fbpx
AlimentațieCasă & Familie

Ce trebuie să ştim despre beneficiile nutriţionale ale ouălor

Oul este considerat de către nutriţionişti un aliment foarte valoros pentru sănătatea noastră, datorită substanţelor nutritive pe care le conţine, printre care proteine şi aminoacizi, ce se asimilează foarte uşor în organism. Însă ouăle trebuie consumate moderat, pentru o alimentație echilibrată.

Structura şi valoarea nutritivă a oului

Beneficiile nutriţionale ale ouălor

Sfaturi de păstrare şi consum

Oul este alcătuit din trei părţi, respectiv coajă, albuş şi gălbenuş, fiecare având proprietăţi nutritive diverse.

Albuşul are jumătate din greutatea totală a oului şi deţine cea mai mare proporţie de proteine, enzime, vitamine şi substanţe minerale. Gălbenuşul reprezintă aproape 35% din greutatea oului şi conţine cantităţi mari de lipide, în timp ce aproximativ 10% din greutatea oului, coaja, este compusă, în principal, din carbonaţi de calciu şi de magneziu.

Oul conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamaţiilor în organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge şi încheieturilor), prevenind afecţiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.

De altfel, consumate moderat, ouăle cresc nivelul de colesterol sănătos, scăzând astfel riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. În plus, substanţele conţinute de acest aliment protejează vederea şi previn afecţiunile oculare, graţie conţinutului de luteină şi zeaxantină din gălbenuş, substanţe puternic antioxidante care ajută la fixarea retinei. Acestea pot reduce semnificativ riscul de apariţie a cataractei, afecţiune frecvent întâlnită în special în rândul persoanelor vârstnice.

Importante surse de proteine de calitate (6 grame / ou) şi aminoacizi, ouăle pot contribui la dezvoltarea ţesuturilor, scăderea în greutate, creşterea masei musculare, reglarea tensiunii arteriale şi întărirea oaselor.

Consumul de ouă este frecvent recomandat în dietele de slăbire deoarece sunt alimente săţioase, cu un puternic aport nutritiv, ţinând totodată la distanţă pofta de dulce. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care nutriţioniştii recomandă să consumăm ouă dimineaţa, la micul dejun. Un ou fiert ne oferă energie pe tot parcursul zilei, deși are doar 75 de calorii.

În plus, ouăle sunt bogate în sulf, mineral esenţial pentru absorbţia complexului de vitamine B, util pentru buna funcţionare a ficatului, dar şi pentru producerea de colagen şi cheratină.

Este important să ne asigurăm că ouăle pe care le consumăm sunt proaspete și că provin dintr-o sursă sigură. De aceea, trebuie să verificăm data de valabilitate imprimată pe coajă și să cumpărăm din locuri autorizate. Gradul lor de prospețime depinde de modul în care au fost păstrate și, în acest sens, se recomandă ca ouăle să fie ținute în frigider.

Dacă este păstrat astfel, într-o cutie specială, cu capătul ascuţit al oului în jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spaţiul dintre albuş şi coajă), el poate fi consumat fără riscuri chiar și după aproape 3 săptămâni. În cazul ouălor fierte(cu sau fără coajă), acestea pot fi păstrate în frigider timp de maximum o săptămână.

Cel mai bine este să consumăm oul fiert moale, deoarece acesta se digeră în întregime după 1-2 ore, în timp ce pentru digestia unui ou fiert tare sau a unei omlete sunt necesare cel puţin 3 ore.

 

 

 

Back to top button