fbpx
CRĂCIUN_2023
În tendințe

Decalogul faptelor bune

Crăciun 2023

Roxana Melnicu

  1. Prima faptă bună este un gând bun: gândește-te mai degrabă la lucruri pentru care poți fi recunoscător sau la persoane cărora să le fii recunoscător decât la neajunsuri și incompletitudini. Incompleți suntem toți, numai că nu sunt mulți cei care pot să exprime recunoștință.

3. Dacă intenționezi să faci numai donații materiale, orientează-te din timp. Nu uita de direcționarea impozitelor!

4. Cumpără cadouri de la organizații caritabile și popularizează acest gest pe rețelele de socializare!

5. Prin iureșul marilor fapte ale Crăciunului, inclusiv cele caritabile, nu uita de micile gesturi care pot fi mari surse de bucurie pentru cei din jur. De exemplu, încearcâ să te uiți altfel la mesajele standard, pioase sau nostime, la memele pe care unii le sharuiesc în exces mai ales zilele acestea. Câteodată acest exces denotă un exces de singurătate. Nu trata aceste mesaje în bloc, nu bloca automat pe cel care le trimite numai pentru că „te sufocă cu spam și tu ești ocupat ca să fii mai bun de Crăciun“. Mulți oameni singuri, mai ales pensiionari, au numai câteva persoane, conexiuni îndepărtate, cunoștinte, cărora le trimit astfel de meme, iar a răspunde la ele cu un semn de încuviințare, cel puțin, poate însemna pentru ei singurul semn de viață pe care îl primesc în perioada aceasta atât de aglomerată a sărbătorilor. Nu uita că marile fapte bune nu trebuie să te împiedice să faci micile fapte bune, care contează cel puțin la fel de mult!

6. Dăruiește și timp! Nu te grăbi să spui că nu ai vreme de voluntariat – poate împarți altfel lucrurile. Găndește-te că oricum nu poți cuprinde în micuța perioadă a sărbătorilor toate multiplele datini, vizite, găteli, preparate și preparative. Pur și simplu renunță la vreuna din aceste activități și înlocuiește-o cu un ceas de voluntariat. Alege compania care îți face cea mai mare plăcere și oferă și un cadou care nu se poate vedea: timpul și blândețea ta! Garantat vei primi infinit mai mult!

7. Uită-te în jur! Când umpli coșul cu vârf la supermarket, poate alături se află o pensionară care și-ar dori ceva mai scump și mai deosebit, ceva ce râvnește de mult, dar se află peste posibilitățile ei financiare. Fii atent și oferă cu grație! Poate nu sunt lucruri necesare și un astfel de gest nu se înscrie în categoria „pomană“, poate persoana respectivă nici nu este cu adevărat nevoiașă și poate este prea mândră pentru a cere ceva. Oferă cu grație, așa cum oferi un cadou unei persoane apropiate și dragi!

8. Spune mai des: te iubesc. Nimeni nu devine excesiv de răsfățat de la mult „te iubesc“ spus sincer. În schimb mulți pot deveni blazați din pricina prea multor „te iubescuri“ spuse formal!

9. Oferă daruri colindătorilor! Urmează tradiția, este profund înțeleaptă: atunci cănd îi răsplătești pe colindători, răsplătești urarea care ți se face. Dacă te găndești excesiv la felul cum unii oameni își fac din colindat o profesie și cum asta este o formă de dijmă sau cerșetorie, da, s-ar putea să îți pui la adăpost mărunțișul din buzunar, dar cu ocazia asta și inima ți se împuținează!

10. Nu fii bun numai de Crăciun! Da, fii și de Anul Nou și cam în tot anul!

Back to top button