Unul dintre motivele pentru care este bine să lucrăm la formarea unor obiceiuri și rutine legate de alimentație (de ex planificarea) și să avem la îndemână un toolbox cu tehnici și instrumente utile este că atunci când suntem obosiți – în a doua jumătate a zilei, în weeekend după o săptămână plină – sau când suntem în situații noi, neprevăzute, nu mai aveam puterea să luăm decizii bune pentru noi. În locul unei alegeri raționale, luăm o decizie emoțională, care nu are legătură cu obiectivul / valorile noastre, ci cu plăcerea de moment. Acest fenomen poartă numele de decision fatigue – nevoiți să luăm prea multe decizii la rând, nu mai avem energie să facem noi alegeri.
Un studiu foarte recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a analizat ce se întâmplă cu creierul nostru, pe baza măsurătorilor EEGs (electroencefalograme), atunci când suntem nevoiți să apelăm la autocontrol în situații care necesită rezolvarea unor taskuri cognitive multiple.
Scanările activității creierului arată că anumite zone din partea prefrontală, implicate în luarea deciziilor și controlul impulsurilor sunt ”adormite” după o perioadă chiar și de 45 de minute de taskuri care implică luarea deciziilor. Aceste zone emit unde delta, asociate perioadelor de somn. În plus, scad abilitățile prosociale – persoanele obosite după activități solicitante devin mai agresive și mai puțin înclinate spre a colabora.
Efectul este și mai puternic când suntem după o noapte în care am dormit puțin.
Cu ce te ajută această informație. Când știi că ai o perioadă aglomerată, planifică. Ia deciziile când gândești rațional pentru ca atunci când intervin hotărârile de moment să acționezi așa cum ți-ai planificat și nu pe baza emoțiilor. Una dintre cele mai eficiente tehnici când îți este greu să te ții de plan este mental contrasting with implementation intention (MCII) despre care am vorbit în trecut (găsești detalii în articolul de pe site despre cum să rezistăm tentațiilor).
Câteva idei care să te ajute.
Gândește-te de dimineață la ce vei mânca în a doua parte a zilei, știind că, foarte probabil, vei dori ceva cu gust intens, de obicei o combinație de carbohidrați cu grăsimi (dulce sau sărat).
Poți să ai la îndemână alimente de răsfăț în porții mici/ ambalate individual.
Controlează cu atenție ce mănânci în momentele în care ai resursele interioare să fii rațional(ă) – de obicei la mic dejun, prânz.
E ok să nu ai o zi perfectă, atâta timp cât alimentele for fun reprezintă cam 15% din aportul zilnic de calorii.
Fii mindful, concentrează-te pe momentul prezent, mănâncă încet, nu fă altceva în timpul mesei.
Ai compasiune și înțelegere față de tine, îți va fi mai ușor să treci peste această perioadă. Nu te învinovăți pentru o reacție normală a creierului, ci încearcă să optimizezi, în loc să ai o atitudine foarte drastică, restrictivă.
Către wellbeingcircle.ro