fbpx
EducatieSĂNĂTATETimp liberWELLBEING
În tendințe

Mindset pentru schimbare

Scris de Dana Dobrescu

Din newsletterul lui Tim Ferris (aș spune că e autor de best sellers, renumit pentru The 4-Hour Workweek, dar e mai mult de atât), am aflat despre și am urmărit în weekend filmul Perfect Days. Este regizat de celebrul Wim Wenders. Koji Yakusho, în rolul principal, a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes.

Inițial, ai senzația că nu ai avea mare lucru în comun sau de preluat de la personajul al cărui job este să curețe toaletele publice din Tokyo. Dar viața lui, organizată și simplă, este plină de momente de mindfulness, mici lecții. Personajul principal își construiește zile perfecte într-o lume imperfectă.

Numele filmului era inițial Komorebi, de la denumirea în japoneză a jocului de lumină și umbră care se creează atunci când razele soarelui trec printre ramurile și frunzele copacilor și care e leitmotivul filmului. Komorebi e parte din perfecțiunea zilei, când privim cu intenție în jur.

Viața personajului este simplă și ordonată, filmul curge în același ritm, fără semne de întrebare. Dar finalul este al privitorului, fiecare îl va descifra în cheie proprie, un aspect construit intenționat astfel.

Filmul îmi lansează la fileu o temă despre care am mai discutat: structura zilnică, execuția cu disciplină văzute din perspectiva avantajelor pe care le aduce pentru wellbeing.

Se spune că success leaves clues. Când am început să investighez, curioasă, cum de reușesc cei care reușesc (pe bună dreptate) în businessurile personale, am realizat că există o filosofie comună care se rezumă astfel: știu exact ce vor, execută cu disciplină ce și-au propus, nu îi abate mai nimic de la drumul lor. Au un sistem, o structură a vieții care îi ajută să își eficientizeze activitatea, să jongleze cu timpul și să își păstreze energia pentru creativitate sau strategie. Își simplifică viața și își maximizează productivitatea.

Cum funcționează un sistem personal?

Un sistem zilnic este o colecție de obiceiuri și procese bine definite care te ajută să progresezi fără să te bazezi constant pe motivație. Spre deosebire de obiective, care sunt puncte finale, sistemele oferă un plan concret pentru a ajunge unde dorești, reducând oboseala decizională (decisions fatigue) și eliminând barierele inutile.

  • Barack Obama a redus numărul deciziilor minore pe care le lua zilnic, purtând doar costume albastre sau gri. Astfel, putea economisi energia mentală pentru problemele importante.
  • Stephen King și Jerry Seinfeld scriu în fiecare zi la aceeași oră, într-un mediu perfect ordonat, pentru a-și antrena creierul să intre în „modul creativ”.
  • Serena Williams își baza antrenamentele pe o rutină fixă, repetată obsesiv, pentru a-și automatiza performanța pe teren.

O întrebare apare des: Dacă îmi automatizez zilele, nu pierd farmecul sau spontaneitatea? Răspunsul este simplu: disciplina și libertatea nu sunt opuse, ci complementare. Atunci când îți construiești sisteme, eliberezi timp și energie pentru lucrurile care contează cu adevărat, în loc să te blochezi în decizii minore.

De exemplu, dacă îți planifici mesele sănătoase în avans, nu doar că îți menții dieta, ci economisești timpul pierdut pentru a căuta de câteva ori pe zi răspuns la „ce să mănânc?”. Ai astfel mai mult spațiu mental pentru activități care te împlinesc – fie că vorbim de timp cu cei dragi, poate doar de un simplu moment de visare sau de timp alocat unui hobby creativ.

Cum să începi să construiești un sistem zilnic?

  • Alege activitățile importante. Identifică ce obiceiuri îți aduc cel mai mare beneficiu (sport, citit, planificare).
  • Simplifică procesele. Elimină micile obstacole. De exemplu, lasă-ți hainele de antrenament pregătite cu o seară înainte. Pune lucrurile de unde le-ai luat. Comandă online cumpărăturile mari, obișnuite.
  • Automatizează. Dă-ți timp pentru a forma obiceiuri și ritualuri. Poți să setezi notificări sau să folosește aplicații care să-ți reamintească acțiunile importante, până devin reflex.

Așadar, disciplinează-te cu obiceiur și ritualuri pentru a-ți elibera creativitatea. Atunci când automatizezi activitățile repetitive, îți dai voie să fii prezent(ă) în momentele care contează cu adevărat.

Să presupunem că mi-am propus să mă apuc de sport. A doua zi dimineață, când sună ceasul, mă gândesc dacă sunt obosită sau nu. Constat că parcă sunt în formă, aș putea să merg la sală, dar plouă și parcă totuși nu am chef să merg. Of, dar mi-am zis că merg… Să merg sau să nu merg? Parcă aș putea începe de mâine, pare o dimineață mai potrivită… etc etc Îți sună cunoscut? Acest dialog cu noi înșine, oscilând între a face și a nu face ce ne-am propus apare pentru că ne-am propus ceva, dar nu ne-am propus ferm. Nu am luat hotărârea și… punct.

Un astfel de dialog intern consumă energie mentală și timp prețios. Psihologii explică faptul că atunci când trebuie să luăm constant decizii mici, ajungem la decisions fatigue (oboseala decizională, despre care menționam mai sus), care sabotează progresul. Rămânem ”agățați” între a face și a nu face, plătind, de fapt, cel mai mare preț posibil pentru starea noastră mentală și fizică, alegând cea mai dezavantajoasă rută.

Atunci când ne-am propus să facem ceva și nu facem:

  • Ne pierdem încrederea de sine. Fiecare pas neîndeplinit devine o frământare, care ne erodează convingerea că suntem capabili de schimbare.
  • Ne consumăm emoțional. Frustrarea, vinovăția și autocritica devin o povară suplimentară.
  • Căutăm evadări nesănătoase. Uneori, pentru a scăpa de disconfort, recurgem la comportamente compulsive – fie că e vorba de mâncat emoțional, scrolling excesiv pe social media, redirecțioanrea tensiunii interioare asupra celor dragi etc

Cum elimini negocierile interne?

  • Ia o decizie fermă și simplifică. Hotărăște exact ce vei face, când și cum. Evită să lași loc de interpretări sau alternative. Ex.: „Mâine, la ora 7, ies la alergat, indiferent de vreme.”
  •  Crează-ți un sistem. Pune-ți hainele de sport pregătite de seară, setează alarma și decide traseul înainte de culcare. Când te trezești, pur și simplu acționează, fără să te mai gândești.
  • Conexiunea cu identitatea. Nu te gândi „Trebuie să merg la alergat”. Gândește-te „Sunt o persoană activă, care are grijă de sănătatea ei.” Când o acțiune este aliniată cu cine vrei să fii, devine mai ușor de făcut.

Mai mulți atleți de elită, precum Michael Phelps, au declarat că secretul succesului lor constă în faptul că elimină negocierile interne. Phelps, de exemplu, se trezea în fiecare zi la aceeași oră, își punea automat echipamentul pregătit, mergea la antrenamente, indiferent dacă avea chef sau nu. Pentru el, întrebarea „Să fac sau să nu fac?” nici nu exista – devenise o parte firească a identității lui.

Ca o curiozitate, Michael Phelps, la 85-90 de kilograme, consuma zilnic 10.000 kcal (!), în cadrul a 3 mese. Uimitor, pentru un sportiv de talia lui, care cântărea în competiții 85-90 kg. Am explicat cum e posibil recent, când am vorbit despre g-flux.

Știu că este decembrie și e foarte posibil ca, dacă îți dorești o schimbare în plan personal, să o fi lăsat pentru ianuarie. Sau poate nici măcar nu te-ai mai gândit exact la cei vei face, pentru că… o vei face în ianuarie. Dar ce ar fi să începi de mâine?

Este foarte ușor să planificăm schimbări atunci când totul merge bine – când avem timp, energie și contextul perfect. E mai simplu să ne ținem de promisiuni.

Este ușor să ne propunem să mâncăm mai sănătos după ce trec sărbătorile. Sau să mergem la sală când programul de la serviciu e mai relaxat. Doar că în viață apar frecvent evenimente care ne dau peste cap – devenim părinți, răcim când ne propusesem să ne apucăm de sport (dacă nu noi, atunci copilul), avem proiecte urgente la serviciu, vine o perioadă cu plecări în delegație etc.

Este necesar să ne creăm sistemele de care vorbeam mai devreme și obiceiuri pe care să le păstrăm chiar și în condiții mai dificile; pe care să le luăm cu noi oriunde ne-am duce. Dacă plecăm în delegație sau în vacanță, nu e un motiv să nu facem sport sau să nu mâncăm proteine și legume.

Nu contează să bifăm totul perfect – contează să găsim o zonă de mentenanță, care ne ajută să menținem direcția, să nu pierdem progresul.

Nu mâncăm sănătos și facem sport doar când suntem în formă. E bine să ne formăm obiceiuri cu bătaie lungă, care să reziste și când avem impresia că zilele nu mai seamănă una cu cealaltă și că pierdem controlul. Când apele sunt mai calme, mai degrabă ne concentrăm pe progres, optimizare etc.

De ce să începi acum? 

Așteptarea momentului perfect este o iluzie. Dacă începi de mâine, nu vei fi mai pregătit sau mai liber decât ești acum. Dar vei fi pe drum. Vei exersa, vei testa ce funcționează pentru tine și astfel te obișnuiești să fii flexibil(ă) și să te adaptezi. În final, succesul nu vine din perfecțiune, ci din consecvență. Motivația și voința ne duc din punctul A până în punctul B, cu ele doar pornim mai ușor la drum. Pentru a merge mai departe avem nevoie de acțiuni constante. Fără scuze. Eliminând negocierile interne. Construind sisteme.

Către wellbeingcircle.ro

Articole similare

Back to top button