Există multe soluții prin care poți reduce consumul de energie din casa ta, de la modificări simple ale modului de viață până la îmbunătățiri aduse locuinței. Cele două motive majore pentru care ai vrea să consumi mai puțină energie sunt economisirea banilor plătiți pe utilități și protejarea mediului.
Iată cele mai frecvente și mai simple 5 modalități de a economisi energie în casa ta, de la cele mai banale la cele care implică diverse costuri suplimentare, care se vor amortiza în timp.
Modifică-ți stilul de viață
Ca să reduci consumul de energie nu este neapărat nevoie să cumperi produse eficiente din punct de vedere energetic. Uneori este de-ajuns să închizi lumina în urma ta când ieși din cameră.
Ziua poți folosi lumina naturală, care este oricum mai sănătoasă pentru ochii tăi, plus că vine fără factură. Când se întunecă, începe prin a aprinde o veioză direcționată către locul unde ai treabă, nu toate becurile din cameră.
De asemenea, poți utiliza mai rar aparatele cu consum mare de energie, de exemplu să atârni rufele la uscat în loc să le pui în uscător sau să speli vasele manual.
Mașina de spălat rufe este și ea un consumator destul de mare de energie. Pornește-o doar atunci când s-au strâns suficient de multe haine. Încearcă să nu mai folosești programe cu temperatură ridicată. De exemplu, o maşină de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40◦C în loc de 60°C.
Acestea sunt cele mai simple și mai ieftine moduri prin care poți reduce cheltuielile cu energia electrică. În plus, poți umbla puțin și la centrala termică și să o lași la o temperatură mai scăzută, iar vara să închizi aparatul de aer condiționat dacă afară nu este caniculă.
Banii pe care îi cheltuim pe încălzirea și răcirea casei constituie aproape jumătate din facturile medii pentru utilități. Reducerea consumului va face minuni atât pentru bugetul tău, cât și pentru mediu.
Înlocuiește becurile
Becurile cu incandescență tradiționale consumă foarte mult și trebuie înlocuite mai des decât alternativele lor eficiente din punct de vedere energetic. Becurile cu incandescență cu halogen, becurile fluorescente compacte (CFL) și becurile cu diode emițătoare de lumină (LED-uri) utilizează între 25 și 80% mai puțină energie electrică și durează de 3 până la 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale.
Deși becurile eficiente din punct de vedere energetic sunt mai scumpe la achiziție, consumul lor eficient de energie și durata de viață mai lungă se traduc prin costuri mai mici pe termen lung.
Instalează un termostat programabil sau inteligent
Dacă folosești un sistem de climatizare care folosește energie electrică, un termostat îți va fi cel mai bun prieten.
Termostatul programabil poate fi setat să oprească automat sau să reducă încălzirea ori răcirea în camere pe perioadele în care dormi sau nu ești acasă. Cele programabile de la distanță îți asigură confort total, pentru că le poți seta din timp astfel încât temperatura din casă să fie perfectă la ora când ajungi acasă.
Cumpără aparate eficiente din punct de vedere energetic
În medie, aparatele electrocasnice sunt responsabile pentru aproximativ 13% din consumul total de energie casnică.
Atunci când cumperi un aparat, trebuie să acorzi atenție prețului inițial, dar și costului anual de funcționare. Deși aparatele eficiente din punct de vedere energetic ar putea avea prețuri de cumpărare mai mari, costurile lor de funcționare sunt adesea cu 9-25% mai mici decât ale modelelor convenționale.
Atunci când achiziționezi un aparat eficient din punct de vedere energetic, ar trebui să cauți eticheta A+++, care reprezintă o garanție că aparatul va consuma mai puțină energie în timpul utilizării și în regim de așteptare decât modelele standard.
Izolează-ți casa
Izolația joacă un rol cheie în reducerea facturilor la utilități pentru că reține căldura în timpul iernii și nu permite supraîncălzirea în timpul verii.
Nivelul de izolație depinde de suprafața casei tale. Mansarda, pereții, podelele, subsolul sunt zonele principale în care ar trebui să iei în considerare adăugarea unui strat suplimentar de izolație.