fbpx
Auto & CălătoriiTimp liber

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă?

Iarna, mașina ta are nevoie de îngrijire suplimentară ca să facă față temperaturilor scăzute și condițiilor de drum mai dificile. Dacă vrei să nu te lase în drum și să pornească la cheie, trebuie să ai prevăzută în buget o sumă frumușică pentru verificări și întreținere.

Poate că ți se pare scum să-ți pregătești mașina ca la carte pentru lunile de iarnă, dar gândește-te cât ai avea de cheltuit – și de suferit! – în cazul unui accident sau dacă rămâi blocat în mijlocul unei șosele?! Parcă altfel vezi investiția în lichide adecvate, frâne și stergătoare noi! Unde mai pui faptul că o mașină echipată corespunzător pentru iarnă consumă mai puțin combustibil și se uzează mai puțin.

Să începem revizia!

Verifică bateria și înlocuiește-o dacă este necesar.

Nu este nimic neobișnuit să moară bateria pe timpul iernii, din cauza efortului suplimentar pe care îl face când e frig afară. Explicația este că motoarele muncesc mai mult din cauza uleiului de motor care se îngroașă la temperaturi scăzute.

Este recomandat să testezi bateria mașinii și să te asiguri că nu există coroziune la terminale. În plus, ia în considerare să faci o revizie într-un service autorizat unde ți se poate recomanda înlocuirea, dacă este necesar. 

Menține o presiune adecvată a anvelopelor.

Presiunea în anvelope poate fi o problemă în timpul iernii din cauza temperaturilor scăzute. Acestea tind să se dezumfle odată ce temperatura scade sub 0 grade Celsius. Ar trebui să verifici presiunea săptămânal și să o corectezi dacă este cazul. Presiunea mai mică a anvelopelor le va uza mult mai repede decât ai vrea.

Mai mult presiunea necorespunzătoare a pneurilor reduce controlul mașinii în toate condițiile, umflarea adecvată este importantă în special în condiții dificile de drum.

Echipează mașina cu anvelope de iarnă

Anvelopele sunt extrem de importante pentru siguranța pasagerilor. E recomandat să investești într-un set de pneuri de iarnă de calitate cu care să poți merge în siguranță pe zăpadă. 

Chiar dacă sunt scumpe, anvelopele speciale pentru sezonul rece oferă un control mai bun al mașinii, distanță de oprire mai scurtă și tracțiune mai bună prin zăpadă. Dacă ai nevoie de mai multe informații, noi am vorbit pe larg despre cauciucurile de iarnă și am făcut o comparație amănunțită cu cele all-season. 

Înlocuiește anvelopele care sunt în stare proastă.

Dacă ai deja un set de anvelope de iarnă din anii trecuți este bine să le verifici gradul de uzură. Dacă nu se prezintă bine, schimbă-le.

Verifică și repară frânele la începutul sezonului

Frânele sunt supuse unei presiuni mai mari în timpul iernii decât în ​​alte anotimpuri așa că ar fi înțelept să le verifici înainte să înceapă ninsorile și apoi măcar încă o dată sau de două ori pe parcursul sezonului rece.

Odată ce ninge, este mai multă umiditate. Se adaugă și sarea care se aruncă pe drumuri ca să topească gheața. În aceste condiții, pot apărea pete de rugină pe rotori și acest lucru va reduce capacitatea lor de funcționare.

Înlocuiește lichidele de frână și parbriz cu variante speciale pentru iarnă.

Precipitațiile din timpul iernii ar putea să degradeze calitatățile lichidului de frână. Acesta începe să se murdărească și să nu mai acționeze așa cum trebuie. Cel mai bine e să pui lichid nou când începe vremea rece și să-l verifici pe parcursul iernii.

De asemenea, lichidul de parbriz trebuie schimbat și el. Cel pe care îl folosești vara va îngheța și nu-ți va fi de niciun ajutor. Cumpără un lichid special pentru temperaturi joase.

Cumpără ștergătoare noi.

Chiar dacă ți-ai cumpărat lichid de parbriz special pentru iarnă, nu te va ajuta la nimic dacă nu ai ștergătoare performante. Verifică lamelele și înlocuiește-le dacă nu mai au aderență pe toată suprafața. Probabil că va fi nevoie să le înlocuiești și după terminarea iernii, fiindcă pe durata sezonului rece lamelele se deteriorează mult din cauza gheții formate pe parbriz.

Păstrează rezervorul mai mult de jumătate plin iarna și complet plin dacă pleci la drum.

Când există mult spațiu gol într-un rezervor, umezeala va începe să se acumuleze , iar acest lucru poate dilua combustibilul și poate provoca o presiune nejustificată asupra pompelor și a altor piese ale mașinii. Dacă umezeala acumulată îngheață, daunele pot fi substanțiale. Acest lucru face esențial să vă mențineți rezervorul cât mai plin în timpul iernii.

Back to top button