fbpx
Educatie
În tendințe

În voluntariat și cooperare stă însăși esența sustenabilității

scris de Roxana Melnicu

Din 1985, prin rezoluție ONU, în fiecare an pe 5 decembrie se celebrează Ziua Internațională a Voluntariatului. Anul acesta, această zi se va desfășura în întreaga lume sub semnul voluntariatului și solidarității ca resursă durabilă pentru o lume mai sustenabilă.

Pur și simplu nu este posibil să se atingă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) fără a include oamenii în toate etapele, la toate nivelurile și în orice moment. Voluntariatul face ca oamenii să facă parte din soluții. Voluntariatul permite oamenilor și comunităților să participe la dezvoltarea lor.

Provocările cu care ne confruntăm — schimbările climatice, conflictele și nedreptățile sociale pot fi copleșitoare. Deși se spune că trăim conform piramidei lui Maslow, unde necesitățile comunității și necesitățile spirituale ajung să fie în partea a doua sau chiar spre sfârșitul listei, în momentele de cea mai mare încercare sau în fața dramelor umane celor mai copleșitoare vedem – cu bucurie pentru umanitate – cum piramida se inversează. În favoarea umanității!

Uitând câteodată de propriile urgențe, oamenii se solidarizează și-și oferă ajutorul în mod voluntar, pentru binele celorlalți. Deoarece atunci realizează că nu există noi și ceilalți, ci suntem toți împreună pe acest pământ. În aceste momente de încercare, spiritul de voluntariat strălucește mai tare ca niciodată. În fiecare colț al lumii, voluntarii sunt de obicei primii care răspund. Ei se ridică pentru a face față provocărilor cu curaj, dăruire și abnegație.

Voluntariatul reprezintă o cultură și un mod de viață. Voluntarii creează o cultură mai bogată a serviciului în comunitățile lor, ajutând la reducerea decalajului dintre generații.

Dacă în trecutul comunist a existat munca voluntară cvasi-impusă, de care părinții și bunicii își amintesc cu mai mare sau mai mică plăcere, dacă în generațiile care a urmat a primat educația pentru individualism și concurență, noile generații, adolescenții de acum, redescoperă voluntariatul și solidaritatea, redescoperind valorile universale comune care îi stau la bază – liberul arbitru, angajamentul, echitatea, solidaritatea, compasiunea, empatia şi respectul pentru ceilalţi.

În acest mod se pun bazele unei culturi autentice a voluntariatului și la noi. Redescoperit astfel de tinerele generații, voluntariatul aduce în prim-plan o valoare care de ceva vreme este mai rar menționată: solidaritatea și în special solidaritatea socială.

Voluntariatul este unul dintre mecanismele vitale ce are în vedere transformarea socială, de mediu şi economică, asigurând un impact de durată prin capacitatea sa de a schimba mentalităţile, atitudinile şi comportamentele oamenilor. Oamenii devin actori ai schimbării şi parteneri egali în realizarea progresului local, naţional şi internaţional către dezvoltarea umană durabilă şi pacea globală.

Subliniind importanţa Zilei internaţionale a voluntarilor, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, arată în cuvântul său cu prilejul acestei zile: „În această zi importantă, să ne re-angajăm în asigurarea că toţi oameni îşi pot împrumuta energiile pentru a modela un viitor mai bun pentru toţi oamenii şi pentru planeta pe care o împărtăşim. Să fim alături de voluntari, peste tot.“

Dincolo de formele de organizare noi, reglementate și ocrotite de mai multe rezoluții ONU, aplicabile în întreaga lume, voluntariatul este o acțiune socială străveche, tipică tuturor societăților tradiționale, de la indigenii amazonieni la comunitățile rurale de la noi. În toată lumea există oameni care se înrolează oficial ca voluntari, precum și – mult mai mulți – care participa spontan la acțiuni de voluntariat în sprijinul comunităților lor. În prezent, conform datelor ONU, la nivel global, voluntarii formali sunt în mare parte bărbaţi, iar voluntarii informali sunt cel mai probabil femei.

Dacă acest ultim mod de manifestare a voluntariatului, spontan și informal, funcționează foarte bine și rapid în comunitățile mici, în cadrul comunităților mari, unde relațiile mediate și formale sunt regula, înscrierea în programe formale de voluntariat devine necesară. Pe scurt, într-un sat oamenii se pot oferi imediat să ajute un vecin să-și termine de reparat acoperișul înainte de a veni ninsoarea, dar la nivel statal sau într-un oraș mare avem nevoie de media, de organizații care să comunice necesitățile șl să centralizeze ofertele de ajutor.

De aceea, de această Zi Internațională a Voluntariatului ne exprimăm solidaritatea și felicităm toate organizațiile guvernamentale și non-guvernamentale care coalizează voluntarii în slujba comunităților lor!

Back to top button