fbpx
Educatie

Cum a ajuns un roman adorat de milioane de americani și europeni să fie ignorat de cititorii români?

În decembrie 2022, în timpul goanei după cadouri din preajma sărbătorilor, Beth Seufer Buss a început să primească o cerere neobișnuită de la clienții Bookmarks, librăria independentă unde lucrează. „Întotdeauna întrebarea era: Aveți cartea cu caracatița?”. Ea știa exact la ce carte se refereau: Remarcabile făpturi inteligente de Shelby Van Pelt, un roman care prezintă o caracatiță capricioasă și neastâmpărată, o carte-fenomen, care a devenit subiectul unui amplu articol în ziarul New York Times.

Valul de cereri a fost neașteptat, deoarece romanul apăruse în primăvara anului 2022. Și mai surprinzător, vânzările au continuat să crească după sărbători, în iarna și primăvara din 2023, și nu s-au mai liniștit de atunci. „Cartea cu caracatița” a fost cel mai bine vândut roman de la Bookmarks în 2023, iar cererile pentru el au crescut din nou în acest sezon de sărbători. ”Nu cred că vânzările vor scădea, pentru că toți cei care o citesc vor ca și alți oameni să o citească (…) Nu contează ce îți place să citești în mod obișnuit sau prin ce perioadă a vieții treci, pot să-ți fac cadou această carte”, a declarat Seufer Buss, care a dăruit romanul mătușilor sale de Crăciun.

Într-un mediu de retail imprevizibil, în care cele mai mari vânzări sunt adesea create de postări virale pe TikTok și efemere tendințe de gen, Remarcabile făpturi inteligente este una dintre acele povești de succes din ce în ce mai rare în piața de carte: un debut literar liniștit și ușor ciudat, care a fost susținut de dragostea librarilor și de recomandările din gură în gură.

Până în prezent, romanul s-a vândut în 1,4 milioane de exemplare, o performanță impresionantă pentru un debut care are ca personaj principal o caracatiță amuzantă, elegantă și în același timp irascibilă. În decembrie 2023, vânzările le-au depășit pe cele din 2022, iar romanul este din nou pe lista celor mai bine vândute cărți de ficțiune din New York Times, dar și în topul amazon.com. Puterea neobișnuită de a rezista a romanului Remarcabile făpturi inteligente a luat prin surprindere editorul Ecco. De obicei, vânzările de carte sunt cele mai mari în săptămânile imediat după publicare, când are loc o explozie de atenție mediatică și recenzii, apoi se diminuează. Însă, după o scurtă pauză în vara lui 2022, vânzările pentru Remarcabile făpturi inteligente și-au revenit, iar apoi au crescut ca un bulgăre de zăpadă, lansând-o din nou pe lista celor mai bine vândute cărți în 2023. Până în prezent, Ecco a tipărit 28 de tiraje ale romanului. Prin comparație, în România ar fi fost de ajuns un singur tiraj american pentru ca titlul să fie declarat un mare bestseller.

Back to top button