fbpx
Timp liber

Cum faci să nu iei COVID,

dar să simți spiritul sărbătorilor de iarnă?

Dacă până acum puneam în scrisoarea către Moș Crăciun tot felul de gadgeturi, cosmetice, haine sau alte lucruri despre care credeam că ne fac fericiți, anul acesta mulți au trecut pe primul loc sănătatea. Doar că Moșul nu face minuni dacă noi înșine nu ne păzim de boală și lăsăm garda jos în entuziasmul general de dinainte de Crăciun și Revelion. 

Riscul de contaminare crește odată cu entuziasmul sărbătorilor

Toate autoritățile din aproape toată lumea recomandă să ne petrecem sărbătorile acasă, fără invitați. Deplasările de orice fel, intrarea în spații închise aglomerate, plimbările prin magazine mai mari sau mai mici și petrecerile reprezintă risc crescuted de răspândire a noului coronavirus. 

Cu toate că repetă aceste sfaturi aproape obsesiv, autoritățile știu că sunt prea puțini cei care le vor respecta ad-literam. Așa că medicii epidemiologi propun soluții de compromis ca să nu avem totuși o explozie de noi cazuri la început de 2021. 

Cei mai precauți trebuie să fie cei din categoriile de risc (vârstnici, persoane cu boli cronice, femei însărcinate), dar și cei care urmează să interacționeze cu astfel de persoane. Așadar, înainte să pleci la drum, cântărește bine riscurile și beneficiile acelei deplasări sau vizite! 

Pregătește-te de sărbători, dar nu chiar ca înainte

Minimalismul este cuvântul de ordine al sărbătorilor de iarnă 2020: mai puține cumpărături, mai puține vizite, mai puține drumuri. Cu alte cuvinte, fă-ți măcar o parte din cumpărături online și dacă e nevoie să călătorești, fă-o cu mașina personală, nu cu transportul în comun. 

Referitor la petreceri, deși e greu de acceptat mai ales pentru unii, cel mai sigur pentru toată lumea e să participe fizic doar cei care trăiesc în aceeași gospodărie, iar restul invitaților să participe online.

De ce să nu te vezi și fizic cu multe alte persoane?

  • Pentru că există multe cazuri de persoane asimptomatice care transmit virusul. Realmente nu ai de unde să știi că, atunci când te îmbrățișează mătușa ori prietenul din liceu, nu îți transmite și virusul, pe lângă urările de sărbători. 
  • Pentru că nu știi cu cine au intrat în contact toate persoanele cu care interacționezi
  • Pentru că atunci când oamenii sunt într-un mediu familiar și petrec tind să lase garda jos și să uite de regulile de prevenție
  • Pentru că, la petreceri, mâncarea bună e udată și cu alcool (uneori din belșug!). Când beau mai mult, oamenii se încing și vorbesc mai tare, râd mai cu poftă și nu mai respectă distanțarea, ceea ce crește riscul de contaminare cu particule de salivă purtătoare de virus. 
  • Pentru că este greu să impui tuturor să poarte mască, mai ales dacă printre petrecăreți sunt oameni care încă nu cred că acest virus există și poate avea efecte extrem de grave.

În unele state este stabilit un număr de persoane care pot participa la astfel de reuniuni, însă în România este recomandată anularea oricărui fel de petrecere publică sau privată. 

Limitează călătoriile

Verifică înainte de a pleca ce se întâmplă în localitatea unde vrei să ajungi. Ar putea fi în carantină, localurile ar putea fi închise, la fel și obiectivele turistice. 

Dacă situația îți arată că poți pleca, trebuie să alegi cum vei ajunge până la destinație. În mod ideal ar fi să te urci în mașina ta și să nu mai cobori de acolo decât pentru nevoi fiziologice și ca să te dezmorțești. Pregătește mașina cât de bine poți: fă plinul, ia-ți apă și gustări (în cazul în care drumul este mai lung) și fă o revizie a mașinii – pune cauciucuri potrivite sezonului, lichid de parbriz, verifică nivelul uleiului. 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că în mașină trebuie să călătorești doar cu membrii gospodăriei tale. Altfel, riscul de infectare cu COVID-19 este mare. 

În cazul în care nu ai mașină personală sau nu vrei să o folosești, atunci lucrurile se complică. Te expui unui risc mare de îmbolnăvire. Orice mijloc de transport în comun presupune prezența multor oameni, fiecare venind din alt mediu. Chiar dacă toți purtați mască, riscul de infectare rămâne, de aceea este bine măcar să eviți aglomerația. 

  • Alege orare de transport mai puțin populare, chiar dacă drumul va fi mai obositor. 
  • Poartă o mască de calitate; dacă ai doar măști simple, poți pune chiar două. Dezinfectează mâinile costant și încearcă să nu atingi prea multe suprafețe. Este recomandat să nu pui mâna de față.
  • Când ești în gară sau în aeroport, ai grijă să respecți regulile de igienă și de distanțare impuse de pandemie. Nu da masca jos, nu intra în magazine aglomerate și dezinfectează-ți des mâinile. 

În condițiile de anul acesta, să știi că nu ai de ce să faci vizite din obligație. Nu te forța dacă nu simți că ești în siguranță. Pune pe primul lor sănătatea ta fizică și pe cea emoțională. Explică-le celor care insistă că, în prezent, este complicat pentru tine și că ai prefera să vă vedeți când va fi mai sigur. Dacă le spui cu calm, ai mai multe șanse să înțeleagă. 

Surse oficiale cu privire la situația COVID-19 în România

Ca să te bazezi doar pe informații corecte, din date oficiale, cu privire la evoluția pandemiei și la restricțiile în vigoare, consultă numai sursele de știri autorizate: 

Știri oficiale

Ministerul Sănătății

Guvernul României

Ministerul Afacerilor Externe

Sănătate și Sărbători fericite!

Back to top button