fbpx
Timp liber

Cum să alegi mâncarea potrivită pentru animalul tău de companie

Cum să alegi mâncarea potrivită pentru animalul tău de companie

Dacă ai un animal de companie, probabil te-ai confruntat și tu de câteva ori cu multiplele alegeri în ceea ce privește tipul de mâncare pe care ai vrea să îl achiziționezi acestuia. 

În momentul în care intri într-un pet shop ești întâmpinat de zeci de produse destinate hrănirii patrupedelor, dar de unde știi care este cel mai potrivit pentru animăluțul tău?

Alege o companie cu o reputație bună!

Companiile cu reputații bune sunt deseori cunoscute în lumea veterinarilor și a stăpânilor de animale, dar în cazul în care nu știi de unde să începi căutările, poți întreba un veterinar sau poți citi online articole precum  acesta , acesta sau acesta. Companiile care și-au construit un nume în industria în care activează sunt de obicei cele verificate, sigure și care au fost și cele mai bune de-a lungul timpului pentru animalele de companie de pretutindeni. 

Uită-te la conținut și ingrediente! 

După ce ți-ai format o idee despre cele mai potrivite brand-uri, mai sunt câteva lucruri care necesită atenție. 

În primul rând, trebuie să știi că pe etichete scrie mereu dacă hrana este completă sau este supliment. Suplimentele sunt gustări sau recompense cu care nu trebuie să exagerezi, pe când mâncarea completă este cea care îi oferă animalului tău sațietate. Hrana completă a fost creată și verificată exclusiv pentru a îndeplini nevoile nutriționale ale patrupedului. 

În al doilea rând, ingredientele sunt foarte importante, pentru că îți arată care este hrana potrivită atât pentru carnivore, cât și pentru ierbivore. În cazul în care ești stăpânul unui câine sau a unei pisici, atunci trebuie să fii atent ca sursele proteice să fie primele menționate. În schimb, dacă deții un ierbivor, ca de exemplu iepurele, fânul cu nivel ridicat de fibre ar trebui să fie trecut primul. 

Vârstă și stadiu de viață la care acesta se află 

Hrana câinilor și a pisicilor, cel puțin, este creată ținând cont în principal de vârsta la care aceștia se află. Etapele vieții animăluțelor sunt foarte importante în realizarea și alegerea mâncării potrivite. Astfel, deși ingredientele rămân aceleași, echilibrul nutrițional diferă. De exemplu, puiuților le trebuie, din punct de vedere nutrițional, tipul de hrană care îi va ajuta să se dezvolte și să crească în standarde normale. Pe când, pe animalele ajunse la maturitate, mâncarea le ajută să își mențină starea curentă. Există și anumite brand-uri care susțin că produsele lor sunt adecvate pentru toate vârstele, dar problema cu această afirmație este că nivelul de energie și de nutrienți necesari unor pui, nu se compară cu cel al adulților, iar acest tip de mâncare poate fi mai potrivită pentru unii, decât este pentru ceilalți. Așadar, cea mai bună variantă este să cumperi hrana în concordanță cu etapa de viață la care se află animalul tău. 

Gramajul porțiilor și gustările

De multe ori, avem tendința de a cumpăra lucrurile care ni se mai par mai mari, dar în acest caz, nu se poate spune că este cea mai bună alegere. În loc să te îndrepți spre punga care ți se pare mai încăpătoare, ai putea să citești gramajul porților, care este, într-adevăr cea mai potrivită variantă. Cantitatea mai mică, de obicei, sugerează faptul că mâncarea este atât mai hrănitoare și mai sățioasă, cât și mai bogată în calorii sănătoase. 

Animalele iubesc gustările, dar asta nu înseamnă că sunt întotdeauna sănătoase. De obicei, acestea sunt folosite ca o recompensă sau ca un ajutor pentru stăpânul care dorește să își învețe animalul câte ceva. Nu spune nimeni că este rău să îi mai acorzi partenerului tău de joacă o atenție, dar devine destul de dăunător pentru el în momentul în care o faci frecvent. Aceste mici gustărele, oferite constant și într-un mod excesiv, pot duce la obezitate sau alte probleme de sănătate. 

Întreabă-ți veterinarul  

Dacă observi că animăluțul tău are probleme cu digestia, cu mâncatul anumitor lucruri sau cu un tip de hrană în general, ar trebui să discuți cu veterinarul, pentru a-ți oferi cele mai bune opțiuni. Deși pe internet poți găsi multe informații utile, cel mai bun sfat pe care ți-l pot da, în cazul în care animalul tău nu suportă sau nu rezonează cu mâncarea pe care ai cumpărat-o, ar fi să ceri sfatul unui expert în ceea ce-i privește sănătatea. 

Back to top button