Ca satisfacție primară, satisfacția din mâncare devine un prototip inclusiv pentru satisfacția sexuală și de aceea numeroși adolescenți, dar mai ales adolescente, se confruntă cu o reașezare a raportului lor cu mâncarea.
Odată cu maturizarea sexuală raportul cu alimentația este supus unei reașezări determinate pe de o parte de schimbările hormonale interne și, pe de altă parte, de statul social complicat al adolescentului, nici copil și nici adult.
Procesele de creștere, adesea dizarmonice, determinate de factori hormonali explozivi, pe de o parte, și exigențele vizuale ale societății noastre actuale, pe de altă parte, completează tabloul și fac din adolescență o perioadă critică în ceea ce privește comportamentul alimentar.
Apar, ca urmare, numeroase tulburări ale comportamentului alimentar, mai mult la adolescente decât la adolescenți, deoarece corpul feminin este și mai complex și mai supus unui număr mai mare de interdicții culturale generatoare de conflicte.
Anorexia și bulimia au existat de-a lungul tuturor timpurilor și societăților, de-a lungul tuturor meridianelor lumii. Epoca noastră care hărțuiește atât de mult adolescenții cu exigențe de imagine, pe toate canalele de comunicare, din ce în ce mai răspândite și mai intruzive, conduce la creșterea frecvenței acestor tulburări în societățile de tip european. Și mai aduce epoca noastră și noutatea de a le privi ca pe niște maladii, în cadrul tendinței psihiatrizante pe care o vedem la lucru peste tot.
Anorexia este tendința – rară! – de suprimare din interior a instinctului de hrănire, în vederea unui ideal, fără îndoială ascetic, de puritate a corpului prin slăbiciune.
Bulimia, dimpotrivă, este dovada unui exces al instinctului de hrănire și hotărârea mentală de a pune capăt posibilelor consecințe vizibile ale acestui exces.
În ambele cazuri este vorba despre același tip de pornire, extremă, spre „curățire de chemările propriul corp“ (sexuale/alimentare) care afectează tipuri diferite de personalitate, structuri psihologice fundamental diferite, ambele extreme. Sunt cazuri în care ajutorul specializat este esențial.
Calea spre echilibru și satisfacție
Calea spre echilibru și sănătate trece prin satisfacția alimentară modelată mental. Adolescența este momentul potrivit pentru internalizarea unor principii, pentru autocentrarea asumată și conștientizarea propriului corp, probabil cel mai bun moment pentru a începe drumul spre mindful eating.
Pe această cale este de folos să fii pretențios și gourmet, să îți cultivi gustul și plăcerea de a mânca, deoarece astfel vei găsi mai repede satisfacție și vei avea șansa de a mânca mai puțin cantitativ și caloric în drumul tău spre satisfacție.