fbpx
Casă & Familie

Cât timp ar trebui să petreacă cei mici cu laptop-ul, tableta sau telefonul

Cât timp ar trebui să petreacă cei mici cu laptop-ul, tableta sau telefonul

Nu este un secret pentru nimeni faptul că în zilele noastre, aproximativ toate persoanele, cu precădere spre copii, adolescenți și tineri, sunt dependenți de tehnologie și de tot ce înseamnă aceasta. Deși lumea digitală are multe beneficii, aducând informația mult mai aproape de noi, nu are întotdeauna un impact pozitiv asupra vieților noastre.

Copii de astăzi, spre deosebire de mulți dintre noi, se nasc și cresc cu cea mai avansată formă a tehnologiei și nu ezită nicio secundă să o folosească și să se bucure de ea. Însă, părinții ar trebui să ia în considerare și aplicarea unor măsuri sănătoase în ceea ce privește timpul alocat de aceștia pe device-urile de ultimă generație. Deși nu poate părea o problemă, petrecutul timpului excesiv pe tabletă, telefon sau laptop, îi va dăuna copilului pe termen lung. 

Este adevărat că, în funcție de vârstă, repercusiunile vor fi mai mult sau mai puțin vizibile, dar oricum ar fi, statul cu ochii în ecrane de dimineața până seara, nu îi poate face bine nimănui. 

De ce folosesc copii aceste dispozitive în exces?

 

  • Socializarea 

Formele socializării au trecut prin diferite schimbări destul de majore în ultimii ani. S-a ajuns în punctul în care oamenii (în special cei mai tineri) nu mai simt nevoia de a se vedea fizic cu cineva, neapărat, pentru că pot comunica, video sau în scris, cu oricine își doresc prin multiple metode, precum whatsapp-ul, instagramul, facebook-ul (care acum este din ce în ce mai demodat), telegramul, discord sau orice aplicație care permite un chat. 

  • Intrarea într-un alt de univers 

În momentul în care ajungi să petreci multe ore pe instagram sau tiktok (de exemplu), simți că pur și simplu ieși din viața de zi cu zi și intri într-un univers, care nu îți aparține și care este foarte îndepărtat de problemele sau stresul cu care ai de-a face zilnic. 

  • Distracția și emoțile pozitive 

Comedia este unul dintre rolurile principale ale acestor aplicații de socializare, care sunt pline de poze și meme-uri făcute special pentru a-ți provoca și a-ți menține interesul pe acel tip de conținut. În plus, mulți copii, adolescenți și tineri aleg să-și petreacă timpul jucându-se. Jocurile sunt acele lumi virtuale care ne fascinează pe toți și care, fără să ne dăm seama, ne captivează până în punctul în care putem petrece ore în șir pe acele platformă. 

  • Dorința de a „scăpa” de cei din jur 

Lumea virtuală este de multe ori și un refugiu, mai ales pentru adolescenți, care se simt adesea, constrânși de părinți, enervați de frați/surori sau neînțeleși de cei din jurul lor. Ajung să folosească online-ul ca o barieră între ei și lumea reală, pentru a evita socializarea cu persoanele de care nu au chef sau discuțile pe care nu vor să le aibă.

  • Libertatea 

Platformele pe care își petrec timpul sunt de multe ori și locuri unde aceștia se pot exprima așa cum își doresc și în care își pot da frâu imaginației, creativității și personalității. Ideea de a nu fi „supravegheat” în permanență și de a putea împărtăși cu prietenii lor, fie ei virtuali sau nu, ceea ce își doresc, îi atrage și mai mult. 

Consecințe și efecte pe care excesul le poate avea

 

  • Dependența 

Nici nu îți dai seama cât de subțire este linia dintre normalitate și dependență atunci când vine vorba de tehnologie. Dacă copilul nu înțelege importanța altor lucruri, poate trece imediat pragul către o activitate dăunătoare lui.

  • Tulburări mintale și de comportament 

Anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre problemele mintale cu care se poate confrunta un copil care petrece prea mult timp în lumea virtuală. În plus, din punct de vedere comportamental, atunci când avem o vârstă fragedă, suntem mult mai influențabili și, astfel, mai predispuși la asimilarea diverselor tipuri de comportamente pe care le întâlnim.

  • Deficiențe în ceea ce privește vederea

„Din punct de vedere oftalmologic, lumina emisă de ecrane conţine o parte de lumină extrem de dăunătoare în timp (lumina albastră). Astfel, în timp, expunerea la aceste lungimi de undă scurte, sunt răspunzătoare de apariţia cataractei sau a degenerescenţei maculare legate de vârstă. Din păcate, acest efect este cumulativ în timp, astfel că, dacă expunerea a început foarte devreme în viaţă, vom asista la instalarea acestor boli devreme la vârsta adultă.” – susține Dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog în articolul baby.unica.

  • Obezitate 

Este evident că atunci când îți petreci majoritatea timpului în fața unui ecran, activitatea fizică pe care ar trebui să o faci zilnic, devine aproape inexistentă. Acestă lipsă a mișcării poate duce atât la obezitate, cât și la alte probleme de sănătate (la spate sau ochi, de exemplu). 

  • Întârzierea în dezvoltare 

Copii au nevoie de activități care îi ajută să se dezvolte, iar atunci când sunt privați de acestea, există anumite consecințe, precum întârzierea unei dezvoltări sănătoase. Alergatul, jocurile fizice cu persoane fizice, învățatul, metodele prin care îți întărești atenția, activitățile propriu-zise de care avem nevoie toți într-o zi normală din viața noastră, sunt lucruri care ajută la o bună formare a copilului

  • Deprivarea de somn 

Cred că am descoperit toți faptul că dacă nu suntem atenți putem petrece ore în șir pe internet, uitându-ne la videoclipuri, socializând, jucându-ne sau doar dând scroll în continuu pe paginile rețelelor pe care suntem în acel moment. Ei bine, mulți copii petrec seara în pat, înainte de culcare, prea mult timp făcând unul dintre lucrurile menționate mai sus, fără să realizeze că pierd din timpul alocat somnului. Astfel, ajungând să dormi doar câteva ore pe noapte, nu vei mai putea funcționa la capacitate maximă. 

Cât timp ar trebui să petreacă un copil cu telefonul, laptop-ului sau tableta?

 

În principiu, părinții își cunosc cel mai bine copii, iar la această întrebare se poate răspunde în două feluri: primul este din punctul de vedere al fiecăruia în ceea ce privește modul în care își dorește să crească copilul său și cum i se pare cel mai potrivit și sănătos pentru el, iar al doilea este din punct de vedere medical. 

Pentru a veni în ajutorul tău și a-ți acorda un răspuns la cea de-a două variantă, am să atașez mai jos un tabel făcut de Dr. Cris Rowan, care este terapeut pediatric, în articolul huffpost. Acest tabel poate fi atât orientativ, cât și aplicat ad litteram, în funcție de cazul fiecăruia. *Tabelul în română mai jos. 

Sursă: movingtolearn

 

Vârstă Ore recomandate Tv Telefon/tablet/laptop Jocuri video Jocuri video violente/pornografie
0-2 ani  deloc deloc deloc deloc deloc
3-5 ani  1 oră/zi deloc  deloc  deloc
6-12 ani 2 ore/zi  deloc deloc deloc
13-18 ani 2 ore/zi Maxim 30 de minute/zi deloc 

*Tabel în română 

Vezi și
Close
Back to top button