fbpx
EducatieTimp liberWELLBEING
În tendințe

Ce alegi? Timp sau energie?

Scris de Dana Dobrescu

Când te simți fără energie, parcă ai vrea să te retragi să lenevești să să uiți de tot. Reset mindset: ce-ar fi să ieși mai degrabă la o plimbare în ritm alert? Uneori nu facem mișcare pentru că nu avem energie. Dar, dacă ne mobilizăm, vom vedea că sportul ne dă, de fapt, energie.

Dacă vrei să afli ceva despre un subiect, ai dat peste informații contradictorii, vrei să îți verifici o ipoteză, scrie-mi pe dana@wellbeingcircle.ro și îți voi răspunde sau mă voi documenta pentru tine.

 Tu ce pretexte ai să nu faci #sport?

Azi vorbim ceva mai mult despre mișcare. Cum e găsim diverse pretexte să nu facem diverse, de ce nu putem lucra cu #mintea noastră în sens invers?

Am auzit atât de multe pretexte pentru a nu face activitate fizică: nu am timp, nu am bani, nu e vremea frumoasă, am avut multă treabă la serviciu, nu știu unde să mă duc, mă doare cotul, genunchiul. Problema nu e că avem pretexte, problema e că aruncăm pretextele, suntem fericiți că am găsit o scuză și ne relaxăm.

  • Ce e de făcut? Să luptăm cu pretextele noastre. Să ducem gândul mai departe și să ne provocăm să căutăm soluții.
  • Nu am timp. Ce aș putea face să am mai mult timp, la ce aș renunța, cum să mă organizez.
  • Nu știu de unde să încep? Poate vorbesc cu un prieten care face sport.
  • Nu știu ce să fac la sală. Poate caut un antrenor personal.
  • Mă doare cotul. Ce mișcare aș putea face în aceste condiții?

Săptămâna trecută am avut o perioadă foarte aglomerată, cu multe prezentări la care am lucrat seara, fix când e timpul meu de sport. Automat, am prioritizat lucrul, în defavoarea mișcării. Mi-am dat seama că dacă aș fi fost mai organizată cu timpul meu și nu m-aș fi supraevaluat, aș fi putut să anticipez că voi lucra mai târziu seara și că urmează să fiu mai obosită și aș fi putut să îmi fi mutat sportul dimineața. Probabil că dacă aș avea o perioadă aglomerată mai lungă, o lună-două, asta aș face, mi-aș rearanja programul în funcție de noile priorități.
Desigur, nu am renunțat la a face sport pentru că 4 zile nu am făcut nimic în afară de mersul zilnic. Sâmbătă, m-am întors la programul meu. Parcă m-am reapucat de la un nivel de energie mai jos decât de obicei, dar nici nu mi-am propus să bat recordul personal la deadlifts. Dacă pretextul tău este că ai făcut mișcare, dar ai luat o pauză și e greu acum să te reapuci, poate e timpul să lupți cu pretextul tău.

Tu, la 70 de ani. Scenariu.

Speranța de viață în #România este de 76,5 ani, ceva mai mare pentru femei și în ușoară creștere, de la an la an. Să zicem că ai 70 de ani și, mai fragilă – deh, vârsta (sau nu), ai căzut și ți-ai fracturat un picior. Un scenariu pe care l-am auzit în mai multe situații în jurul meu, despre #bunici sau părinți. La persoanele în vârstă fragile, riscul de deces în cazul unei fracturi care necesită spitalizare crește atât în timpul petrecut în spital, cât și în anul următor și în următorii 6 ani

Un studiu din #Canada arată că impactul cel mai mare este în primul an după incident, când riscul de deces se dublează (ajunge la 1 din 8 femei) vs persoane în vârstă care nu au probleme de fragilitate și fracturi. Un studiu din Finlanda indică o rată de deces mai mare de 3 ori pentru persoanele peste 65 de ani, cu fractură de șold.

Ce treabă are asta cu mine? Cam 1/3 din persoanele +65 ani au cel puțin o #fractură. Se întâmplă așa: cobori scările, mușchii picioarelor (quadriceps femoris) sunt slăbiți și cedează. Echilibrul nu te ajută să te redresezi, pentru că anii au trecut și te-ai tot menajat de la a face sport. Cu cât te-ai menajat sau, aș spune, ignorat, cu atât sunt mai mari șansele să faci parte din statistica asta. Dăm repede vina pe vârstă, dar stilul de viață poate încetini sau accelera schimbările care vin cu vârsta. De exemplu, cu cât înaintăm în vârstă, riscul de cancer crește. Dar riscul de #cancer scade când avem un stil de viață activ.

Ok, ce fac? Sport. Dacă vrei să fii mai degrabă printre cei care nu cad, exercițiile de strength și dynamic balance sunt esențiale. Strength înseamnă greutăți – gantere, bare, kettlebels, benzi etc sau greutatea corpului. Sunt cele mai eficiente pentru creșterea masei musculare, în combinație cu aportul zilnic corespunzător de proteine și nutriție echilibrată. Asta e doar despre căderi. Dar o conversație similară putem purta despre sănătatea cardiovasculară.

Ce alegi? Timp sau energie?

Avem doar 24 de ore și multe, multe de făcut. Nu putem face nimic să extindem timpul. Ca să lucrăm mai bine cu timpul limitat, ne putem #organiza, putem #planifica, putem împărți prioritățile la nivel de săptămână sau de lună versus zi – asta ne va mai ridica din presiunea că vine seara și nu am făcut tot. Cu toate astea, there is so much we can do într-o perioadă de timp. Avem un instrument care ne ajută să fim mai eficienți: energia. Dacă nu ai energie să faci lucruri, poți să ai tot timpul din lume. Iar când ești plin de energie, ai și focus, și productivitate.

Cum fac să am mai multă energie? ”Când ai timp să faci toate astea?” e o întrebare pe care o aud frecvent. Fac ce îmi place și nu fac ce nu îmi place sau ce nu cred ca are sens pentru mine. În timp ce scriu acest newsletter casa mea e un haos. Dar m-am trezit dimineață cu gândul să scriu și nu mă deranjează că totul este aruncat peste tot, ceea ce pentru o persoană obișnuită să deretice prin casă ar fi, cu siguranță, inadmisibil. Le mai adun una câte una pe drumul spre bucătărie, când îmi fac un ceai. Pentru că nu ordinea e prioritară în dimineața asta, ci să gândesc, să mă provoc cu noi concepte și, printre picături, am grijă să mă hidratez. Apoi mai citesc dintr-o carte despre fericire pe care am început-o acum două zile. Mai am un tab deschis despre ”iarna metabolică”, un concept pe care îl investighez și care, cu siguranță, mă va face să deschid alte câteva zeci de taburi. Pe seară fac sport.

Unele persoane, activități, locuri ne încarcă cu energie, altele ne fură energia. Identifică ce îți dă energie. Eu nu mă trezesc luni dimineață fericită să spăl vasele, ci curioasă să văd ce postează Andrew Huberman în podcast. Ăsta e cadrul meu. Ție ce ți-ar plăcea să faci, cu ce fel de persoane ai vrea să fii, unde? Poți să îți faci un inventar și, în fucție de rezultate, să prioritizezi și să deprioritizezi. Planifică momente în care să te reîncarci – nu mânca pe fugă, ia pauze de la lucru, dormi suficient, fă mișcare. Evaluează care sunt perioadele pe parcursul zilei în care ai focus, mintea este alertă și cele de recuperare (acesta este ritmul ultradian) și organizează-ți activitățile în funcție de asta. Pornește evaluarea de la ce îți dorești tu, nu de la ce așteaptă alții de la tine. Desigur, sunt lucruri pe care trebuie să le facem – nu poți lăsa copiii să aștepte la școală și să mergi la sport, dar încearcă să vezi ce e flexibil și ce e fix și organizează-te mai bine mâine, decât azi.


Am scris pe wellbeingcircle.ro mai în detaliu despre ideile din newsletter: despre ce îmi aduce bucurie și energie, cum m-am schimbat să am timp, cum prioritizez, cum mă ajută sportul.

Articole similare

Back to top button