Ziua Mondială a Siguranței Alimentare
În fiecare an pe 7 iunie în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare. Manifestările au drept scop conștientizarea și inspirarea unor acțiuni cu scopul de a preveni, de a detecta și gestiona riscurile care se pot asocia consumului de hrană, contribuind activ la sănătatea fiecăruia și la dezvoltarea sustenabilă a tuturor.
Siguranța alimentară ne privește pe toți și fiecare dintre noi ne putem implica în păstarea siguranței alimentare.
Fapte și date
Unul din zece oameni din întreaga lume se îmbolnăvește din cauza alimentelor contaminate în fiecare an.
Problema afectează toate țările. Peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente contaminate cu bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice precum metalele grele.
Copiii sub 5 ani reprezintă 9% din populație, dar poartă 40% din povara bolilor transmise de alimente, fiind expuși un risc mai mare de malnutriție și mortalitate din cauza alimentelor nesigure.
De la crearea sa în 2004, Rețeaua Internațională a Autorităților pentru Siguranța Alimentară ONU (Food and Agriculture Organization)/OMS (INFOSAN) a facilitat schimbul rapid de informații transfrontaliere și între membri, în timpul a mii de evenimente privind siguranța alimentelor.
Incidentele legate de siguranța alimentelor nu sunt cauzate doar de maladii cu poartă de intrare alimentară. Acestea pot fi cauzate de un eveniment neașteptat care poate duce la contaminare sau poate provoca o întrerupere a controalelor privind siguranța alimentelor, cum ar fi penele de curent sau inundațiile.
Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor lansează cu această ocazie Manifestul consumatorului responsabil sau Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranța alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?
Textul manifestului va fi accesibil începând de azi, 7 iunie 2024, ora 7 pm.
Tema propusă de ONU și OMS pentru ediția 2024 a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare este : cât de pregătiți suntem să facem față incidentelor care țin de securitate alimentară?
Îndemnul organismelor internaționale este: Să fim pregătiți (și) pentru lucruri neașteptate!
Cine să fie pregătit? Toți cei implicați, de la organisme internaționale, la organisme și instituții guvernamentale naționale, producători și consumatori, au posibilitatea de a reacționa adecvat pentru minimizarea efectelor negative.
Pentru a evidenția ceea ce pot face diferite organizatii guvernamentale și nonguvernamentale, ca și ce putem face fiecare dintre noi în calitate de consumatori și cetățeni pentru a preveni eventuale incidente legate de siguranța alimentară, Tribuna Consumatorilor va inaugura pe 7 iunie o serie de o serie de articole și podcasturi care vor dezbate tema cu oficialități din cadrul ANPC, Ministerului Agriculturii, reprezentanți Romalimenta- organizația reprezentativă a industriei alimentare, ai ONG-urilor militante.
Urmăriți-ne!