AlimentațieEducatie
În tendințe

În dialog cu Filis Carani, comisar ANPC

Cum se citește corect o etichetă? Sau la ce ar trebui să fim atenți?

Pentru al treilea an consecutiv avem plăcerea să avem ca parteneri Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC. O parte importantă a proiectului nostru Gustă cu atenție. Bucură-te de moment, organizat de către Asociația Sută la Sută Românesc, o acordăm educării elevilor din liceele implicate în proiect despre importanța citirii corecte a etichetelor alimentelor înainte ca acestea să fie cumpărate.

Pentru această ediție o vom avea alături pe Filis Carani, comisar ANPC, care va susține sesiuni fizice și online pe această temă. Până începem activitățile, am pregătit un interviu cu Filis pentru a o cunoaște mai bine.

  • Cum ați integrat noțiunea de alimentație echilibrată în viața de zi cu zi?

Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitatea acestora.  Astfel, organismul beneficiază de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată.

Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării noastre de sănătate și reducere a riscurilor îmbolnăvirii prin: alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți, exerciții fizice efectuate cu regularitate, iar toate acestea corelate cu momente de somn și odihnă. Începând de la aceste reguli de bază, am încercat să îmi diversific felurile de mâncare, să introduc mai multe legume și fructe, dar, mai ales, să acord o mai mare importanță somnului.

  • Cât de importante sunt campanii ca aceasta, “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment!”, din punctul dumneavoastră de vedere, dar și din punctul de vedere al instituției pe care o reprezentați?

Din punctul meu de vedere trăim într-o perioadă în care avem acces la tot felul de alimente și preparate culinare tot mai atractive vizual. Ceea ce face ca, pentru unii dintre noi, pregătirea unui meniu săptămânal să devină, provocare din ce în ce mai mare. 

Din fericire, însă, dacă înțelegem ce înseamnă o alimentație sănătoasă, echilibrată nutrițional și diversificată, și, mai ales, dacă suntem conștienți de beneficiile sale pentru trup și minte, putem să ne formăm o autodisciplină în ceea ce privește alegerile alimentare pe care le facem. 

Din punct de vedere al instituției noastre, conform OG 21/1992, consumatorii trebuie să fie informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, precum şi de a fi educaţi în calitatea lor de consumatori.

  • De unde poate consumatorul să se informeze despre valorile nutriționale ale unui produs?

Eticheta produsului este principala sursă a consumatorului în ceea ce privește valorile nutriționale ale unui produs.

În conformitate cu legislația UE, produsele alimentare preambalate care sunt vândute în UE trebuie să poarte o etichetă care să îi informeze pe consumatori cu privire la valoarea energetică și la conținutul de nutrienți. Este vorba despre așa-numita „declarație nutrițională”, care trebuie să apară direct pe ambalaj sau pe o etichetă atașată acestuia.

  • Cum se citește corect o etichetă? Sau la ce ar trebui să fim atenți?

Este important să ştim că ingredientele ce intră în alcătuirea produsului sunt aşezate în ordinea descrescătoare a cantităţii. O regulă bună este să ne concentrăm atenţia pe primele trei ingrediente, deoarece de cele mai multe ori acestea reprezintă cea mai mare parte a produsului respectiv.

Este de preferat să verificăm ingredientele şi informaţiile nutriţionale de pe spatele ambalajului; începem cu cele despre numărul de calorii la 100g de produs; evităm alimentele super-procesate cu conţinut mare de zahăr adăugat, de sare şi grăsimi saturate şi căutăm logo-ul pentru alimente sănătoase specific fiecărei ţări.

Industria alimentară se dezvoltă continuu, iar produsele procesate sunt convenabile pentru producători, dar nu și pentru sănătatea noastră. Pentru a nu fi păcăliți, e bine să fim informați și să avem o strategie și o idee clară despre produsele pe care urmează să le punem în coș.

Ar trebui să fim atenți la următoarele informații atunci când citim eticheta unui produs :

Valoarea energetică – Valoarea energetică reprezintă, de fapt, numărul de calorii pe care ni-l aduce produsul respectiv.

Cantitatea şi calitatea grăsimilor dintr-un aliment – În informaţiile nutriţionale găsim înscrisă cantitatea totală de grăsimi exprimată, de obicei, în grame (100 g de produs), dar şi tipurile de grăsimi care o compun, respectiv cantitatea din fiecare tip.

Conţinutul de sare – Pentru o alimentaţie echilibrată este bine să alegem produsele cu un conţinut cât mai mic de sare.

Back to top button