Alimentație
În tendințe

Hrănire și control

Impunând aceste idealuri, societatea face apel la resursele psihice de reglare a apetitului și modului de ingestie a hranei. Pe scurt, ea ne cere să nu ne lăsăm conduși de procesul inconștient și instinctiv, ci să îl modelăm în funcțiie de valorile și atitudinile umane modelate social.

În mod tradițional se face apel la voință, despre care putem spune pe bună dreptate că este „brațul armat“ al conștiinței. Este cea care transpune în acțiune hotărârile conștiinței.

De multe ori prin obstacolele interne de care se lovește voința noastră ne dăm seama de fragilitatea sau de caracterul limitat al deciziilor conștiinței. Una dintre cele mai importante achiziții ale mindfulnessului este exercitarea voinței în măsura cuvenită și suportabilă pentru psihic. Prea puțină voință conduce la neglijență și poate frâna dezvoltarea personalității, dar și abuzul de voință…. se pedepsește. Cine și cum îl pedepsește? De obicei îl pedepsește inconștientul, care nu rezistă opresiunii exercitate de conștiință prin intermediul voinței și răbufnește, refulează, de obicei pe căi ocolite.

Ce înseamnă mindfulness?

Mindfulness este un concept care a pătruns în psihologie și în viața cotidiană pornind din câmpul meditației și practicii yoga. Concret, se referă la extinderea conștiinței calme, clare, observative și non-judicative pe care o obținem în stările de meditație asupra unor domenii din ce în ce mai vaste ale realității externe și interne. Pe scurt, conștientizăm tot ceea ce ne influențează, nu ne încrâncenăm, nu judecăm și nu combatem. Practic este un proces de dezvoltare fără sfârșit care angrenează întreaga personalitate. Nu ceva ce învățăm și achiziționăm odată pentru totdeauna.

De exemplu: te abții de la mâncare, flămânzești sălbatic, nu-ți acorzi nici hrană și nici satisfacție, pentru că vrei să reduci aportul caloric, să slăbești rapid și drastic, din motive pe care ți le impui pentru că sunt dictate de ceea ce consideri că sunt exigențele mediului social în care vrei să pătrunzi. În multe cazuri acest lucru este resimțit de psihic ca un calvar și acesta se răzbună – de exemplu provocându-ți alte dependențe (poate de tutun…), expunându-te la accidente sau provocând ulterior creșteri mai mari în greutate (ceea ce se numește de obicei efect yo-yo).

De aceea este bine să limitezi voluntar rolul voinței. Pentru a nu-ți lăsa comportamentul decis de procesul inconștient, exercitatea controlului prin brațul armat al conștiinței, voința, are sorți limitați de izbândă sau poate duce în unele cazuri chiar la efectul contrar. Dimpotrivă, prin câmpul de difuzie al mindfulnessului, pe calea plină de satisfacții deschisă de acest proces de mindfulness, acționăm cu blândețe pentru extinderea câmpului conștiinței, pentru conștientizarea complexității exigențelor corpului și psihicului nostru și pentru reducerea efectelor proceselor psihice inconștiente.

Back to top button