fbpx
AlimentațieCasă & Familie

Cum să alegem cea mai bună pâine

Pâinea este un aliment pe care majoritatea îl consumăm zilnic, dar cu toate acestea, puţini ştim să alegem o pâine sănătoasă. Magazinele ne pun la dispoziţie sute de sortimente, care mai de care mai atractive, aşa că ţine de noi să facem o selecţie corectă şi să punem pe masă cea mai potrivită pâine. Secretul constă în a ști să citim întotdeauna informaţiile de pe ambalaj.

Ce ne spune eticheta despre pâine

Conţinut înşelător pe etichetă

Cum păstrăm pâinea proaspătă

Eticheta ne arată ce fel de făină a fost utilizată la producerea pâinii respective și ce alte ingrediente conține produsul. Astfel, citind eticheta putem afla dacă avem în faţă o pâine integrală sau nu. Produsele din făină integrală sunt de preferat celor din făină albă. Studiile arată că boabele integrale scad riscul de boli de inimă, de diabet şi, de asemenea, ajută la prevenirea obezităţii. Atunci când consumăm pâine albă nu avem aceleași beneficii pentru că, de regulă, atunci când grâul este rafinat pentru a se face făină albă, toate fibrele, vitaminele, mineralele şi fitonutrienţii dispar, iar ceea ce mâncăm, în acest caz, sunt carbohidraţi şi calorii goale. Făina integrală este obţinută prin măcinarea bobului întreg de grâu, deci va conţine toate părţile componente ale acestuia: tărâţe, germeni şi endosperm, care, în mod normal, sunt îndepărtate în procesul de prelucrare pentru panificaţie.

În plus, în comparaţie cu pâinea albă, pâinea integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente (de exemplu, are de 5-6 ori mai mult magneziu). De asemenea, este mai săracă în calorii decât cea albă, care îngraşă din cauza conţinutului mare de amidon. 

Formulările „cu multicereale” sau „cu cereale integrale” regăsite pe etichetă nu sunt o garanție că pâinea respectivă este mai sănătoasă, ci pot fi doar  parte dintr-o strategie de marketing. Dacă pâinea conține cereale integrale, dar este făcută din făină albă rafinată, atunci, din punct de vedere nutrițional, este aproximativ echivalentă unei pâini albe. Aşadar, secretul este să ne uităm la primul ingredient de pe listă, iar dacă acesta e grâul integral, atunci facem alegerea corectă.

Pâinea „pufoasă”, deşi apetisantă, trebuie ocolită. Pentru a verifica acest lucru, este suficient să strângem pâinea în mână. Dacă e densă, cel mai probabil e produsă cu făină din cereale integrale. Dacă este prea moale, atunci  ar fi bine să o evităm, pentru că pâinea poate ajunge la această consistenţă doar cu ajutorul  unor agenți de afânare, care nu sunt cea mai bună alegere pentru sănătate.

În plus, este de preferat să alegem numai pâine cu un conţinut scăzut de sodiu. În general, fiecare felie de pâine are aproximativ 200 de miligrame de sodiu. Poate nu pare prea mult, dar dacă mâncăm aproximativ 3 sau 4 felii pe zi, am acoperit deja aproape o treime din doza zilnică recomandată de sodiu.

Pentru a fi păstrată proaspătă, pâinea trebuie ţinută într-un loc răcoros, uscat şi departe de lumina soarelui, preferabil într-o cutie pentru pâine. În plus, pentru a păstra prospeţimea pâinii pe care nu o consumăm într-un timp scurt, putem să o congelăm; este suficient ca apoi să o scoatem din congelator, să o lasăm câteva minute la temperatura camerei şi apoi să o ţinem în cuptor timp de 5-6 minute. În acest caz, se recomandă să nu fie congelată și a doua oară.

Back to top button