romgleză. Noi avem foarte mult content grafic, de exemplu, copiii sunt încurajați să scrie încontinuu alături de mine. Copiii trebuie să își noteze lucruri, să deseneze, și sunt foarte foarte fericiți. Primesc foarte multe feedback-uri de la ei și pe canalele de comunicare. Fiindcă suportul nostru nu se termină acolo. Noi oferim suport copiilor și sub formă de mentorat și sub formă de consiliere privată dacă este cazul, chiar și după terminarea proiectului. Adică, eu păstrez legătura cu copii din anul întâi și noi suntem în anul trei.  


F.B.: Dacă te-ai  întoarce la Mădălina din trecut, din liceu, ți-ai fi dorit un astfel de program?


M.P.: Doamne, dar câtă nevoie aș fi avut! Eu n-am avut niciodată probleme cu greutatea, dar am avut probleme cu mâncatul pe fond emoțional. Aș fi avut atât de multă nevoie, dar și acum am nevoie să îmi reamintesc atunci când lucrurile devin mai stresante.

F.B.: O să te rog să transmiți două mesaje unul către liceeni și unul către părinți, adulții la care va ajunge acest interviu.


M.P.: Mai înainte, cel pentru adulții din jurul copiilor. Vedeți voi, solul fertil din care crește un copăcel, suntem noi (mami, tati,buni, mătușa…). În primul rând eu cred că noi, adulții, trebuie să avem grijă de noi foarte mare astfel încât să putem să oferim acest sol fertil. Asta însemnând să trăim noi, adulții, mai conștienți de acțiunile noastre, de programele noastre de somn, de hidratare, cum ne hrănim, la ce ne expunem, cât de bine suntem noi ca apoi să putem să transmitem prin exemplul propriu un model copiilor noștri. Să avem un pic mai multă grijă față de sine. Iar pentru adolescenți, sincer, just keep doing what you’re doing, fiindcă faceți foarte, foarte bine ceea ce faceți. Voi descoperiți, rescrieți acum o realitate și este foarte interesant fiindcă voi, generațiile de acum, veți trasa practic bariera dintre virtual și real. Sunteți niște generații pionieri, din punctul meu de vedere și mă uit cu multă curiozitate, cu mult interes și cu multă admirație la fiecare individ, (eu n-o să-i spun copil), care trasează acum cărarea asta dintre existența virtuală și reală. Just keep doing what you’re doing!


F.B.: Unde te găsim, Mădă?


M.P. : Pe Instagram și atât.

Mulțumim, Mădălina Preda.

Mădălina este Planning Expert – un domeniu nou în România. Lector și formator, se mândrește prin a fi primul creator de cursuri pe teme de organizare și planificare dedicate atât adulților cât și adolescenților, cu 12 cursuri, workshop-uri și ateliere la activ susținute atât în România, cât și în străinătate. Cu un curaj de invidiat și un altruism pe măsură, își face o misiune personală din a aduce principiile organizării și planificării pe băncile școlilor, fiindcă „acestea sunt instrumente vitale pentru o bună funcționare a viitorului adult în dinamica societății zilelor noastre”.

Mămică de 4 copii, pe Mădălina o regăsiți pe madalinapreda.ro și în multiple apariții media.

Back to top button